Издателят Манол Пейков постави в социалните мрежи позиция на издателството

...
Издателят Манол Пейков постави в социалните мрежи позиция на издателството
Коментари Харесай

Манол Пейков се отрече от своя авторка - путинистка

Издателят Манол Пейков сложи в обществените мрежи позиция на издателството Жанет-45 във връзка с политическите позиции на техен създател. Става въпрос за някогашната журналистка от в. " Дума " и близка другарка на соц ветерана Анжел Вагенщайн - Бойка Асиова.

Предлагаме ви текста без редакторска интервенция:

" Издателство Жанет 45 уверено се дистанцира от част от политическите позиции на госпожа Бойка Асиова, изказани под формата на споделени постове на някои от най-отявлените про-путинистки глашатаи в българското медийно пространство.

Издаваме Бойка Асиова от 21 години и високо я ценим като надарен и красноречив повествовател, а също по този начин – като безрезервен и доброжелателен човек и сътрудник. Харесваме и книгите й (до момента сме издали девет), в които отсъства всевъзможен намек за упоменатите нагоре отзиви и позиции.

От година насам светът е във война; и въпреки тя да не носи името Световна, фронтовата линия на тази война е всъщност разграничителна линия за целия цивилизован свят. От една страна са правото на независимост, самостоятелност и самоопределяне – най-висши европейски полезности, които са в основата на актуалното ни схващане за цивилизация. От другата – самодържавието, потисничеството на свободния дух и мисъл, безпринципният и нападателен геополитически опортюнизъм, отхвърлянето на концепцията за човешкия живот като изконно и универсално човешко право.

Именно по тази причина борбата за Украйна е честен рубикон за всички нас. И въпреки постоянно да сме вярвали в нуждата от делене на художествения от персоналния свят, някои споделени от госпожа Асиова (макар и без персонален коментар) отзиви по тематиката за руско-украинския спор – като тези на господин Петър Волгин, господин Вал Хаджийски и господин Валери Сираков, – за нас от Жанет 45 са изрично неприемливи, тъй като засягат правото на самоопределяне, националния език и знаци на украинската страна.

Повече от две десетилетия за нас госпожа Асиова е другар и сътрудник. Неотменно имаме вяра в силата на диалога, както и на изпълненото с обич и съпричастие слово, което Бойка Асиова по този начин изобретателно владее в своите книги.

Но също по този начин праволинейно имаме вяра, че непровокираната териториална експанзия и терора над мирни жители нямат място в актуалния свят. И не можем да допуснем името ни да бъде асоциирано със слово на омразата и опити за оправдаване (дори и индиректно, посредством шерване на непознати думи) на безмилостната и братоубийствена война, водена от Руската федерация против нейния западен комшия.

Слава на Украйна! Слава на героите! "

— Манол Пейков и екипа на Жанет 45 "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР