Изглежда Израел е решил да се откаже от пълномащабна сухопътна

...
Изглежда Израел е решил да се откаже от пълномащабна сухопътна
Коментари Харесай

Три неща пречат на сухопътната операция на Израел в Газа

Изглежда Израел е решил да се откаже от пълномащабна сухопътна интервенция в Газа. Прави усещане, че единствено преди няколко дни Тел Авив изрично съобщи готовността си за старта му. Каква беше повода за смяната на курса и какви военнополитически фактори забавят интервенцията на “Цахал ”?

Израел отсрочи проектите за широкомащабна сухопътна интервенция в Газа и ги размени с няколко лимитирани. Това оповестява вестник “Ню Йорк Таймс ”. Изданието показва, че решението " за осъществяване на по-ограничени наземни интервенции, най-малко в началото, е в сходство с предложенията, направени неотдавна от министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ".

Имайте поради, че ден по-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи прехода към втория стадий на войната. В телевизионно послание към нацията той увери, че възнамерява да унищожи властта на ХАМАС и да върне заложниците. Освен това министър председателят даде обещание да проверява всички условия към серията набези от 7 октомври. Вярно, след края на военните дейности.

В същото време в петък представителят на израелската войска Даниел Хагари съобщи, че “Цахал ” уголемяват обсега на сухопътната интервенция, само че по-късно неназован израелски формален представител посочи, че става дума за северната част на палестинския анклав. Преди това министърът на защитата Йоав Галант разгласи трифазен проект за интервенция, който би трябвало да приключи с установяването на нов режим на сигурност в Газа.

Военните специалисти означават, че Израел към момента не е подготвен да премине към пълноценна сухопътна интервенция. Събеседниците в Тел Авив обаче са уверени, че тя към този момент е почнала. Въпреки тази разлика във възгледите, специалистите са единомислещи в едно: боевете в анклава ще принудят “Цахаб ” да реши няколко сложни казуса по едно и също време.

Трите казуса на Газа

„ Газа има няколко основни казуса - безредно застрояване с огромен брой поданици, мощна подземна информационна система и ХАМАС, който държи огромен брой заложници. Това е подземният съставен елемент на палестинската отбранителна система, който съставлява най-големият проблем за “Цахал “, споделя Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбори, тактики и технологии (ЦАСТ)

„ Вярвам, че най-ефективното решение ще бъде наводняването на тунелите. Да, там може да има заложници. За страдание не е допустимо да се реши този проблем. Най-вероятно ще би трябвало да ги пожертваме “, счита военният специалист Симон Ципис, чиновник на Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Денисенцев признава, че “Цахал ” при избрани условия може да наводни тунелите с вода или бензин, като по този метод употребява много „ елементарен способ за пречистване “. „ Но подготвен ли е Израел да отпише заложници, които може да са в тунелите? “, аргументира се риторично събеседникът.

На собствен ред специалистът на ЦАСТ Михаил Барабанов се усъмни, че е допустимо наводнение на тунелите: „ Газа не е Берлин, изравен на реки “. Събеседникът също по този начин напомни, че воденето на бойни дейности благодарение на тунели е уместно за подземна война и бойкот, само че носи със себе си доста ограничавания. „ Освен това израелците могат бързо да открият врага по време на деен огън от всяка точка “, изяснява той.

" Чадър " над тунелите на Хамас

Максим Шеповаленко, заместник-директор на ЦАСТ, гледа на обстановката по друг метод: „ Действията на бронираната техника в града постоянно са комплицирани, а в разрушена обитаема зона е двойно по-трудно да работи. Така че първият проблем на “Цахал ” в наземната интервенция са отломките. В тези условия е съвсем невероятно да се обезпечи бронирана поддръжка за дребни групи пехота ”.

Според събеседника това ще принуди израелците да се съсредоточат върху далекобойни, високопрецизни оръжия – артилерия и авиация. „ На фона на разрушенията сложността на работата с тунелите на ХАМАС нараства. Палестинците могат да скрият доста неща в тях - оръжие, храна, гориво и заложници. Навремето във Виетнам такива подземни връзки създаваха компликации даже на американците. И това при изискване, че самите проходи не са толкоз усърдно преустроени, както в Газа “, показва той.

„ Подземните връзки разрешават на ХАМАС да се движи безусловно през целия бранш, без въздействието на огън. Не изключвам, че те ще употребяват тази опция да минат зад линиите на израелците, с цел да основат огнища на опозиция ", аргументира се специалистът. „ Важно е също, че откриването на тунелите няма да е елементарно. Плюс това, руините, формирани на повърхността, основават нещо като „ чадър “, който ги защищава от външни въздействия. Не е елементарно да се пробие такава „ черупка “. Скептичен съм и по отношение на опцията за наводнение на тунелите – да, част от връзките ще бъдат наводнени, само че кой знае още какъв брой от тях ще останат разполагаем на ХАМАС? “ – показва Шеповаленко.

„ За да направи улиците налични за бронирани транспортни средства, Израел ще би трябвало да разчисти руините. Това ще изисква инженерно съоръжение, което при нужда може да бъде обезпечено от американците от налични европейски или близкоизточни запаси. Но е значимо да се разбере, че щом попадне на територията на Газа, мигновено ще се трансформира в цел за противотанкови ракети и оръжия за непосредствен пердах, на първо място за гранатомети “, счита източникът.

В тази връзка специалистът е уверен, че “Цахал ” ще би трябвало да работи единствено лимитирано в няколко посоки, „ след което ще избере съответни цели и ще нанесе режещи удари “. Това се показва и от обстоятелството, че Израел до момента се е отказал от пълномащабна сухопътна интервенция в интерес на няколко дребни.

" Шейтан-тръби " против танкове

„ Като цяло танковете не са подобаващи за война в Ивицата Газа, тъй че “Цахал ” няма да ги употребява интензивно. Имайки поради количеството парчета, не мога да си показва обстановка, в която танк да се изкачва. В Ивицата Газа ще се употребяват единствено дребни мобилни групи, които ще пътуват с бронирани коли и джипове “, показва Симон Ципис.

„ Конфронтацията евентуално ще се сведе до работата на леки пехотни щурмови групи. За палестинците е по-лесно да водят война в такива условия, тъй като познават добре територията си и са в защита. И израелците ще би трябвало да бъдат нащрек от самото начало, тъй като могат да бъдат атакувани от всяка страна и когато и да е “, отбелязва Шеповаленко.

„ Израелските сили за защита също евентуално ще употребяват портативни противотанкови системи и други оръжия за непосредствен пердах. Но тогава поражда въпросът за равнището на подготовка на военните. Съмнявам се, че израелската пехота, състояща се най-вече от наборници, даже и да минава постоянно образование, ще може изцяло да се опълчи на стимулираните палестинци, които непрестанно натрупат военен опит. Да, Тел Авив има подготвени специфични сили, само че те са малко “, споделя специалистът.

„ Последният военен опит на израелската войска е през 2006 година в Южен Ливан. А предходната огромна война датира от 1973 година Но едно е да „ седиш зад ризница “ на открити места и напълно друго в Ивицата Газа. Голяма войска, състояща се най-вече от мобилизирани хора, може да се трансформира в проблем за Израел “, твърди събеседникът.

„ В същото време палестинците имат така наречен “шейтан-тръби ” - портативни ракетни установки. Да, те не обезпечават висока акуратност, само че са много подобаващи за работа по районни цели. И в град с подобен мащаб на опустошение не можете бързо да се скриете, не можете да се гмурнете в най-близкото мазе, въпреки всичко би трябвало да го намерите “, означи той. Единственото нещо, което може да помогне на “Цахал ”, е разследващата работа, която Израел е „ сносно проведена “.

Военните преобладават над политиците

„ Заслужава да се означи, че точно военните са за започване на военна интервенция. Те упражняват главния напън върху политическото управление на Израел. Но казусът е, че Тел Авив явно просто не знае какво да прави с Газа след хипотетичното пречистване. Освен това основна роля играе и натискът от страна на Съединени американски щати “, счита Барабанов.

Освен това това е първият път, когато Израел се натъква на обстановка, в която врагът има толкоз доста заложници. „ Сега тече пазарлък, тъй като в плен са освен израелци, само че и жители на други страни. Освен това, с цел да организира пълномащабна наземна интервенция, Тел Авив би трябвало да притегли поддръжката на Съединени американски щати и Англия и да реализира гаранции за невмешателство от страна на главните външни играчи: Иран, арабските страни, Турция “, изяснява Денисенцев. Според специалиста това е належащо, с цел да се избегне „ война на всички фронтове “.

„ В Близкия изток залозите са доста по-високи, в сравнение с в Украйна. Ето за какво американците ще бъдат подготвени да дават на Израел съвременни оръжия и друга военна помощ. Това не са ВСУ, на които може да се даде това, от което самите те към този момент не се нуждаят “, прибавя Шеповаленко.

„ За Съединените щати и Израел актуалната война е моментът на истината. Провалът на тази интервенция би бил съдбовен за Тел Авив. И тогава не е доста ясно кой ще може да стане боеспособен съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток. Проблемът е, че Израел към този момент не може да бездейства и аз персонално не виждам положителни сюжети за развиване на събитията за Тел Авив “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР