Изглежда Марс не е единствената планета в Слънчевата система, на

...
Изглежда Марс не е единствената планета в Слънчевата система, на
Коментари Харесай

Откриха признаци на живот на Венера

Изглежда Марс не е единствената планета в Слънчевата система, на която има възможност да открием някаква форма на живот. Откриването на газ в атмосферата на Венера може да насочи погледа на учените към планетата, от дълго време подценявана от откривателите, търсещи извънземен живот.

Високо в токсичната атмосфера на планетата, астрономи на Земята са разкрили признаци за възможен живот. Ако откритието бъде доказано от спомагателни наблюдения с телескопи и бъдещи галактически задачи, то това може да насочи погледите на учените към един от най-ярките обекти в нощното небе.

Венера, кръстена на римската богиня на хубостта, се пече при температури от стотици градуси и е покрита с гъсти облаци, съдържащи капчици корозивна сярна киселина. Заради убийствените условия на тази наша съседка, малко на брой са били тези, изказвали догатки, че върху скалистата планета може да съществува нещо живо.

Така, в продължение на десетилетия учените търсят признаци на живот другаде, нормално на Марс, а в последно време и на луните на Юпитер - Европа и Енцелад.

Сега обаче, учени от университета в Кардиф, Англия и Масачузетския софтуерен институт настояват, че са разкрили доказателство за живот на втората планета от Слънчевата система.
Снимка: shutterstock  Откриха признаци на живот на Венера
Астрономите не са събрали мостри на венериански микроби, нито са ги снимали, само че чрез мощни телескопи те са разкрили един необикновен химикал, наименуван фосфин, в гъстата атмосфера на Венера. След доста разбори учените декларират, че единственото пояснение за източника на химикала би трябвало да е с биологичен генезис, или казано по-просто - нещо живо.

„ Откритието е направено с телескопа “Джеймс Кларк Максуел” на Хаваите и с Атакамската огромна антена с милиметрични талази в Чили. „ Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард”, изяснява източник, осведомен с проучването пред New York Times.

Фосфинът е прозрачен, мощно отровен газ. На Земята се създава от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от О2. През 2019 година търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети (планети на други звезди) беше препоръчано като маркер за вероятен живот на тях.

Откриването на фосфин не значи автоматизирано разкриване на живот на Венера, защото газът може да се е образувал вследствие на незнайни естествени процеси. От друга страна обаче, учените към момента не са съумели да намерят начини за небиологичен генезис на газа. Информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн конференция, след която ще се появи обява в списание Nature.

Това не е първото съмнение, че на Венера има живот. През януари 2012 година в научното списание „ Astronomical Bulletin “ основният откривател в Института за галактически проучвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити разгласява публикация за разбор на изображения от руския модул за кацане на станция Венера-13. Върху тях той е засякъл няколко обекта, които е характеризирал като живи насекомоподобни същества. Повечето негови сътрудници обаче остават скептични.

Сега Русия и Съединени американски щати обмислят опцията за основаване на галактически транспортен съд Venera-D за кацане на Венера, който с изключение на всичко друго би трябвало да изследва както повърхността, по този начин и, благодарение на отделяем балон, атмосферата на планетата за признаци на живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР