Издателска къща Хермес“, Община Пловдив и Културен център Тракарт“ канят

...
Издателска къща Хермес“, Община Пловдив и Културен център Тракарт“ канят
Коментари Харесай

Новата книга на Юлий Славов с премиера в „Тракарт“


Издателска къща „ Хермес “, Община Пловдив и Културен център „ Тракарт “ канят пловдивчани и посетители на града на премиерата на новата книга на Юлий Славов „ Помня Пловдив. Градът и покрайнините “.

Представянето и разискването ще се състоят на 16 февруари 2023 година, четвъртък, от 17.30 часа в Културен център „ Тракарт “, подлез Археологически. Книгата ще показа Антон Баев.

„ Помня Пловдив. Градът и покрайнините “ е издание на ИК „ Хермес “ ООД и се финансира от Община Пловдив по Компонент 4 „ Произведения на пловдивски писатели и значими за града издания “.

„ Причината да се заема с това задължаващо и отговорно занятие, да пиша книга със мемоари, е единствено една – огромната обвързаност към обичания Пловдив, към филибелиите.

Книгата съдържа персонални прекарвания през годините: срещи с хора, случки и събития, трансформирали образа на града, който обичаме безгранично. Във втората част са споделени усещания от покрайнините на Пловдив, местата по тези няколко лъча са в действителност забавни и заслужаващи внимание. Книгата е повеля към младостта на сегашен Пловдив в никакъв случай да не не помни привилегията да си пловдивчанин и да милее за величествения и обичан град “, споделя създателят Юлий Славов.

Юлий Славов е роден на 1 юли 1939 година в Пловдив, в семейство на потомствени пловдивчани. Баща му е правист, приключил Сорбоната, а майка му е с тапия от Музикалната Академия-София. Средното си обучение е приключил във Второ единно учебно заведение – Пловдив през 1957 година, само че не е позволен до кандидатстване във ВУЗ по необявени, само че повече от ясни аргументи. Успява да преодолее режимните ограничения и три години по-късно е студент в МЕИ „ Ленин ”, където се дипломира като машинен инженер през 1966 година и е разпределен в ДИП „ Балкан ” – Пловдив, където работи повече от 25 години. Бил е на работа и в „ Комуна ” Смолян, ”Автоелектроника ”- Пловдив, „ Норекс ” Пловдив, Район Централен.

Съветник и Председател на Районен съвет „ Централен “, член и ръководител на Клуб 40 на СДС- Пловдив. „ Потомствен ” депутат в 38-то Народно заседание, в парламентарната група на ОДС. Автор е на книгата „ Помня Пловдив “, издадена 2014 година от ИК „ Хермес “.

Съдбата му е определила живот с вълнуващи превъплъщения. На 6 години прекрачва портите на Софийския централен затвор за рандеву с татко си, наказан от Втори състав на Народния съд. На 18 години, след възбрана да кандидатства за висше обучение, стартира работа като носач (хамалин) в „ Елпром “ – Пловдив, на ул. „ Кавала “. На 60 години е поканен и взе участие в Молитвената закуска във Вашингтон с президента Бил Клинтън. На 62 години се пенсионира като депутат от 38-ото Народно заседание.

Днес на 84-годишна възраст, Юлий Славов продължава да ни радва като създател на книги, отдадени на паметта на обичания Пловдив, разказани по занимателен метод, с любов и с бащински завет към идващите генерации.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР