Издаването на т.нар. Синя карта на ЕС“ за наемане на

...
Издаването на т.нар. Синя карта на ЕС“ за наемане на
Коментари Харесай

Улеснява се издаването на „Синя карта“ за наемане на чужденци у нас


Издаването на така наречен „ Синя карта на Европейски Съюз “ за наемане на задгранични фрагменти за работа в България - към този момент ще става по-лесно. Това е допустимо, откакто Народното събрание гласоподава промени в Закона за трудова миграция.

Чужденци, които желаят да аплайват за работа у нас, към този момент могат да го създадат и по електронен път. Отпада правилото за наложителна тапия за висше обучение. Съкращава се срокът на процедурата, а синята карта ще е годна 5 години.



Освен българи във компанията на Илия Кръстев има и близо 40 чужденци. По думите му, единствено в IT бранша не доближават 30 000 експерти. Затова все по-често се търсят фрагменти от чужбина. Нуждата от издаване на синя карта обаче се оказва предизвикателство.

„ Работодателят не може да чака 6 месеца за един човек, защото в нашата промишленост нещата се случват бързо “, споделя Илия Кръстев.

Снимка: bTV


Затова за приемането на този документ към този момент няма да се чака с месеци, а седмици. Според основателите на измененията това е „ крачка към развиването на стопанската система “ у нас.

„ Компаниите притеглят от ден на ден вложения – 300 млн. да вземем за пример, имат опция да отворят стотици нови работни места, само че с месеци не могат да намерят от време на време 10 индивида. Това, което ще стане – те в случай че ги имат тези хора, ще има и повече вложения и ще отварят, и още повече работни места “, изясни Добромир Иванов, изпълнителен шеф на стартъп организацията.

Макар и признати измененията провокираха полярни реакции измежду депутатите - изключително частта, обвързвана с образованието.

„ Не единствено високо квалифицирана претовареност, а действителна, всевъзможни други действия – даже и общи служащи, тъй като беше отстранено условието за тапия за висше. Това е и дискриминационно за всички български висшисти, защото ще се конкурират с хора, които нямат тапия “, счита Петър Петров от „ Възраждане “.

„ След като се основава изискване за напредък на бизнеса, това значи повече бизнес, приходи, налози, осигуровки, повече обществен запас “, разяснява Надежда Йорданова от ‚Демократична България “.

Бизнесът е безапелационен – законодателните промени са единствено началото. Следващата стъпка е страната ни да стане още по-привлекателна за чужденците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР