Избраният на 6 юли нов председател на Комисията за публичен

...
Избраният на 6 юли нов председател на Комисията за публичен
Коментари Харесай

Номинираха надзорниците на одиторския бранш

Избраният на 6 юли нов ръководител на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори (КПНРО) проф. Огнян Симеонов съумя за няколко дни да извърши своя законов ангажимент и да предложи на Народното събрание претенденти за свои помощници. Както предвижда преди по-малко от месец в. "БАНКЕРЪ ", един от тях е към този момент някогашният ръководител на въпросната комисия Ваня Донева. И това не е инцидентно, защото тя има особени заслуги към ГЕРБ поради ревностното следствие против "Кей Пи Ем Джи " по случая с банкрута на Корпоративна банка, което организира през 2014-а и 2015-а

Другите препоръчани от проф. Симеонов претенденти за членове са Ирена Михайлова, Стефан Белчев и Радослав Йорданов. Според закона за самостоятелния финансов одит единият от членовете на комисията е номинация на нейния ръководител и това е упоменатата Ваня Донева. Вторият се издига от Института на дипломираните експерт- счетоводители - Радослав Йорданов, третият е претендент от Българска народна банка - Ирена Михайлова, и четвъртият от Министерството на финансите - Стефан Белчев.

Четиримата бяха показани на 12 юли от ръководителя Огнян Симеонов пред депутатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси, които изслушаха техните визии за развиването на самостоятелния финансов одит в България и утвърдиха кандидатурите им.

Според Ваня Донева комисията е натоварена с доста основна функционалност - да управлява публично значима специалност каквато е одиторската. "Важно е всички поднадзорни лица да бъдат равно третирани, само че дейностите на комисията не би трябвало да са единствено в услуга на специалността, а на първо място да са в услуга на обществото ", сподели тя.

Ирена Михайлова благодари на Българска народна банка за своята номинация и съобщи, че ще работи за определяне на положителни взаимоотношения с останалите регулаторни органи и за опазване на професионализма в самата комисия.

"Моят живот е напълно обвързван със счетоводството и самостоятелния финансов одит. Работил съм в "Прайс Уотърхаус ", където натрупах стабилен опит и знания. Все отново не преставам да се изучавам, да се развъртвам и да проследявам новостите в одиторската специалност ", означи претендентът на ИДЕС Радослав Йорданов.

Стефан Белчев пък обърна внимание, че в Закона за самостоятелния финансов одит се дават ясни сигнали към обществото и бизнеса за ефикасен надзор над публично значимите предприятия. "Би било добре за инспекторите на комисията да се вкара приемането на документи и повече часове за образованието им ", счита Белчев.

За да встъпят в служба, четиримата претенденти за членове на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори е належащо да бъдат утвърдени и от депутатите в пленарна зала.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР