Иво Погорелич излиза в зала България“ на 26 януари със

...
Иво Погорелич излиза в зала България“ на 26 януари със
Коментари Харесай

Иво Погорелич свири в зала „България“

Иво Погорелич излиза в зала „ България “ на 26 януари със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров. В първата част публиката ще чуе Концерт за пиано от Роберт Шуман, а във втората оркестърът ще показа Симфония № 7 от Бетовен. Критиците са безапелационни - Погорелич е талант, от който имаме потребност. Той харесва изненадите и самоуверено разрушава стандартите. Екстравагантен пианист, чието държание може да наподобява необичайно, само че интерпретациите му доставят неземна приятност. Публиката го обожава, концертите му провокират нервности, а той от дълго време е със статут на легенда.

Погорелич стартира да свири на пиано на 7. На 12 към този момент учи в музикалната школа към Московската консерватория. Името му нашумява през 1980-а на Международния конкурс " Фредерик Шопен ". След решението на журито да го отреже от надпреварата, Марта Аргерих го назовава талант и напуща. Скандалът приковава вниманието към Иво, а той пази славата си с поредност извънредно сполучливи концерти. Неговите дебюти в Париж, Лондон, Мадрид, Брюксел, Ню Йорк, Рим затвърждават името му на виртуоз. След гибелта на жена му той се отдръпва за повече от десетилетие от сцената, на която се завръща през 2007-а. Погорелич свири с най-хубавите оркестри и диригенти в света, а записите му са предстоящи с неспокойствие от феновете му. Наскоро той подписа контракт със Сони класикъл. Първият запис за новия лейбъл - след дълго съдействие с Дойче грамофон - ще бъде Втората клавирна соната от Рахманинов дружно с две сонати от Бетовен – № 22 във фа мажор и № 24 във фа диез мажор.

Легендарният пианист подава ръка и на млади музиканти. През 1986-а основава стипендия за надарени изгряващи актьори в Хърватия. През 1989-а основава фестивал, който оказва помощ на обещаващи гении да стартират кариерата си, като получат опция да свирят на една сцена с него. През 1994-а основава фонд за набиране на средства за изграждане на лечебни заведения в Сараево. Изнася благотворителни концерти за Червения кръст, застава зад дела като битка срещу рака и множествената склероза. Той е и дипломат на благосклонност към ЮНЕСКО
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР