Избраният вчера за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

...
Избраният вчера за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов
Коментари Харесай

След поисканата му оставка: Борислав Сарафов призова политиците да не се месят в съдебната власт

Избраният през вчерашния ден за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов прикани политиците да почитат разделянето на управляващите. В своя позиция, изпратена до Българска телеграфна агенция, той показва, че това е фундаментът на правовата страна

Изявлението му идва, откакто през вчерашния ден той бе уволнения Иван Гешев от поста на обвинител номер едно до провеждането на процедура по желание на нов постоянен основен прокурор.

Спорният избор провокира остри реакции в политическите среди, а.

Броени часове след избора му от коалицията-мандатоносител „ Продължаваме промяната - Демократична България “ желаеха незабавна оставка на Сарафов.

В отговор – без да загатва съответно имена и партии – през днешния ден той прикани участниците в политическия развой да се въздържат от директно влияние или внушения, които накърняват устоите на правовата страна.

„ Всички участници в политическия развой, осъществяващи функционалности на държавно ръководство, отвън правосъдната система, следва прецизно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от интервенция, изразяваща се в директно влияние или внушения, които накърняват устоите на правовата страна “, показва Сарафов.

Според Сарафов апелите за промени в правосъдната система следва да намерят реализация посредством „ законодателство и решения в границите на компетенциите, с цел да се възвърне нарушеният баланс сред управляващите в полза на обществото “.

Досега Сарафов бе заместител основен прокурор и дълготраен шеф на Националната следствена работа. Изборът му да наследи Иван Гешев бе неодобрен по ред аргументи, в това число тъй като дълго време той бе измежду водещите имена в екипа на предшественика си, преди посред им да настъпи разкол поради гърмежа край кортежа на основния прокурор на 1 май тази година и последвалото следствие по случая.

Името на Сарафов бе забъркано в проблема „ Осемте джуджета “, като е спряган за непосредствен другар на търсения Петър Петров – Пепи Еврото.

Избирането му провокира спор и по линия на това кой орган в действителност би трябвало да излъчи краткотрайния основен прокурор – дали прокурорската гилдия или това да стане посредством привикване на пленум на Висшия правосъден съвет. В последна сметка се случи по първия метод.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР