Избиратели от онзи свят могат да гласуват на местния вот.

...
Избиратели от онзи свят могат да гласуват на местния вот.
Коментари Харесай

Абсурд! Починали хора са в избирателен списък в село край Петрич

Избиратели от оня свят могат да гласоподават на локалния избор. В изборен лист на петричко село попада името на жена, умряла преди 16 години и на момиче, починало предишния ноември.
Прочетете още
На изборите в края на октомври естествено те няма по какъв начин да гласоподават. Но проблема повдига въпроса за мъртвите души в описите - проблем, който не се взема решение от години. И който може да повлияе на изборната интензивност, да вземем за пример, написа Българска национална телевизия.

Преди близо година жителите на петричкото село Яворница събират пари, с цел да приберат от Англия тленните остатъци на 17-годишната Катя Камеилева Митрева. Момичето е погрeбано в селото. Въпреки това, откриваме Катя Камеилева Митрева в предварителния изборен лист за вота на 29 октовмри. Търсим момичето в селото.

" Она е умрела по какъв начин ки га търсат. Тук е на гробищата ", споделя локална жителка.

" И монумент е повдигнат огромен и всички знаем, че е умряла ", сподели Йордана Якимова.

Сезирахме общинската изборна комисия в Петрич. Оттам обясниха,че след инспекция в регистрите на дирекция гражданска регистрация станало ясно, че околните на Катя Камелиева Митрева не са дали на българските управляващи преведен и узаконен смъртния акт от Англия.

" Оттук се получава разминаването в изборните описи. Тъй като лицето в България не е със смъртен акт и то по документи към момента е живо ", изясни Борислав Коконов - ръководител на ОИК- Петрич.

Проблемът е, че не е единствено Катя. Въпреки, че умряла преди 16 години, Юлфие Демирева Шабанова съгласно изборния лист в Яворница също има напряко да гласоподава на локалните избори.

" Доста от дълго време обаче не помня коя година тъкмо другояче от дълго време е умряла ", сподели Емилия Илиева.

" Не е жива. Още като е умряла взеха и персоналната карта. Мисля, че се взима тогава персонална карта ", сподели Божура Методиева.

Oт Министерството на районното развиване и благоустройството, на чието послушание е дирекция " Гражданска регистрация ", обясниха, че изборните описи се отпечатват на база актовете за гражданско положение, които се подават в общините, а информацията се актуализира всекидневно.

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО:
" В изборните описи се включват единствено живи лица. Изключение от това може да бъде лице, умряло директно преди или по време на печатане на описите, чиито документи за гибел не са показани и регистрирани в съответната общинска администрация и информацията за събитието не е подадена за актуализация на НБД „ Население “. Това е и повода умряли преди години лица да бъдат отпечатвани в изборните описи. "

От общинската изборна комисия в Петрич се ангажираха.

" Тези лица ще бъдат отстранени от описите. Като се свързахме с ГРАО Благоевград и тези лица ще бъдат в действителност отстранени по сигнала, който сте дали ", сподели Борислав Коконов - ръководител на ОИК- Петрич

От районното министерство обаче споделят, че с цел да бъдат заличени умрелите от изборните описи околните им би трябвало да дават смъртен акт в дирекция гражданска регистрация. Мъртвите души в изборните описи няма да се отразят на резултатите от вота, само че ще окажат въздействие върху данните за изборната интензивност.

" Изборните наблюдаващи от години подозираме, че ниската изборна интензивност, която означаваме в последно време е не толкоз поради това, че не всички отиват да гласоподават, поради това, че има жители, които попадат в тези описи и които би трябвало да бъдат заличени ", сподели Цветелина Пенева- ръководител на Оценка за съвместимост към ЦИК.

Проблемът съгласно неправителствените организации може да се реши със законодателни промени, с които да се вкарат по този начин наречената дейна регистрация или теренно изследване преди изборите.

" Трябва законова смяна в изборния кодекс би трябвало да е налице консенсус сред политическите сили ", счита Цветелина Пенева- ръководител на Оценка за съвместимост към ЦИК.

Окончателните изборни описи ще бъдат подготвени ден преди вота. А дали някоя от мъртвите души в тях ще се окаже действителен гласоподавател, зависи от представителите на секционните комисии.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР