Издържала изпитанията на времето, класическата музика векове наред вдъхновява, вълнува

...
Издържала изпитанията на времето, класическата музика векове наред вдъхновява, вълнува
Коментари Харесай

Пепеляшката на оркестъра: историята на най-важния инструмент, за който никой не се сеща

Издържала тестванията на времето, класическата музика епохи наред въодушевява, вълнува и предизвика учени, писатели, поети, философи... И несъмнено и най-обикновените хора. Това музикално изкуство е основано в традициите на западната (европейската) просвета. Терминът " класическа музика " се появява едвам при започване на XIX век, в опит да се " канонизира " интервала от Йохан Себастиан Бах до Лудвиг ван Бетовен като златен интервал по прилика със златната епоха на скулптурата, архитектурата и изкуството от класическата древност (от която директно не е непокътната диря в историята на музиката). 

Току що гледахме необикновен документален филм, част от разнообразните продукции на  който ни въодушеви да ви разкажем повече за един инструмент, употребен в нея, за който в никакъв случай не сте се сещали.

Инструментите, употребявани в класическата музика значително са изобретени преди средата на XIX век (в множеството случаи доста по-рано), и шифровани в XVIII и XIX век. Те се състоят от инструментите на оркестъра, дружно с няколко други солови принадлежности (като пиано, чембало и орган). Симфоничният оркестър е най-широко известната среда за класическа музика. Той включва струнни, дървени духови, медни духови и ударни принадлежности.

Документралният филм " Създателите на лъкове " (The Bowmakers) споделя историята на най-важния инструмент, за който в никакъв случай не сте се сещали.  А точно лъкът. Казват, че той е " Пепеляшката " на оркестъра, оставащ в сянка на фона на по-бляскавите си сътрудници. 

Лентата наблюдава най-любопитните и вълнуващи обстоятелства за него, както и невероятните майстори, които го създават. 

 

Малцина, даже феновете на класическата музика, гледат на лъка като на независим инструмент, само че музикантите го виждат по доста друг метод. За тези създатели той е също толкоз значим, с цел да може да се изрази душата на музиката, колкото значима е самата цигулка или виолончелото.

The Bowmakers ни демонстрира целия път - от работилниците на виртуозите в занаята до родното място на лъка във Франция и до Бразилия, където се намира дървото, от което се вършат най-хубавите лъкове в света.

Класическата музика несъмнено е най-много музика за мозъка и духа.  И като такава тя има директно отношение към по-висшите човешки потребности – почитание, самореализация и самотрансценденталност. Тя ни оказва помощ да развихрим своята креативност и да черпим ентусиазъм. Така че, всеки, който реши да се потопи в нежността и изяществото ѝ, може единствено да завоюва.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР