Иво Прокопиев свързан с 22 чуждестранни дружества, регистрирани в 13

...
Иво Прокопиев свързан с 22 чуждестранни дружества, регистрирани в 13
Коментари Харесай

Афера бг: Офшорните владения на кръга „Капитал“

Иво Прокопиев обвързван с 22 задгранични сдружения, регистрирани в 13 дестинации по целия свят
Сайтът „ Афера “ разгласява материал, изпратен до медията от „ Екип на будни някогашни проверяващи публицисти от някогашната ТВ7 “.

Оказва се, че бизнесът на Иво Прокопиев, който е издател на вестниците „ Капитал “ и „ Дневник “, както и притежател на конгломерат от компании, обединени към „ Алфа финанс холдинг “, има светла, само че и забележителна тъмна част, за същинските размери на която надали някой е подозирал. Но в случай че за „ светлата “ част се знае задоволително, тъй като българските сдружения на семейство Прокопиеви са забележими посредством регистрацията им в Търговския указател, то изследване, стъпващо на достоверни източници и на обществена информация, открива десетки компании отвън България, свързани или директно следени от Иво Прокопиев. Проверката демонстрира, че част от тези компании към този момент не са настоящи, само че други развиват забележителна активност, с неразбираеми към този момент капитали.

Кой е Иво Прокопиев?

Бизнесът на Прокопиев започва през 90-те години на предишния век с медии, създавайки дружеството      „ Икономедиа “ (издател на вестниците „ Капитал “ и „ Дневник “), в което в началото е съучастник с Филип Харманджиев, а след това с Теодор Захов. През 2000г., по времето на Иван Костов, Иво Прокопиев приватизира (според някои скандално и на занижена цена, платена с обезщетителни записи, а съгласно него – изцяло законно) едно от най-големите в Европа предприятия за произвеждане на каолинова суровина, като няколко години по-рано, през 1997-ма, Филип Харманджиев се снабдява, още веднъж посредством приватизация, с Винпром „ Дамяница “. През 2013г. „ Каолин “ е продадено от Прокопиев на немската компания „ Кварцверке “, в договорка за над 100 милиона евро. Междувременно „ Алфа финанс холдинг “ се разраства извънредно доста и към 2021г. обгръща десетки сдружения с вложения в недвижими парцели, финансови услуги, посредничеството, банковия бранш и възобновимите енергийни източници. Годишните обороти на холдинговата конструкция възлизат на стотици милиони лв., а Прокопиев не крие ползите си към политиката, в същото време създавайки в обществото визията на угрижен за просперитета на страната огромен предприемач. Всъщност Прокопиев е спорна персона, упрекван в задкулисие, прикрито присъединяване във властта (в държавните управления на ГЕРБ), както и в политическо инженерство. През годините му бяха повдигнати две обвинявания от прокуратурата – за приватизацията на „ Каолин “, по което получи оправдателна присъда в далечната 2003-та, а държавното обвиняване съобщи в последното правосъдно съвещание по делото, че не го поддържа, както и за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН, по което седна на подсъдимата пейка дружно с Трайчо Трайков и Симеон Дянков, само че също беше оневинен при започване на тази година, като прокуратурата още веднъж не стачкува.

Фирми на ярко

През годините Иво Прокопиев е взел участие в минимум 101 търговски сдружения, сдружения, фондове, цивилен сдружения и неправителствени организации, регистрирани на територията на България, като все още е обвързван с 80 настоящи юридически лица. Основния му холдинг „ Алфа финанс “ има на собствен ред присъединяване в 45 компании, като самостоятелните му активи възлизат на 241 милиона лв.. В докладите на това сдружение е посочено, че главните действия на групата са ориентирани в направленията финансови услуги и финансово ходатайство (чрез подгрупата „ Финансиа груп “ АД), вложения в недвижими парцели (чрез подгрупата „ Лендмарк Холдингс “ ЕАД), фотоволтаична енергетика (чрез подгрупата „ Соларпро Холдинг “ АД) и логистика (чрез „ Дунавски промишлен парк “ АД).

Скритият бизнес на кръга „ Капитал “ в чужбина

Какво обаче постанова част от тези парични средства, генерирани от Прокопиев предпочитано посредством „ Алфа финанс холдинг “ и обвързваните с него български сдружения, да бъдат изнасяни в чужбина? Кореспондират ли тези дейности с желанието му да бъдат заплащани по-малко налози в страната или пък кръгът „ Капитал “ просто влага в подобаващата за това среда, са въпроси, на които досега няма отговор.

Оказва се, че свързани или следени от Прокопиев задгранични сдружения се намират в Европа, Северна Америка и Азия, като три от дестинациите – Република Кипър, Люксембург и Малта, са желани, когато става дума за икономисване името на крайния притежател или за отбягване на данъчни формалности. За някои от сдруженията от години се подозира, че са свързани с „ Алфа финанс холдинг “, само че за множеството от тях нито Прокопиев, нито медиите или институциите в България досега, са давали публична индикация за съществуването им.

Европа, Северна Америка и Азия

Най-много свързани с Иво Прокопиев сдружения се откриват в Европа. Във Англия са единствено две – ROSWELL INVESTMENTS LIMITED и BLACKSTONE INTERNATIONAL INVESTMENTS LLP, само че за сметка на това цели 5 компании от кръга „ Капитал “ са регистрирани на територията на Република Кипър – STOCKFORT LTD, WICLEF HOLDING LIMITED, HANFORD CONSULTANCY (OVERSEAS) LIMITED, STALLBERG INVESTMENTS LIMITED и LOMPOK INVESTMENT LIMITED.

В Швейцария Прокопиев e обвързван с компанията DALKOTIN AG, а в Нидерландия – с GREEN BIRD INVESTMENT B.V.

По едно сдружение също по този начин има в Дания – ENIIG RENEWABLES A/S, Португалия – REXONIA – SERVICOS DE CONSULTORIA, SOCIEDADE UNIPESSOAL LDA, Сърбия – ЮГО КАОЛИН АД, Румъния – КАОЛИН МИНЕРАЛ и Албания – КАОЛИН АЛБАНИЯ.

Две компании се откриват в Украйна – КАОЛИН АЗОВ и ПРОМИНЕРАЛ, а три в Люксембург – IMMOBILIEN PROGRESS MANAGEMENT S.A., LANDMARK PROPERTY MANAGEMENT S.A., EUROPEAN RETAIL INVESTMENT S.A.

Две компании де факто управлява Иво Прокопиев и в Съединените американски щати – GLOBE INVESTMENTS и EMERGING DISTRESSED INVESTMENTS INC.

Сингапур беше определената от Прокопиев дестинация, когато напусна със фамилията си България през 2010г., оплаквайки се от институционален тормоз и закани за живота му, тъй че предстоящо, там също има негова компания – „ BALKASIA PTE ” LTD, в която е съучастник 50/50 със брачната половинка си Галя Прокопиева, а вложеният капитал е 100 000 сингапурски $. Фирмата развива активност и все още.

С каква цел са регистрирани задграничните сдружения?

За множеството от компаниите липсва каквато и да било обществена информация. Тези, които са свързани с „ Каолин “ и са негови дъщерни сдружения в Сърбия, Албания, Украйна и Румъния – ЮГО КАОЛИН АД, КАОЛИН МИНЕРАЛ, КАОЛИН ИНДУСТРИАЛ МИНЕРАЛЕР, КАОЛИН АЗОВ,  ПРОМИНЕРАЛ и КАОЛИН АЛБАНИЯ, евентуално са минали в благосъстоятелност на немската „ Кварцверке “ след договорката от 2013г. Известно е също, че посредством „ Алфа финанс холдинг “ Прокопиев има и банка в Северна Македония (КАПИТАЛ БАНК СКОПИЕ), само че и по тази линия няма незнайни, тъй като собствеността в банковия бранш в западната ни съседка е общоизвестна.

Единствените до момента други задгранични компании, свързани с Прокопиев и намерили медийно отражение в разнообразни изявления през годините, са кипърските WYCLEF HOLDING LIMITED,  STALLBERG INVESTMENT LIMITED, HANFORD CONSULTANCY LIMITED, LOMPOC INVESTMENT LIMITED, както и американската GLOBE INVESTMENTS.

„ Кипърски “ покупко-продажби

Журналистически следствия от преди седем години на закритата ТV7 и на други български медии, демонстрират смущаваща обязаност на Прокопиев в скица за отклонение на средства от „ Алфа финанс холдинг “ при договорката с „ Кварцверке “.

Хронологията е къса, само че за сметка на това схемата се оказва ефикасна. Подозренията тогава, че Иво Прокопиев е ощетил с изключение на кредиторите на личното си сдружение, също и акционерите в пенсионен фонд „ Доверие “, не бяха доказани, главно поради неналичието на доказателства кой управлява задграничните сдружения взели участие в интервенцията.

На 31.05.2013г. на фондовата борса е подписана договорка за 67.32 % от акциите в „ Каолин “. Това обаче е единствено една част от продажбата, тъй като се оказва, че немското сдружение е придобило и спомагателни акции от капитала. Допълнителният пакет е обезпечен от две компании регистрирани в Република Кипър – WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED, както и от сдруженията Fallner properties limited и „ Алфа венчърс “ (последното е благосъстоятелност на HANFORD CONSULTANCY LIMITED, също записано в Кипър).

Тези компании обезпечават на „ Кварцерке “ на 27.05.2013г. пакет от 3.3 млн. акции, представляващи спомагателни 6.6% от капитала на „ Каолин “. Цената на всяка акция е 4.1 лева, а брокер на продавачите е капиталовия медиатор „ Булброкърс “, благосъстоятелност на Иво Прокопиев.

Интересното е, че по-голямата част от акциите (2 млн. броя) WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED получават същия ден посредством Българска фондова борса, при цена от 1.45 лева всяка, а продавач се оказва „ Алфа финанс холдинг “, който е мажоритарният притежател на „ Каолин “. Самото „ Алфа финанс “ на собствен ред придобива тези акции отново в същия ден – 27.05.2013г., от пенсионен фонд „ Доверие “. Защо обаче договорката е осъществена по този метод, вместо холдингът (или пък „ Доверие “) да продаде непосредствено на „ Кварцверке “ пет дни по-късно същите акции, като част от огромния пакет? Отговорът се крие както в цената, по този начин, става известно, и в контрола върху кипърските сдружения. От тази поредност от покупко-продажби „ Алфа финанс холдинг ”, вместо да генерира облага от 5 млн. лв., се отхвърля от нея и същата е акумулирана от кипърските сдружения. Ощетени са както кредиторите на „ Алфа финанс холдинг ”, по този начин и „ Доверие “, тъй като вместо тези компании непосредствено да продадат на „ Кварцверке “ акциите си в „ Каолин “, облагата потъва в кипърските офшорки, следени от Иво Прокопиев. Съмнението е, че това е направено с цел да бъдат спестени налози, както и че евентуално средствата са били предопределени или персонално за Прокопиев, или за някое трето лице. Схемата явно е била осъществена и с присъединяване на „ Доверие “, защото миноритарен притежател на пенсионния фонд е сдружението “Грийн Ейкърс ”, зад което стои компанията “АМ Рисърч ”, което на собствен ред е еднолична благосъстоятелност на “Алфа финанс холдинг ”.

WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED не са напълно непознати сдружения. Същите влизат през 2008г. с дял от 33% дял в „ Бългериън резиденшъл пропъртис ”, която построява „ Резиденшъл парк София “, а съакционер с 33% в това сдружение е и „ Плевнелиеви ” ООД, в което съдружници 50/50 са Росен Плевнелиев и тогавашната му брачна половинка Юлияна Плевнелиева. Управител на общото (оказва се, на Прокопиев и на семейство Плевнелиеви) сдружение „ Бългериън резиденшъл пропъртис ” е Юлиана Плевнелиева. Всъщност индиция за тази скрита благосъстоятелност има още тогава, тъй като прокурист на двете кипърски сдружения е Десислава Недкова, която е някогашна секретарка на Прокопиев.

WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED излизат от собствеността в „ Бългериън резиденшъл пропъртис “ през 2010г. Срещу 257 000 евро, платени им от „ Резиденшъл парк София ”, едноличен притежател на което е „ Линднер Фермьогенсфервалтунгс ” – компания от групата Lindner, сътрудник от години на Росен Плевнелиев по време на битието му като  строителен бизнесмен.

GLOBE INVESTMENTS и Алфред Виктор Брустър

Медийно следствие през 2016г. демонстрира, че Иво Прокопиев е продал компания за търговия с електрическа енергия на интернационален аферист със благосъстоятелност в 356 офшорки, а облагата е потънала в негова компания в Кипър. Става дума точно за GLOBE INVESTMENTS, за която обаче тогава липсват данни, че в действителност се управлява от самия Иво Прокопиев.

Случаят се разплита откакто бяха оповестени досиетата „ Панама пейпърс “, от които стана ясно, че енергийният търговец Ангел Божилов има две офшорни сдружения, регистрирани на Сейшелите. Божилов декларира тогава, че компаниите „ Анком Ентърпрайсиз “ и „ АБ Интернешънъл “ не реализират никаква активност и в никакъв случай не са работили, само че признава, че същите компании са съдружници в американското дружество  GLOBE INVESTMENTS, което от своя страна е акционер с 2 % в притежаваното от него сдружение “Обединени енергийни търговци ”. През 2011г. Ангел Божилов е прокурист на GLOBE INVESTMENTS, чийто шеф е Алфред Виктор Брустър (на собствен ред Брустър  е разгласен от самия вестник „ Капитал “ през 2014г. за интернационален търгаш и аферист, защото е забъркан в проблема „ Белведере “, при който френският дипломат Ксавие Лапер дьо Кабан заприказва за „ гнили ябълки “ в правосъдната ни система), в договорка при която GLOBE INVESTMENTS придобива компанията за търговия с ток „ Вивид Пауър “.

„ Вивид Пауър “ е с едноличен притежател „ Вивид Пи Джи “ ЕАД, на което притежател е „ Вилно населено място Аклади “ ЕАД, което пък е благосъстоятелност на „ Алфа финанс холдинг “ АД  на Иво Прокопиев. Един от огромните клиенти на „ Вивид Пауър “ за електрическа енергия е „ Каолин “, също благосъстоятелност на Иво Прокопиев.

Цената на договорката сред GLOBE INVESTMENTS и „ Вивид Пи Джи “ ЕАД за придобиването на „ Вивид Пауър “ не е известна, само че преди продажбата компанията е имала обезпечена чиста годишна облага в размер от най-малко 5 000 000 лева, с настоящи лицензи на търговец на електрическа енергия в България и в прилежащите страни на Балканите.

И в този случай се намесват упоменатите нагоре кипърски офшорни сдружения. Няколко месеца преди договорката с GLOBE INVESTMENTS, „ Вилно населено място Аклади “ е добито от LOMPOC INVESTMENT LIMITED, на която компания „ Алфа финанс холдинг “ продава дяловете си за незнайна сума. Впоследствие, през октомври 2011 година „ Вилно населено място Аклади “ придобива непосредствено собствеността във „ Вивид Пи Джи “, заплащайки сумата от 39 000 лева, в случай, че в сдружението към този момент следва да са акумулирани десетки милиони от продажбата на „ Вивид Пауър “. Връзката с Прокопиев прозира и посредством ръководството на LOMPOC INVESTMENT LIMITED. Там шефове са лицата Фрозо Хаджисава и Стела Хризостому, която на собствен ред е шеф и на WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED.

От цялата скица излиза наяве, че на процедура Прокопиев е договарял самичък със себе си, защото стои от страната и на продавача и на купувача на „ Вивид Пауър “, като в България е постъпила от „ Глоуб Инвестмънтс “ забележителна сума с неразбираем генезис. След което средствата се оказват под контрола на двете кипърски сдружения Wyclef holding limited и Stallberg investments limited, само че към този момент „ изпрани “ посредством законна договорка и разполагаем на Иво Прокопиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР