Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града през уикенда

...
Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града през уикенда
Коментари Харесай

„Духовни маршрути в Пловдив“: Разказват за монументалното богатство на пловдивските художници

Издателство „ Летера “ кани пловдивчани и посетители на града през уикенда на идващите два забавни маршрута по план „ Духовни направления в Пловдив 2023 “ , оповестиха от локалната власт. Вече няколко години, маршрутите разкриват по занимателен метод тайните на непознати места в града, архитектурни шедьоври, исторически персони, културни забележителности и други Есенните тематики са в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г .

Темата на маршрута в събота е изобразително изкуство и просвета . На 16 септември в 11:00 часа от събирателен пункт пред Централна поща, водачите проф. доктор Галина Лардева и доцент доктор Младен Влашки ще опишат за „ Монументалното благосъстояние на пловдивските художници “ и „ Атанас Кръстев /Начо Културата/ и неговото дело “.

Проф. доктор Галина Лардева е професор по история и доктрина на изкуствата, зам.-ректор на АМТИИ–Пловдив, артистичен шеф на Националните есенни изложения от 2013 година, създател на кураторски планове и изкуствоведски проучвания .

Доц. доктор Младен Влашки е лекар по относително литературознание и по философия , академични учител, книжовен историк, критик и журналист; преподавател по български език, литература и просвета в Славянския семинар на Университета във Фрайбург от април 2018 година Маршрутът потегля от Централна поща, минава през Община Пловдив, ул. „ Съборна “ и приключва в Галерия „ Червеното пони “.

Mонументалното изкуство в Пловдив е постоянно подценявано и пропускано от минувачите, само че то крие в себе си не по-малко загадки и история. Гостите на маршрута ще се срещнат с едни от най-значимите монументални произведения на известни пловдивски художници, сред които сграфито „ Коне “ от Д. Киров, сграфито „ Прослава на славянските просветители “ от Г. Божилов-Слона, сграфито „ Тракийско минало “ от Д. Киров, стенна живопис в Музей на Възраждането от Д. Киров, сграфито „ Хр. Г. Данов “ от Г. Божилов-Слона, мозайка „ Стария Пловдив “ от Г. Бояджиев, З. Бояджиев, мозайка „ Пощенски гълъби “ от Г. Божилов-Слона, мозайка „ Орфей “ от Д. Киров и други В изложба „ Червеното пони “ ще бъде изнесена сказка за делото и заслугите на Атанас Кръстев /Начо Културата/.

Вторият маршрут е отдаден на литература и архитектура и е в неделя от 11:00 часа, събирателен пункт – площад „ Централен “. Темата „ Тютюн “ в Пловдив ще бъде показана от водачите доцент доктор Младен Влашки и Теодор Караколев.

Теодор Караколев е историк на изкуството с магистърска степен от Нов български университет, учи интервала сред двете международни войни. Занимава се с изследвания и разпространение на архитектурата и изкуството във фондация „ Български архитектурен модернизъм “, както и с публицистика в областта на културата в пловдивски и национални медии.

Целта на маршрута е запознаване с една от емблематичните тематики от пловдивската история в модерните времена. С тютюна са свързани както публични действия – труд, протести на тютюноработниците, щедрост /на персони като Димитър Кудоглу/, по този начин и архитектурни артефакти /тютюневите хранилища в квартала, прочут през днешния ден като „ Тютюневия град “/ и литературни конкретизации по тематиката. Участниците ще бъдат осведомени с нейните всеобхватни за града аспекти: развиване на тютюневата промишленост, нейното въздействие върху архитектурния образ на града, въздействието й върху публичните връзки в него и отражението й в романа „ Тютюн “ на Димитър Димов.

Основни места за посещаване : „ Тютюневият град “, мястото на работническия протест от 1953 година, складовете по ул. „ Иван Вазов “; постройката на Ректората на Пловдивския университет, в която е работил Димитър Димов; историята на Дома на благотворителността и на националното здраве „ Кудоглу “ /на мястото на днешната централна поща/; бившето кино „ Република “, където е извършено едно от първите разисквания на романа „ Тютюн “; улица „ Антим I “ и къщите, в които са живели някои от прототипите на героите му и самият Димитър Димов. Освен романа „ Тютюн “ в основата на литературния маршрут ще бъдат и записките на Любен Станев и книги на Георги Райчевски.

Участието в маршрутите е гратис .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР