Ивета БалевскаСекретар на Клуба на чуждестранните журналисти в БългарияКакто за

...
Ивета БалевскаСекретар на Клуба на чуждестранните журналисти в БългарияКакто за
Коментари Харесай

България и Китай имат много добри перспективи за сътрудничество

Ивета Балевска

Секретар на Клуба на задграничните публицисти в България

Както за Китай, по този начин и за България, 2019 година ще бъде изпълнена с значими събития от вътрешен и интернационален темперамент, които ще окажат въздействие върху позитивното развиване и разширение на съдействие сред двете страни. 70-годишнината от дипломатическите връзки сред България и Китай ще увенчае с още по-големи триумфи и самопризнание ползотворните контакти сред двете страни, осведоми bulgarian.cri.cn.

Проведената преди по-малко от месец годишна сесия на Общокитайското заседание на народните представители (ОСНП), по време на която бе хвърлена светлина върху целите на страната, още веднъж потвърди, изключително с приемането на Закона за задграничните вложения, че промените в страната се издигат на ново ниво и дават нов подтик в посока на съдействието сред Китай и други страни, в това число и България.

През 2019 се чака Пекин да бъде още веднъж хазаин на втория конгрес за интернационално съдействие по самодейността „ Един пояс, веднъж ". В рамките на самодейността се ражда един от най-важните нейни съставни елементи – механизмът за съдействие във Формат 16+1, обхващащ 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай. Амбициозната дипломатическа самодейност на Китай за усилване на съдействието, е приветствана от европейските страни в района.

И резултатите не закъсняват

Срещите на държавните глави в границите на Механизма за съдействие във формат 16+1 се организират постоянно в разнообразни страни. През 2018 София беше хазаин на Седмата среща на водачите на страните от ЦИЕ и Китай, със съпътстващ бизнес конгрес и последвалата няколко месеца по-късно Четвъртата среща на локалните водачи на страните от ЦИЕ и Китай. Така, годината се трансформира в една от най-важните за българо-китайските връзки. Около 20 документа бяха подписани, а по време на срещата междупредседателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и българския министър председател Бойко Борисов, бяха взети съществени решения..

Но дано се върнем малко обратно

Това, с което Китай стана прочут през последните десетилетия е неговото икономическо развиване и нечуван стопански напредък. Така Китай приковава погледите към икономическото знамение, което от ден на ден впечатлява света. Очевидна е наклонността за превръщането на страната в нов международен стопански център.

В рамките на Срещата на върха в София, България и Китай дефинираха няколко евентуални целта за съдействие: високи технологии, вложения и индустриално партньорство, взаимни предприятия, инфраструктура, селско стопанство и туризъм.

След тази среща България нарежда себе си като „ врата към Европейския съюз " за китайски вложения ", съобщи българският министър председател Борисов. Той уточни като един от най-значимите резултати от форумасъздаването на Глобалния център за партньорство на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Друго значимо събитие, на което България бе хазаин единствено няколко месеца по-късно бе Четвъртата срещана локалните водачи на Китай и страните от ЦИЕ. Такъв тип срещи бяха препоръчани от китайското държавно управление още през 2013 година Тогава китайски висши представители подчертаха, че локалното съдействие ще се трансформира в доста значима част от връзките сред Китай и страните от ЦИЕ. По време на срещата си българският министър-председател и заместник-председателят на Постоянния комитет на Общокитайското заседание Цао Дзиенмин бяха единомислещи, че форумът, който мина под мотото „ Глобално мислене, дейности на локално равнище ", задълбочава и уголемява двустранните връзки сред България и Китай. Участваха представители на всички български области, както и на доста общини. Дискусиите бяха съсредоточени върху развиването на съдействието на локално равнище в четири съществени посоки: туризъм, селско стопанство, индустриални и демонстрационни зони и паркове, дребни и междинни предприятия. В подтекста на локалното съдействие, значима вероятност е продължение дейностите за побратимяване на китайски провинции и градове с български. Побратимяването не е фиктивен акт, а има обезпечени финансови запаси, които могат да се употребяват за вложения в разнообразни области. За това към този момент има задоволително положителни образци и вероятностите порастват.

По време на срещата Формат 16+1 в София, се организира и бизнес конгрес, който събра на едно място над 1500 компании от ЦИЕ и Китай. Специална намира се организира сред министрите на стопанската система на България Емил Караниколов и министъра на търговията на Китай ЧжонШан.

Икономическото съдействие

Седем огромни стопански покупко-продажби подписаха Българи и Китай по време на срещата в София, двамата министър председатели подписаха 10 съглашения в разнообразни стопански браншове - от земеделието до нуклеарната енергетика. Ето и някои от главните договорености, които ще бъдат в основата на вероятностите за бъдещото съдействие сред двете страни:

• Споразумение сред Българската банка за развиване и Китайската банка за развиване за1.5 милиарда евро за дребни и междинни компании

• Изграждане на железопътна връзка сред река Дунав, Черно и Егейско море,

• Нови автомагистрали и скоростни пътища –.

• Китайската държавна нуклеарна корпорация ще се включи в плана АЕЦ " Белене ", като подаде документи за присъединяване в търга

• Китайската Theexport-importBankще отпусне заем от над 94 милиона $ на Параходство „ Български морски флот

• България ще изнася за Китай 10 000 тона изсъхнал тютюн или 10 милиона тона неизсушени листа годишно

• Китайска компания възнамерява да отвори цех за сглобяване на електрически камиони за доставки в Пловдив, като се внасят аварийни елементи от Китай

• България и Китай ще развиват общи планове и в електронната търговия и услугите

Перспективите

Участието на България с 32 компании в първото Китайско интернационално ревю за импорт през ноември м.г.в Шанхай /CIIE/ е извънреден образец за желанието на страната да задълбочава и уголемява съдействието с Китай. „ Считаме, че има още благоприятни условия за по-нататъшно разширение на българския експорт за Китай и ще продължим да работим интензивно тази наклонност да продължи и отсега нататък ", разяснява българският министър на стопанската система по време на Шанхайското ревю. Българските компании показаха своите артикули и услуги в разнообразни браншове на хранително-вкусовата индустрия, козметиката и услугите. Бяха контрактувани редица двустранни съглашения, някои от които към този момент са подписани, а за други това следва в най-скоро време.

Българското розово масло, както и козметика, създадена на основата на българските етерични масла, намират вечетрайно място на китайския пазар и са блестяща вероятност в бъдещото ни партньорство. Постепенно в България навлизат от ден на ден китайски компании и компании, свързани с високите технологии, в това число и произвеждане на перспективните електрически автомобили. Зелените технологии и „ кръговата стопанска система " са друго поле от вероятностите сред двете страни. От своя страна,необходимостта от реализирането на търговски потоци с висока скорост и по-ниска себестойност, изискват продължение на съдействието в региона на железопътната инфраструктура

Туризмът и туристическият бизнес са значима сфера за съдействие, в която има огромни вероятности, защото непрестанно пораства броят на българите, които желаят да посетят Китай. В тази връзка от извънредно значение е провеждането на профилирани конгреси за представяне на забележителностите и опциите на разнообразни китайски провинции в България, както и на български области в Китай. През последните месеци в София имаше няколко форума за културен туризъм: на провинциите Ляонин, Нинбо, Дзянси и други Същевременно огромни групи туристи от многомилионната китайска страна демонстрират интерес и желаят да посетят България.. Обменът в региона на науката и образованието, както и сред представители на академичната общественост от двете страни е също един от бъдещите цели.

Радостен е фактът, че китайското и българското държавно управление работят доста добре по културното съдействие. Пример за това са основаването на културни центрове в столиците на двете страни. Откриването на Китайски културен център в София, доскоро повече от година, който е и единствения за страните от Централна и Източна Европа и ползата, който той провокира измежду българската общност с самодейностите, които организира, са ярка проява за желанието на българите да опознаят и научат повече за Китай. Всеки миг в Пекин ще бъде открит и Български културен център. В началото на април т.г., град Нинбо ще бъде хазаин на Четвъртото Китайско ревю на културните и креативните промишлености, което е в границите на самодейността " Един пояс, веднъж " и формата 16+1.На щанд с повърхност от 336 кв.м., българският град Орешак ще показа художествени занаяти и ще показва обичайна керамика и нейния съвременен образ.

Безпрецедентната роля на медиите и положителната връзка сред двете страни способстват доста за повишение успеваемостта на съдействието във всички области. Контактите сред Общокитайската асоциация на публицистите и Съюза на българските публицисти не престават над 30 години. Двустранните връзки сред обособени български медии също са значима форма за продан на информация, която има огромни вероятности. Пример за това е българската медийна група „ 24 часа ", която взаимно с Радио Китай от 4 години издава профилираното сп. „ Обектив Китай ". През последната година изданието прерасна в цифров уебсайт, в който се разгласява доста повече информация. Има и други образци за положителни практики сред медиийни компании от двете страни.

С неспокойствие чакаме идната осма среща на върха във формата 16+1 през април т.г. в хърватския град Дубровник, тъй като те предизвикват съдействието сред Европа и Азия. Една китайска сентенция гласи: „ Една нишка се къса елементарно, само че 10 000 влакна, дружно вплетени, могат да издърпат и транспортен съд ". Срещите във Формат " 16+1 " имат бъдеще и си остават обещаващ модел за развиване, е мнението на множеството европейски анализатори. Китай освен ни потапя в екзотиката на предишното, само че също по този начин ни оказва помощ да разберем и осмислим мащабите и движещите сили на света, в който живеем. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР