Ивицата Газа претърпя широко разпространено разрушение, тъй като израелските военни

...
Ивицата Газа претърпя широко разпространено разрушение, тъй като израелските военни
Коментари Харесай

Къде са кварталите на Газа, унищожени от Израел?

Ивицата Газа претърпя необятно публикувано опустошение, защото израелските военни бомбардираха обсадения анклав с 2,3 милиона души повече от две седмици. Дори югът му, който Израел беше оповестил за безвредна зона, не беше пощаден.

Сателитни изображения и фотоси демонстрират, че цели квартали са били изравнени с доста лечебни заведения, учебни заведения, места за поклонение и домове, развалени или разрушени от израелски офанзиви по суша, море и въздух.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Разтърсващо видео на поданици на Газа, бягащи за избавление от израелските бомби Снимки: Южна част от Ивицата Газа е ударена от въздушни удари, до момента в който цивилни търсят леговище Втори ескорт с помощ влиза в Газа, когато Израел настава нагоре бомбардировки „ Красива взаимност “: Готвене за разселените палестинци в южната част на Газа завършек на списъка

В идната инфографична поредност Ал Джазира обрисува потърпевшите общности и квартали в Газа в петте провинции на линията: Северна Газа, Газа Сити, Дейр ел-Балах, Хан Юнис и Рафах.

Гъсто обитаемоте квартали на Газа

Граничи с Израел и Египет на брега на Средиземно море, Ивицата Газа е 365 кв. км (141 кв. мили). С дължина единствено 41 км (25 мили) може да отнеме по-малко от час, с цел да стигнете с кола от Бейт Ханун на север до Рафа на юг.

Палестинският анклав има население от 2,3 милиона души, в това число 1,7 милиона бежанци, които са били етнически прочистени от региони, които в този момент са част от Израел. Повечето бежанци живеят в или покрай осемте бежански лагера в Газа.

От 2007 година, когато Хамас пристигна на власт, Израел поддържа непоколебим надзор върху въздушното пространство и териториалните води на Газа и лимитира придвижването на артикули и хора в и отвън Газа.

Кварталите на Северна Газа

Северна Газа се простира на 10 км (6 мили) и споделя единствения преход към Израел през Бейт Ханун, прочут също като прекосяването Ерез. Северна Газа е дом на бежанския лагер Джабалия, най-големият в линията.

Районът от 61 кв. км (24 кв. мили) е дом на 440 000 души и включва следните общности и квартали: Бейт Лахия, Бейт Ханун, бежански лагер Джабалия, Мадинат ал-Авда и Джабалия ал-Балад.

Бежански лагер Джабалия

Израелската войска неведнъж е атакувала лагера Джабалия, в това число на 9, 12 и 19 октомври, убивайки повече от 100 души. В лагера се обитават три учебни заведения, ръководени от Организация на обединените нации, които са превърнати в приюти за стотици разселени фамилии.

Кварталите на град Газа

Газа Сити е най-големият и най-гъсто обитаем град в линията Газа с повече от 750 000 поданици.

По средиземноморското крайбрежие на Газа са ситуирани кварталите на пристанището на Газа, бежанският лагер Шати и Северен и Южен Римал.

Квартали Rimal

В сърцето на кварталите Rimal се намира болница al-Shifa, най-голямото здравно заведение в Ивицата Газа.

Десетки хиляди разселени палестинци се приютяват в болничното заведение, където палестински лекари предизвестяват за идна зараза от инфекциозни болести заради пренаселеността.


Около болничното заведение има няколко комплекса на Организация на обединените нации, в това число Агенцията за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA), Службата на специфичния координатор на Организация на обединените нации за мирния развой в Близкия изток (UNSCO) и Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН). < /p>

Най-добрите университети в Газа – в това число Ислямския университет в Газа, Университета Ал-Азхар-Газа и Университета Ал-Акса, които са единствено на няколкостотин метра един от различен – също се намират в Римал.

На 7 октомври израелските военни самолети унищожиха Палестинската кула, 14-етажна жилищна кула в Римал, трансформирайки я в отломки. Моментът беше уловен онлайн от камера зад Юмна ЕлСайед от Al Jazeera.

Бежански лагер Шати

Израелските офанзиви бяха ориентирани няколко пъти към бежанския лагер Шати, прочут също като Бийч Кемп, ужасявайки неговите 90 000 поданици, живеещи на 0,52 кв. км (0,2 кв. мили) земя. На 9 октомври израелските удари унищожиха джамията Ясин, една от минимум 11 джамии, разрушени след 7 октомври.

По-на изток са кварталите Шейх Радуан, ал-Наср, ал-Дарадж, ал-Туфа, ал-Сабра и Тал ал-Хава.

Тал ал-Хава

В сряда израелски удари поразиха региони покрай болница Ал-Кудс в Тал ал-Хава. Повече от 8000 палестинци са намерили леговище в болничното заведение, която преди този момент беше разрушена от израелските сили през 2009 година

Старият град

Точно на север от квартал Zeitoun е Старият град на Газа, който е дом на няколко исторически обекта, в това число Голямата джамия Омари, известна като Голямата джамия на Газа, и две от църквите в Газа: параклисът „ Свети Филип Евангелист “ и църквата „ Свети Порфирий “.

Във вторник солидна детонация в арабската болница Ал-Ахли, също в Стария град, умъртви близо 500 палестинци, доста от които се укриваха от израелските бомбардировки. Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че детонацията е породена от израелски въздушен удар. Израел приписва детонацията на погрешно изстреляна ракета, изстреляна от въоръжената формация на Палестинския ислямски джихад (PIJ). PIJ отхвърли обвиняването. Разследване на Ал Джазира развенча изказванието на Израел.

Два дни по-късно израелска въздушна офанзива умъртви минимум 18 души, които се укриваха в църквата „ Свети Порфирий “, най-старата черква в Газа, издигната сред 1150-те и 1160-те години. Палестински свещеник назова " военно закононарушение " бомбардировката над Свети Порфирий, където стотици хора са намерили леговище.

Шуджая

Един от най-големите квартали в град Газа е Shujaiya, което на арабски значи „ храброст “.

Шуджая е претърпяла обширни опустошения в минали израелски военни офанзиви. Особено унищожителен епизод се случи през юли 2014 година, когато гъсто обитаемият регион понесе тежестта на тежък танков и артилерийски обстрел, който умъртви 72 души и рани повече от 200 за един ден. Инцидентът провокира необятна интернационална рецензия и наказание.

Кадрите от дрон по-долу, снимани през 2014 година, демонстрират останките от Шуджая след 50-дневното нахлуване на Израел.

Ал-Захра

В покрайнините на град Газа са кварталите ал-Захра, ал-Муграка и Джухор ад-Дик, които също бяха ударени от израелски нападения.

В ал-Захра израелските офанзиви са изравнили минимум 10 здания и са оставили хиляди хора или в капан в руините, или чакащи здравна помощ.

Кварталите на Дейр ел-Балах

Започвайки от Уади Газа, река, която разделя Газа почти на север и юг, Дейр ел-Балах е кръстен на манастира на финиковата палма и е един от най-големите аграрни производители в Газа.

Единствената настояща електроцентрала в Газа се намира по продължение на границата на региона с град Газа.

Дейр ел-Балах също е дом на четири от осемте бежански лагера в Газа: Нусейрат, ал-Бурейдж, ал-Магази и Дейр ел-Балах.

Бежански лагер Нусейрат

Лагерът Нусейрат е основан след Накба („ злополука “ на арабски) от 1948 година, когато към 750 000 палестинци са били принудени да изоставен домовете си от ционистките милиции.

Днес лагерът е дом на 85 000 бежанци, натъпкани в зона от 0,68 кв. км (0,26 кв. мили).

Израелските въздушни удари са бомбардирали редица пекарни в Газа, убивайки десетки хора и ранявайки стотици, които се редят на опашка, с цел да си купят самун, заяви палестинската осведомителна организация WAFA. Една такава пекарна беше пекарната Al Nuseirat, която беше разрушена в сряда.

Другите квартали в Дейр ел -Бала включват аз-Завейда, ал-Мусаддар, Уади ас-Салка и ал-Маани.

Кварталите на Кан Юнис

Хан Юнис е най-голямото губернаторство в Газа по повърхност със 108 кв. км (42 кв. мили) и е дом на 430 000 души. В центъра му е бежанският лагер Хан Юнис, където живеят към 90 000 души.

Израелската войска продължи да нанася удари по Хан Юнис и други южни региони, макар че подреди на хората в Газа да се придвижат на юг.

Хиляди палестинци са се натъпкали в мизерни палаткови лагери в южната част на Газа, доста от които без храна и вода.

Други квартали в Хан Юнис включват: ал-Карара, Абасан ал-Джадида (ас-Сагир), ал-Сурейдж, Бани Сухейла, Абасан ал-Кабира, Хуза'а, Ка' ал-Курейн, ал-Маваси, Qizan an-Najjar, Qa' al-Kharaba, al-Fukhkhari и Umm Kameil.

Кварталите на Рафах

Рафах е най-южният регион на Газа с население от към 275 000 души. Рафа е и името на кръстовището с Египет, което се намира там.

В събота ескорт от 20 камиона, пренасящи филантропична помощ, влезе в обсадената линия Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа.

Синди Маккейн, изпълнителен шеф на Световната продоволствена стратегия, сподели пред Al Jazeera, че 20 камиона с помощ не са задоволителни.

„ Ситуацията в Газа е ужасна. Няма освен храна, само че и вода, ток и гориво. И тази композиция е освен пагубна, само че може да докара и до повече апетит и заболявания “, сподели тя. „ Трябва да вкараме повече камиони. “

Втори филантропични ескорт влезе в обсадената територия в неделя.

Израел е запечатал територията, принуждавайки палестинците да дават храна и да пият мръсна вода от кладенци. Болниците споделиха, че медикаментите и горивото за спешните генератори са на привършване по време на прекъсването на тока в цялата Газа.

Според Организация на обединените нации санитарни уреди, водни кладенци, резервоари и помпени станции са претърпели вреди заради непрекъснатите въздушни удари.

Онези, които съумеят да преминат през пропускателния пункт Рафа, би трябвало по-късно да създадат шест до осем часа пътешестване през Синайската пустиня, преминавайки през няколко египетски контролно-пропускателни пункта на път за Кайро, на към 350 км (220 мили).

Кварталите в Рафа включват: Umm al-Kilab, al-Mawasi, al-Qarya al-Suwydiya, Tel es-Sultan, Rafah бежански лагер, al-Bayuk и Shokat as-Sufi.

Вижте цялата карта

 ИНТЕРАКТИВНО - Вертикален екран на кварталите на Газа-1697957188

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР