Ивицата Газа е подложена на интензивни израелски бомбардировки през последните

...
Ивицата Газа е подложена на интензивни израелски бомбардировки през последните
Коментари Харесай

Какво представлява Ивицата Газа, обсаденият палестински анклав под израелско нападение?

Ивицата Газа е подложена на интензивни израелски бомбардировки през последните пет дни след смъртоносна офанзива от въоръжената формация Хамас и правозащитни групи назовават ​​това групово наказване на 2,3 милиона поданици на палестинския анклав.

Газа се движи на ръба на филантропична рецесия с лечебни заведения, препълнени с жертви по време на цялостна обсада, откакто Израел ускори своята 16-годишна блокада на територията.

Продължете четене

лист от 4 детайла Дали „ цялостната “ обсада на Газа е групово наказване против палестинците? Снимки: Квартал Римал, туптящото сърце на Газа, е погубен Болниците в Газа са претъпкани, до момента в който израелската офанзива продължава Война Израел-Хамас: Списък на основни събития, ден 5 завършек на списъка

Повече от 1000 палестинци бяха убити, защото Израел даде обещание да отмъсти за гибелта на минимум 1200 свои жители при офанзивите в събота.

Какво знаем за Газа?

С 2,3 милиона души, живеещи на 365 кв. км (141 кв. мили) земя, линията Газа се смята за една от най-гъсто обитаемоте зони в света. Гъстотата на популацията му от 5500 души на квадратен километър (14 245 на квадратна миля) е в внезапен контрастност с тази на Израел с към 400 души на квадратен километър (1035 на квадратна миля).

По-голямата част от популацията на Газа е младо, като 65 % са на възраст под 24 години, а междинната възраст за мъжете и дамите е 18 години.

Шестнадесет години израелска сухопътна, въздушна и морска обсада осакатиха стопанската система му и строго ограничиха придвижването на хората в и отвън анклава.

Жителите на Газа се нуждаят от особено позволение, с цел да преминат в Израел и Египет. Това нормално е за незабавно здравно лекуване, само че е доста мъчно да се получи.

Анклавът има и едно от най-високите равнища на безработица в света - 45 %. Достъпът до обучение и здравно лекуване също липсва след години на израелски въздушни удари по учебни заведения и лечебни заведения.

Палестинците и деятелите го назовават ​​най-големият „ затвор навън “ в света заради израелската обсада.

Мюсюлманите съставляват болшинството от популацията и има дребна малцинствена християнска общественост.

Повече от 60 % от хората в Газа са бежанци от това, което сега е Израел. Повече от 750 000 палестинци бяха етнически прочистени от домовете си от израелските милиции през 1948 година, когато Израел разгласи своята самостоятелност.

Какво значи цялостната блокада?

В понеделник Израел разгласи „ цялостна обсада “ на Газа, която включва възбрана за доставки на храна, вода, гориво и електричество.

По-голямата част от електрическата енергия в Газа идва от израелски електропроводи, а част се създава в електроцентрала в Газа, която също доставя гориво от Израел.

Интернет свързаността в региона е спаднала от събота, съгласно данни от NetBlocks.

Израел е мобилизирал 300 000 бойци към линията за вероятно сухопътно навлизане. За последно Израел нахлу в Газа през 2014 година

Къде се намира Газа?

Газа, линия с размери 10 км (6 мили) на 41 км (25 мили), ситуирана на Средиземно море, е една от двете палестински територии, другата е окупираният Западен бряг.

Пътуването от южната му точка Рафа до Бейт Ханун на север лишава един час.

Анклавът е разграничен на пет провинции: Северна Газа, Газа Сити, Дейр ел-Балах, Хан Юнис и Рафа.

Газа е отделена от Израел с разграничителна преграда и има южен граничен пункт с Египет.

Кой управлява линията Газа?

Газа се преглежда като окупирана територия, защото Израел има цялостен надзор върху своите граници, въздушно пространство и териториални води, макар че публично изтегли своите сили и заселници от анклава през 2005 година Израел беше завладял анклава дружно с други палестински територии – Източен Йерусалим и Западния бряг – в Шестдневната война от 1967 година

Настоящите граници на Ивицата Газа са демаркирани в египетско-израелското съглашение за помирение от 24 февруари 1949 година До 1967 година Газа е под египетски надзор.

През 2006 година Хамас завоюва изборите против партията Фатах, която ръководи Палестинската власт (ПА). Групировката завладя Газа след месеци на борби с Фатах през 2007 година ПА, която подписа Споразуменията от Осло с Израел през 1993 година, ръководи Западния бряг.

Хамас и други палестински съпротивителни групи, основани в Газа, са правили офанзиви против Израел и преди, предизвиквайки кървави израелски набези на територията.

От 2005 година насам Израел е направил минимум шест огромни военни офанзиви в Газа, като 2014 година е най-бруталната. Повече от 2000 палестинци бяха убити в седемседмичното израелско нахлуване.

За какво е последният спор?

Хамас, който не признава Израел и желае самостоятелна Палестина въз основа на границите от 1967 година, упорства Израел да приключи блокадата на анклава и да спре окупацията на палестински територии.

Израел продължи да уголемява селищата в Палестина в нарушаване на Споразуменията от Осло от 1993 година, които Хамас не подписа. Палестинците се опасяват, че опцията за тяхната лична бъдеща страна избледнява заради разширението на селищата.

Надигането на крайнодесни политици и насилието на заселниците през последните години покачиха напрежението. Палестинските групи, основани в Газа, отвърнаха с ракети, предизвиквайки епизодично принуждение с Израел. Крайнодясното държавно управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в допълнение разпали напрежението с политиката си в поддръжка на заселниците.

Дори преди да избухне насилието в събота, повече от 200 палестинци бяха убити тази година от израелските сили – най-смъртоносната записана година. Оттогава най-малко още 1055 палестинци са били убити, а 1200 израелци са починали към петия ден на боевете.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР