Избягването на рецесията в САЩ ще става все по-трудно, заяви

...
Избягването на рецесията в САЩ ще става все по-трудно, заяви
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Очакваме забавяне на икономиката на САЩ

Избягването на рецесията в Съединени американски щати ще става все по-трудно, съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.
Кристалина Георгиева, изпълняващ шеф на МВФ
На конференция в петък, на която показа годишния отчет за положението на американската стопанска система във Вашингтон, Георгиева изрази мение, че стопанската система на Съединени американски щати " продължава да се възвръща от пандемията ", само че е подложена на съществени разтърсвания. Сред тях ръководителят на МВФ уточни фактори, свързани с войната на Русия в Украйна, както и санитарните ограничения, подхванати в Китай поради пандемията. " По-нататъшни отрицателни разтърсвания неизбежно ще усложнят обстановката ", добави ръководещият шеф на фонда.

" Като се има поради курсът, избран на юнската среща на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар и предстоящото понижаване на бюджетния недостиг, предвиждахме, че стопанската система на Съединени американски щати ще се забави. Отчитаме, че пътят за отбягване на криза в Съединени американски щати се стеснява. Трябва да признаем несигурността на актуалната обстановка ", сподели тя.

Георгиева съобщи, че МВФ поддържа самодейностите на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за развиване на инфраструктурата и нововъведенията в Съединени американски щати. Според ръководителя на фонда използването им може да " възвърне стопанската система на Съединени американски щати ", само че означи, че този набор от ограничения към момента не е получил нужната поддръжка в Конгреса на Съединени американски щати.

Международният валутен фонд поддържа политиката на Федералния запас (Фед)на Съединени американски щати за повишение на главния лихвен % до 3,5-4% за битка с високата инфлация, сподели Георгиева.

Тя съобщи, че от предишното лято насам, " когато темпът на инфлация изглеждаше по-устойчив, Фед реагира съответно, като алармира за желанието си да организира доста по-строга политика ". " Смятаме, че пътят към повишение на лихвените проценти, за който алармира Фед - бързото им увеличение до 3,5-4% - е вярната политика за понижаване на инфлацията. Смятаме, че сходен курс би трябвало да докара до авансово стягане на финансовите условия, което бързо ще върне инфлацията към задачата (от 2% - бел. ред.) ", сподели ръководителят на фонда.

" По време на консултациите ни управляващите на Съединени американски щати подчертаха уговорката си към отворена, транспарантна и учредена на правила система на интернационална търговия. Именно в този подтекст, изключително във време на висока инфлация и нарушени вериги на доставки, виждаме ясни изгоди от премахването на митата, наложени през последните пет години ", съобщи ръководителят на фонда.

" Виждаме също по този начин благоприятни условия за Съединени американски щати да работят със своите търговски сътрудници за решение на някои от дългогодишните проблеми, за които знаем, че съществуват в световната комерсиална система ", уточни Георгиева.

Помолена да посочи какви тъкмо изгоди има поради, тя сподели: " Смятаме, че в интервал на висока инфлация всяка стъпка, която може да се предприеме за понижаване на цените, даже и да води до относително малко усъвършенстване, е позитивна. " " Знаем, че цените в действителност не оказват помощ в битката с инфлацията. Въпреки това изцяло признаваме, че последните десетилетия на отворена търговия доведоха до това, че някои пластове на обществото бяха наранени от преразпределението на браншовете <...>, което докара до доста отдръпване на публичната поддръжка за интегрирана стопанска система ", съобщи финансовият началник.

МВФ счита, че високите цени на силата основават опасности за международната стопанска система и въздействат върху темповете на нейното развиване, сподели Георгиева.

" Разбира се, високите цени на силата крият опасности за стопанската система на Съединени американски щати и за международната стопанска система като цяло. Не единствено тъй като въздействат върху инфлацията, само че и тъй като имат по-широки последствия за вероятностите за напредък. Когато вземем поради опцията за известно спиране на доставките на нефт, това сигурно основава спомагателен напън върху цените на петрола ", съобщи ръководителят на фонда.

Експертите на МВФ считат, че има обилни опасности за закъснение на растежа на американската стопанска система през тази година, а през идната година това е още по-вероятно, сподели Георгиева.

" Виждаме доста съществени опасности за утежняване на икономическия напредък в Съединени американски щати през тази и изключително през идната година ", сподели тя. Георгиева означи, че съгласно обсъждания от МВФ " базов сюжет " стопанската система на Съединени американски щати " надали ще избегне инфлацията ". " Но това не значи, че не отчитаме рисковете ", добави тя. Както изясни Георгиева, фондът счита, че ще бъде все по-трудно да се избегне рецесията, само че това е допустимо. Според нея " пътят към това е все по-тесен, само че го има. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР