Избухване на салмонела в 11 щата, свързано с малки костенурки

...
Избухване на салмонела в 11 щата е свързано с малки
Коментари Харесай

Избухване на салмонела в 11 щата е свързано с малки костенурки, предупредиха в петък Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Съобщени са най-малко 26 заболявания с девет хоспитализации, каза здравната организация. Епидемията обхваща цялата страна. Тенеси, с шест случая, е най-силно засегнат. Има също случаи в Мисури, Илинойс, Охайо, Кентъки, Вирджиния, Северна Каролина, Джорджия, Калифорния, Пенсилвания и Ню Йорк.

Първият случай беше докладван в края на октомври миналата година. Нови случаи се съобщават почти всеки месец оттогава, като шест от случаите са докладвани през юли.

епидемия от салмонела, свързана с малки костенурки през юли миналата година. Домашните костенурки от всякакъв размер могат да носят салмонела, дори ако изглеждат здрави и чисти.

Незаконно е да се продават костенурки с черупки, по-малки от 4 инча, като домашни любимци, защото те причиняват много заболявания, особено при децата, според CDC. Те често се продават незаконно онлайн и в магазини, битпазари и крайпътни щандове.

Хората могат да се разболеят от докосване на костенурка или нещо в заобикалящата я среда и след това докосване на устата или храната им с немити ръце и поглъщане на салмонела микроби.

Хората с домашни костенурки трябва да мият ръцете си след боравене и хранене на животните, препоръчва CDC. Избягвайте да целувате или гушкате костенурките. Костенурките също трябва да се държат далеч от кухнята и други зони, където хората ядат, съхраняват или приготвят храна.

Собствениците, които вече не искат своята домашна костенурка, не трябва да пускат животното в дивата природа; може да наруши дивата природа и може да бъде забранено от закона, в зависимост от държавата. Собствениците на костенурки трябва да се свържат с местна организация за спасяване на влечуги, приют за животни или магазин за домашни любимци относно възможностите за безопасно прибиране на тяхната костенурка.

Симптомите на салмонела могат да включват диария, треска и стомашни спазми, според CDC. Симптомите започват шест часа до шест дни след заразяването и продължават четири до седем дни. Бактериите Salmonella причиняват около 1,35 милиона инфекции, 26 500 хоспитализации и 420 смъртни случая в САЩ всяка година.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР