Издирването на изчезналата туристическа подводница Титан“ навлиза в последния си

...
Издирването на изчезналата туристическа подводница Титан“ навлиза в последния си
Коментари Харесай

Кислородът свършва, остават няколко часа за спасяване на „Титан“

Издирването на изчезналата туристическа подводница „ Титан “ навлиза в последния си сериозен стадий, защото петимата души на борда имат О2 за още едвам няколко часа. Очаква се запасите им да свършат през днешния ден на обяд.

Подводницата „ Титан “ стартира всяко свое пътешестване с почти 96-часови ресурси на О2. Корабът е в неопределеност от неделя сутринта, което значи, че в четвъртък по обяд изтича срокът за спасяването на туристите.

Спасителната задача навлезе в петия си ден, откакто подводният транспортен съд се гмурна в дълбините на Атлантическия океан в неделя, с цел да води туристи до останките на потъналия „ Титаник “, а скоро по-късно той изчезна от радарите.

Периметърът на търсене

As of now, these are the completed searches for the Titan, a 21-foot submersible from the Polar Prince, as of Wednesday afternoon.
— USCGNortheast (@USCGNortheast)

На борда са английският милиардер Хамиш Хардинг, двама пакистанци - Шахзада Дауд и синът му Сулеман, Стоктън Ръш, основен изпълнителен шеф на OceanGate Expeditions, които ръководят лодката, както и 73-годишният френски откривател Пол-Анри Наржоле.

Надежда за спасяването на „ Титан “ дадоха във вторник и сряда, съответния на третия и четвъртия ден от издирването на подводницата. Според някои е може да идват от пасажерите, които се пробват да изпратят известие, само че други предизвестяват, че търсенето е извънредно мъчно и го съпоставят с търсене на игла в купа сено.

В 21-метровия подводен уред с елементарни системи за ръководство и без обособени места за пасажерите екипажът е разполагал с „ лимитирани дажби “ храна и вода, настояват публични лица.

Малко след 12 ч. по обяд българско време се чака кислородът на петимата души да свърши.

Зоната на търсене на подводницата се разшири през последните 24 часа до към 10 000 кв благи повърхност.

Пет профилирани кораба, подкрепени от дълбоководни роботи и самолети за търсене и избавяне, към този момент претърсват региона на дълбочина до 2,5 благи. Броят им ще се удвои в последните часове, преди кислородът да бъде привършен.

В сряда на мястото на случая дойде канадска лодка на бреговата защита със сонари – „ Джон Кабот “, с цел да се включи в издирването. Военноморските сили на Съединени американски щати изпращат и подемна система, която може да изтегля тежки подводни обекти от дълбочина до 20 000 фута, с цел да помогне за издърпването, в случай че подводницата бъде открита.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР