Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.

...
Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.
Коментари Харесай

Дори Манолова да победи Фандъкова, ГЕРБ пак ще владее общините

Иво Инджов е доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист по политически връзки.

" Ако ГЕРБ загуби София, оттова ще тръгне смяната в България ", споделят решително някои от критиците на премиера и водач на партията Бойко Борисов. В прочут смисъл те имат право. Победа на явяващата се като " самостоятелен " претендент за кмет Мая Манолова против Йорданка Фандъкова, миловидното лице на ГЕРБ в столицата, ще окуражи съперниците на Борисов. Той управлява към този момент 14 години ръководството на София и държи властта в страна през последните 10 години.

В същото време тази прогноза не регистрира очертаващия се сюжет ГЕРБ да резервира, въпреки и понамаляло, господството си в множеството общини, в това число в София. Общините са доста значими за властовия баланс в страната. Те са мястото, където хората живеят, работят и пречупват огромните проблеми на националната политика през призмата на непосредствените си потребности и ползи. Друг е въпросът дали Манолова, макар имиджа си на сполучлив омбудсман, има потенциал, визия и лъчение да въплъти смяната в България.

След еуфорията при възможна победа на някогашния омбудсман,

стоящите зад нея соцпартия и няколкото дясноцентристки обединения джуджета (ако изобщо вкарат общински съветници) ще би трябвало бързо да изтрезнеят. Те ще бъдат изправени пред комплицирана алтернатива – поддръжката в Столичния общински съвет (СОС) за Манолова ще бъде надалеч от безспорното болшинство от 31 съветници в 61-членния СОС. Според изследванията, които разкриват електоралните настройки на " входа " на акцията и не регистрират фактора " готовност ", ГЕРБ (този път в компанията на СДС), въпреки и с по-слаб резултат от 2015 година, още веднъж ще е победител в изборите за общински съветници. Процентите му ще бъдат колкото сумарния резултат на Българска социалистическа партия и " Демократична България " (ДБ).

В проучване на " Маркет линкс " от края на септември ГЕРБ получават 25,7%, Българска социалистическа партия – 14,8%, Демократична България – 10,5%, Вътрешна македонска революционна организация – 3,7%, друга партия – 4,9%. Въпреки че на европейските избори в София Българска социалистическа партия се показа по-добре от " Демократична България ", е допустимо на финалния спринт Демократична България да догони, даже да изпревари социалистите, тъй като разполага с по-широка външна страна и по-годен за активизиране електорат. Накрая нищо чудно таман " Демократична България " да има решаваща тежест, когато се гласоподават ограничения против замърсяването на въздуха, против изгарянето на отпадък, за развиването на кварталите, за достъпността на Витоша. Всички тези проблеми са записани на сметка на сегашната кметица и партията, на която тя е зам.-председател.

Същевременно левите симпатизанти на Манолова към този момент са комплицирани, че тя прави

нескопосни опити да се дистанцира от Българска социалистическа партия и разчита на поддръжката и на десни партии.

Ако стане кмет, тя ще има отчайваща потребност от съдействието, търпимостта или милостта на идеологическия й зложелател – така наречен градската десница. Нейните последователи още не могат да простят на някогашната алена депутатка " Костинброд " и поддръжката й за Пеевски през 2013 година Евентуална поддръжка на Демократична България за " самостоятелен " кмет с " алено " минало вещае занапред блокажи и непредвидими процеси в общината.

В сходна обстановка може да се озове и Фандъкова, чието преизбиране би легитимирало статуквото освен в София, само че и в страната. Въпреки предстоящата поддръжка на общинските съветници на Вътрешна македонска революционна организация, обединението ГЕРБ-СДС най-вероятно ще остане под летвата на нужното безусловно болшинство. Така беше даже през 2015 година, когато ГЕРБ премаза като валяк Българска социалистическа партия на локалния избор. С 30 общински съветници Фандъкова трябваше да разчита на така наречен плаващи болшинства за пробутване на значими решения. При такива конфигурации в българските условия се вършат

най-безпринципните покупко-продажби, които постоянно имат корупционен темперамент.

Ако след 27 октомври Фандъкова подхване четвърти мандат, също няма да мине без поддръжката на " Демократична България ". Трудно е обаче да си представим, че тази извънпарламентарна групировка, която е доста по-критично настроена към ръководството на Борисов от Българска социалистическа партия, ще бъде толерантна съпротива на Фандъкова. Такава, каквато беше Българска социалистическа партия в последния Столичен общински съвет, да вземем за пример. Макар че немного от дълго време, през интервала 2013-2014 година, таман градската десница спомага за връщането на ГЕРБ на власт.

По остаряла традиция в България пропорционалният избор (за листите за общински съветници) на локалните избори остава в сянката на мажоритарния (за кмет на община). Това е извънредно незаслужено, тъй като общинският съвет има огромна власт. Докато кметът командва и може да си прави пиар, общинският съвет управлява кмета – по закон и подмолно. Общинарите вземат решение за заплатата му, за локалните такси, за бюджета на общината, за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество, за основаване и одобрение на устройствени проекти и промените им. Емблематична е ролята на Столичния общински съвет с ръководител Антоан Николов, напълно доминиран от Съюз на демократичните сили, за разцвета на порочния модел " Софиянски ". Този модел продължава да бъде асоцииран с

разпродажбата и заменките за жълти стотинки на тлъсти общински парцели

и други знакови покупко-продажби с корупционен аромат.

А по какъв начин стоят нещата в провинцията? Да вземем да вземем за пример Пловдив. И там медийното внимание е фокусирано върху оспорваната борба и планувания балотаж сред водещите претенденти за кметове – Здравко Димитров (ГЕРБ), доскорошен регионален шеф, и депутата Славчо Атанасов, някогашен кмет на града, повдигнат от Националния фронт за избавление на България и Вътрешна македонска революционна организация. Коментарите в общественото пространство са за контрактуван мач сред Борисов и водача на НФСБ Валери Симеонов, от чиято групировка е Атанасов. Но даже Атанасов да стане кмет, в общинския съвет болшинство още веднъж ще има ГЕРБ. То обаче може да ръководи с поддръжката на общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация и други, по-малки обединения посредством ситуативни " обединения ". Такава прогноза разрешават изследванията на старта на акцията. Българска социалистическа партия още веднъж ще остане в трета глуха във втория по величина град на България. Още по-плачевно е положението на разпокъсаното завещание на тогавашното могъщо Съюз на демократичните сили, дало в зората на демокрацията славата на Пловдив като " синя столица ". Плаващи болшинства към спечелилия ГЕРБ и съдружника Вътрешна македонска революционна организация се обрисуват и в Благоевград, където най-вероятно ще бъде избран отново кметът от ГЕРБ Атанас Камбитов. Местната Българска социалистическа партия, въпреки и в по-добра кондиция от пловдивската, отново няма да може да взе участие в раздаването на картите.

В доста неприятна форма е Българска социалистическа партия във Варна, Бургас, Велико Търново

и в още дузина регионални градове. В тях няма никакви шансове да излъчи кмета, даже третото място в борбата за общински съвет не й е обезпечено. Най-голямата опозиционна партия ще се показа очевидно по-добре отпреди четири години и може би ще вземе 2-3 регионални центъра. Резултатите й като цяло обаче ще бъдат доста под равнището на представянето й на последните парламентарни избори и на евровота. " Демократична България " пък, даже да получи балансьорска роля в София и да окичи на ревера си един-двама " самостоятелни " кметове в по-големите градове, има още по-малко капацитет да употребява локалните избори като трамплин за смяна на властовия баланс в народен мащаб.

Така, даже Манолова да направи " пробив " в София, ГЕРБ ще продължи да държи в " мечешка прегръдка " локалната власт. Макар и малко по-слабо отпреди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР