Ивановден е. Имен ден празнуват 351 856 българи.Сред хилядите именници,

...
Ивановден е. Имен ден празнуват 351 856 българи.Сред хилядите именници,
Коментари Харесай

Ивановден е. Празнуват над 350 000 българи


Ивановден е. Имен ден честват 351 856 българи.

Сред хилядите именници, носещи името Иван и производните му са 225 783 мъже, а дамите, които честват са 126 073.

Според националните вярвания Св. Йоан Кръстител е настойник на кумството и побратимството. Личен празник имат хората с имена Иван, Ива, Ивана, Ваня, Йонко, Йоана, Калоян, Жан, Жана, Яне и техните производни.

Иван и Иванка са измежду най-разпространените български имена у нас, съгласно най-актуалната национална статистика, оповестена на връх Богоявление.

На 7 януари българите честват Ивановден – национален и набожен празник, посредством който се уважава паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен оракул и кръстител на Иисус. Той е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. Йоан Кръстител е именуван и “Предтеча” защото вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните традиции повеляват кумовете или деверът да “къпят”, пръскайки обществено с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство би трябвало да посрещне своите посетители и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската национална традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната мощ на осветената предния ден вода. Периодът на така наречен „ мръсни дни” е отминал и всеки обръща взор напред към сбъдването на предсказанията за положително здраве, благодат и благополучен живот.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР