Изборите за съдийска квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) са

...
Изборите за съдийска квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) са
Коментари Харесай

Съдийският избор за ВСС е под въпрос заради системата за гласуване, обяви Божанов

Изборите за съдийска квота във Висшия правосъден съвет (ВСС) са под въпрос, разгласи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. Той изясни, че кадровият орган не е подхванал дейности за координиране на системата си за електронно гласоподаване, макар че по закон има такова обвързване.

, че е изпратил на съвет писмо с искане за организация на съгласувателната процедура. Отговор не е бил получен.

" Не съвещание на пленума през днешния ден Висш съдебен съвет не одобри даже да прегледа точката за съгласуването на системата. Формалната причина - администрацията на Висш съдебен съвет не е качила материали за точката, постъпили от министерство на правораздаването ", написа Божанов във фейсбук.

Изборите за съдийска квота в идващия Висш съдебен съвет са тази събота. Ще се гласоподава електронно. Магистратите би трябвало да изберат директно шестима съдии.



" За страдание, това слага под въпрос самия избор. Притесненията ми, заради които желаех това координиране, са свързани с механически елементи, в които няма да встъпвам в този момент, само че включват достъпа до базата данни, интегритета на данните в базата данни и опцията за гласоподаване от името на различен магистрат, поради еднофакторната автентикация, заложена в наредбата на Висш съдебен съвет ", написа Божанов.

Засега от съвета няма никаква реакция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР