Издадох отрицателно становище във връзка с постъпило инвестиционно предложение от

...
Издадох отрицателно становище във връзка с постъпило инвестиционно предложение от
Коментари Харесай

Фирма иска да строи крематориум в жилищен квартал на София

Издадох негативно мнение по отношение на постъпило капиталово предложение от компания „ Харон плюс “ ЕООД.

Възразих против препоръчаното от тях създаване на „ Съоръжение за кремиране на тленни остатъци “ в работна база на сдружението в парцел в кв. „ Триъгълника “. Това разгласи в профила си във " Facebook " кметът на столичния квартал " Надежда " инж. Димитър Димов.

Инвестиционното предложение провокира висок публичен интерес, подсилен с експлицитен писмен отвод на поданици на кв. “Триъгълника “, под формата на подписка от 280 жители и онлайн петиция, подписана от 130 жители на квартал „ Тригълника “.

Считам, че построяването на крематориум в непосредствената непосредственост до жилищни здания би подсилило терзанията на жителите от замърсяване на околната среда.

Практиката демонстрира, че съоръжения с внедрено следено горене са снабдени с спомагателна система за мониторинг в действително време от способените органи. Такава система в капиталовото предложение на „ Харон плюс “ ЕООД не е планувана. Посоченото събитие не дава цялостна бистрота на количествата нездравословни излъчвания, изпускани в атмосферния въздух.

На съображение всичко гореизложено, в качеството ми на разположение директно ангажирано с опазването на околната среда и обезпечаването на висок стандарт за живеене в поверения ми регион, смятам, че е налице значителен публичен интерес против оповестеното капиталово желание.

Становището ми е направено при прецизно съблюдаване на условията на чл.4, ал.2 и член 6, алинея 10, т. 2 от Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда, като е обезпечен публичен достъп до информацията по Приложение № 2 към чл.6 от Наредбата посредством издание на известието на интернет страницата на региона и посредством слагане на същото на осведомително табло в постройката на районната администрация с адрес: гр. София, ж.к. “Надежда “, ул. “Кирил Дрангов “ № 55 за изложение на мнения от заинтригуваните лица.

Призовавам Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, както и всички виновни институции, да откажат неговата реализация освен в посочения аграрен парцел, само че и на територията на целия регион „ Надежда “.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР