Изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. Поне за последните

...
Изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. Поне за последните
Коментари Харесай

Карадайъ: Изборното законодателство винаги може да се усъвършенства СНИМКИ

Изборното законодателство постоянно може да се усъвършенства. Поне за последните може би повече от 20 години имах опцията да се занимавам с избори както от страна на страната, по този начин и от страна на политическа партия.

И мисля, че имаме малко опит в тази сфера. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ при президента Румен Радев за проблемите в изборния развой.

"Проблемите са много, тъй като във времето парадигмата за смяната на изборното законодателство не е било да се улесняват българските жители, а в друга посока.

Обикновено властимащите трансформират по тяхно убеждение законодателството, тъй че да имат избран авантаж на първи идни избори. Но практиката и опитът демонстрират, че такива промени са се обръщали против тези, които са правили тези промени. Всичките проблеми мъчно бихме ги изброили за един ден. Може Изборният кодекс да се опрости дотам, че да улесни всички - и гласоподавателите, и администрацията. Най-важно е да се съблюдава Конституцията ", разяснява още Карадайъ.

"Всички въпроси, като технологията на гласоподаване, са второстепенни, в случай че гражданските права са отнети със закон . Ето за какво би трябвало да тръгнем от Конституцията и да подсигуряваме правото на всеки български жител да избира и да бъде избиран ", добави ръководителят на Движение за права и свободи.

"Мисля, че имаме опит с машинното гласоподаване. Като страна сме посочили, че можем да го създадем. Но всяка една добра концепция може да се изкриви с най-различни оправдания във времето.

Позицията на Движение за права и свободи е ясна - техниката за машинното гласоподаване би трябвало да е благосъстоятелност на страната, софтуерът също би трябвало да бъде направен от страната. Ако страната провежда машинно гласоподаване, ние ще го подкрепим ", означи той във връзка с въпроса с машинното гласоподаване.

"Друго доста значимо е Народното събрание и президентската институция да подсигуряват конституционните права на българските жители. Всякакви термини, като уседналост, се употребяват като заслон за лишаване на гражданските права и ние ще бъдем изрично срещу това.

За преференциите като тематика ние сме изразявали нашата позиция. Темата се употребява популистки зад паравана на мажоритарния избор ", добави в умозаключение Мустафа Карадайъ.
"Машинното гласоподаване е доста значимо. Движение за права и свободи е отстоявало тази теза и треди. За нас са извънредно значими спазването на конституционните права на българските жители. Това сподели депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид по време на срещата при президента "Конституционните права на българските жители са нарушени, поради чисто партийни сметки. Важно е да се обясни въпросът с уседналостта, с цел да се пресече изборния туризъм.

" Стана съвременно да приказваме за рекомендациите на Венецианската комисия. През последните 10 година тя ни показва тези права на българските жители, които са нарушени, само че политиците мълчат по тази тематика. Тя очевидно е неуместна. Преференциите се трансфораха в средство за следен или корпоративен избор. Този проблем би трябвало да бъде решен законодателно ", счита Хамид.

" Движение за права и свободи беше една от паритиите, които поддържаха електронното отдалечено гласоподаване. Технологиите се развиват и е неизбежно това да се случи един ден. Въпреки, че в Естония този тип гласоподаване се провали, това не значи, че не би трябвало да го вкарваме. Технологиите са бъдещето и би трябвало да се възползваме ", акцентира той.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР