Изборите за Европейски парламент се считат за най-мащабното транснационално гласуване

...
Изборите за Европейски парламент се считат за най-мащабното транснационално гласуване
Коментари Харесай

Ясни са датите на изборите за Европейски парламент

Изборите за Европейски парламент се смятат за най-мащабното транснационално гласоподаване в света. Те са значими както за Европейския съюз, по този начин и на световно равнище, заради което датата на тяхното осъществяване е извънредно значима. По време на днешното си съвещание посланиците на 27-те страни членки съумяха да се схванат за гласуването през 2024 година – то ще се организира в периода 6 – 9 юни. Очаква се идната седмица министрите да подпишат и формалното решение, предава Euronews.

Изборите за 705-членния европейски парламент се организират на всеки пет години в границите на четири. Повече от 400 милиона гласоподаватели от разнообразни националности да гласоподават по едно и също време (в рамките на 4-дневния период) за своите политически представители.

Подновяването на законодателите провокира и промени на самия връх на Европейската комисия и Европейския съвет, което значи, че длъжностите, заемани сега от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат възобновени.

Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат като президент на Европейската комисия. Докато Мишел към този момент няма право да продължи да управлява Европейския съвет, защото постът е стеснен до два поредни мандата от по 2.5 години.

Датите 6 – 9 юни бяха определени по дифолт, защото нито една друга алтернатива не събра нужното единогласие, сподели пред Euronews дипломатически източник, осведомен с полемиките.

По-рано Португалия изрази опасения по отношение на датата, защото нейният народен празник се отбелязва на 10 юни и това може да понижи изборната интензивност.

Предишните избори, извършени през май 2019 година, имаха обща изборна интензивност от 50.66%, което бе нарастване с осем пункта спрямо гласуването през 2014 година

Ранна прогноза на Europe Elects допуска, че дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) ще загуби съвсем 20 места, само че ще остане най-голямата групировка в полукръга със 163 евродепутати, следвана от групата на социалистите и демократите (S&D) със 141 депутати.

Инвазията на Русия в Украйна, рецесията с инфлацията, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията ще заемат видно място в идната акция.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР