Ивицата Газа вече е разделена на две части. Израелските сили

...
Ивицата Газа вече е разделена на две части. Израелските сили
Коментари Харесай

Газа е разделена на две части след сухопътната израелска операция

Ивицата Газа към този момент е разграничена на две елементи. Израелските сили са достигнали Средиземно море и на процедура са откъснали северната от южната част на палестинския анклав. Израел възобнови апелите хората да се реалокират на юг от Уади Газа - разграничителна линия сред двете половини на линията. На дипломатическия фронт - американският първи посланик Антъни Блинкен завърши в Турция обиколката си в Близкия Изток.
Прочетете още
Гъсти облаци пушек над Ивицата Газа. За последните 24 часа израелската войска е поразила 450 цели на Хамас. Очевидци разказват ударите като едни от най-масираните от началото на спора. Израелските сили оповестиха, че за няколко часа е отворен филантропичен кулоар, през който палестинците да се изтеглят на юг. Израелските бойци са достигнали крайбрежието в южната част на Ивицата Газа, разделяйки палестинския анклав на две.

" Вече има Северна Газа и Южна Газа. Ще продължим да нападаме и да ускоряваме сухопътната си интервенция ", сподели Даниел Хагари, представител на армията на Израел.

При бомбардировки тази нощ са били убити 200 души, заяви Би Би Си, базирайки се на шеф на болница в Газа. Месец след началото на войната, Хамас твърди, че починалите досега са повече от 10 хиляди.

Ръководителите на главните организации на Организация на обединените нации разгласиха взаимно официално съобщение, в което приканват за неотложно преустановяване на огъня. Хуманитарната обстановка от ден на ден се усложнява - дотолкоз, че локални поданици са принудени да употребяват морска вода.

Граничният пункт " Рафа " още веднъж беше отворен. На територията на Египет към този момент са минали шест коли за спешна помощ с тежко ранени. Чужденци и хора с двойно поданство също могат да напущат линията Газа. Стотици към този момент го направиха, само че още доста остават блокирани.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен завърши втората си обиколка в Близкия изток. По думите му, диалозите са били фокусирани върху три тематики - по какъв начин да се даде повече филантропичната помощ, по какъв начин да се спре разширението на спора и по какъв начин да се реализира дълготраен мир в района.

Визитата в последната му спирка - Турция, мина на фона на митинги и засилващи се антиамерикански настроения. След среща с турския си сътрудник Хакан Фидан Блинкен заключи:

" Работим доста нападателно, с цел да осигурим филантропична помощ в Газа. Работим по детайлите и обсъждахме с израелците изискванията за оповестяване на филантропични паузи. Един сериозен аспект е неналичието на прогтрес по договарянията със заложниците. Фокусирани сме върху това и имам вяра, че една филантропична пауза ще помогне в тази посока ".

Европейски Съюз разгласи, че дава още 25 милиона евро на Газа и по този начин помощта за тази година се усилва в четворен размер.

" Допълнително усилваме филантропичната помощ за Газа с още 25 милиона евро. По този метод Европейският съюз ще похарчи общо 100 милиона евро за филантропична помощ за цивилни в Газа. В същото време ние работим с Израел, Египет и Организация на обединените нации, с цел да пуснем повече конвои в Газа, в това число през коридори и паузи за филантропични потребности ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Брюксел започва интервенция " Хуманитарни въздушни мостове ", която улеснява доставката на филантропични товари от сътрудници като УНИЦЕФ и интернационалните организации. От 16 октомври 6 полета с над 263 тона помощ доближиха Египет в очакване да бъдат доставени в Газа. Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз беше задействан, с цел да предложи поддръжка за полети за репатриране от Израел., написа Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР