Иван Тотев - втори мандат кмет на Пловдив, се сблъска

...
Иван Тотев - втори мандат кмет на Пловдив, се сблъска
Коментари Харесай

Иван Тотев: Цялото ни строителство е блокирано, ще правим само детски площадки

Иван Тотев - втори мандат кмет на Пловдив, се сблъска челно и най-болезнено измежду сътрудниците си кметове с нашумелия в последно време феномен „ компании с 2 лева капитал блокират поръчки за милиони “. Само една от тях – „ Ремс Строй “ на ромската овчарка Анка от Търговище, му спря поръчки за над 31 млн. лева Отделно строителните му процедури са атакувани от сдружения без биография като „ Пътна маркировка “, „ Зара Брокер “ и други Обекти на към 30 общини и няколко държавни структури за над 200 млн. лева са блокирани от началото на тази година. Община Пловдив е с най-мащабни обекти и максимален общ брой стопирани вложения.
Г-н Тотев, по какъв начин ще коментирате обстоятелството, че дребни компании с по два лв. капитал ви стопират строителни поръчки за милиони левове?
Ние сме си говорили с юристите и те споделят, че в единия ден има пет тъжби на разнообразни общини и едната от тях примерно е на Пловдив. Тоест, не става въпрос единствено за община Пловдив, а най-вероятно за някакъв развой на национално равнище. Според мен, не че съм чак толкоз способен по тематиката, само че като отворихме тази малка врата с обжалването на въпросите и отговорите си отворихме огромен проблем. Разясненията нямат времеви изражения и обжалването може да се прави в целия развой на процедурата. Допреди една от последните промени в Закона за публичните поръчки това нещо го нямаше. Имаше период на обжалванията и който не е склонен, апелира документите. Възложителят може да я промени или да я приключи. Но в този момент в целия период на събиране на документи безусловно си играем с въпроси, отговори и тъжби. Това се случва в Пловдив. Почти всичките тъжби са по отношение на разясненията. Според мен би трябвало да се уточни дали би трябвало да остане по този начин, тъй като ни блокира цялата работа.
Всичките Ви поръчки за строителство ли са спрени?
Тотално всичко ни се блокира. Ние в края на тази година ще сме една от най-богатите общини. Ще имаме толкоз доста пари, които ще сме събрали от налози и те ще си стоят по сметките. Това ще стане!
И от извоювани каузи допускам?
Таксите против държавната администрация са доста ниски. Не имам предвид тях.
Близо 50 млн. лева вложения са ви спрените единствено от компании с по два лв. капитал. Това какво съставлява от проекта за годината?
Горе-долу цялата ни финансова стратегия е блокирана. Това са огромна част от вложенията ни, свързани с културната столица. По-притеснителното е, че огромна част от спрените сега планове имат директно или индиректно отношение към провеждането на събитието „ Пловдив - културна столица на Европа през 2019 година “. Имаме художествени галерии, културен дом, площадното пространство на пл. " Централен ". Там би трябвало да е откриващото събитие.
Интересно е, че вложенията тъкмо в инфраструктура за просвета бяха спрени от компания на ромската овчарка Анка от Търговище „ Ремс Строй “?
Да, да. Този вид тъжби - дали е от Анка или на някой от Стара Загора, все едно. Аз си мисля, че най-вероятно не е човек от Стара Загора, тъй като те поддържат Пловдив.
Но и „ Пътна маркировка “, и „ Зара Брокер “ са компании от Стара Загора?
Не знаем тъкмо кой стои зад тях и надали се гони тъкмо „ Пловдив - културна столица на Европа 2019 година “, само че всяка поръчка, която обявим с номинална стойност над 1 милион лв., всичко е под ножа. Сега ни стопираха и пречиствателната станция.
Тук най-малко компанията е с име и притежател, който е правоимащ да извършва подобен план - " Станилов " ЕООД?
Да, само че единствено пречиствателната станция ни е за над 50 милиона. И в случай че ги сметнем с другите, общо блокираните ни поръчки са за над 100 млн. лева И, да, тук най-малко имаме явен индивид насреща. Но, забележете, и той апелира разясненията, не стачкува против нередности в документите.
А идвали ли са да Ви рекетират?
Това е първото нещо, което всеки естествен човек може да си намерения. През тези 6-7 месеца, откак върви този развой, в случай че някой търси някакви дивиденти, те са по-скоро политически. Не считам, че става въпрос за бизнес, а за политика, обвързвана с идните локални избори. Аз персонално по този начин бих си го обяснил. Не мога по различен метод. Или чисто като игра - щом мога да го направя, за какво да не го направя.
Не ми отговорихте на въпроса - дали са идвали да ви желаят пари, с цел да ви пуснат дадена поръчка?
Не, изрично. При мен не са идвали за рекет. Не съм чул и нямам информация да са желали пари и от моя екип. Съмнявам се, че е нещо такова, по-скоро е на политическа основа.
Като всички строителни обекти са Ви обект на офанзива, какво ще строите тази година?
Детски площадки. Имаме стихотворец ангажимент по остарели контракти. Така, че това лято ще строим градинки и детски площадки.
Наистина ли нямате свободен от тъжби обект, който да изпълнявате?
Сега занапред ще пускаме още поръчки. Втората част на водния цикъл е за 30 милиона. Подготвяме се да я пускаме. Предполагам, че и тя ще бъде спряна. Стягаме и сериозен юридически екип, който да се бори, единствено че не стигаме до някакви каузи, тъй като в този момент една тъжба отпадна от Комисия за защита на конкуренцията - едното асфалтиране, тъй като не беше импортирана държавната такса. Тези компании нормално не внасят таксите. Чакаме и периода за обжалване пред Върховния административния съд (ВАС). Там таксата е евтина, тъй че чакаме да забележим дали ще внесат жалбите пред по-висша инстанция. Общо взето ние се надяваме въпреки всичко на развръзка, защото до каузи не се стига. Те нормално не внасят такси и жалбата пада. Само, че се губят месец-два. Пред Върховен административен съд периодите са по-различни и минава повече време до момента в който се стигне до решение. Ние сме обезпокоени. Смятаме, че би трябвало да се вземе някакво решение, което съществено да реши този въпрос. Не да попречва правото на обжалване, по-скоро да се уточни - за какъв времеви интервал да може да се апелира. Законът и преди даваше опция за обжалване на документите. След това можеше да се апелира решението. А в тази ситуация апелират някакъв си отговор на възложител. А отговорът на всеки може да не му харесва, нали!?
Излиза, че вашата част като възложител е ясна: кметът афишира даден обект с посочени средства, със периоди, с условия. Отсреща си обаче нямате съответни искания против нередности в документите, дори нямате ясни лица отсреща, а се борите със сенки!?
В случая е по този начин. Затова гледаме да не се ядосваме чак толкоз доста. Все отново животът върви. Все ще завърши и този развой. Това е някаква мода сега. И тя ще мине. Аз по този начин го виждам. Като пуснем процедурите, звъня и запитвам: " Жалиха ли я? ". В началото ми споделят: " Още не ", " Още не ". И един ден ми споделят: " И тази я жалиха ". Вече започваме да се майтапим.
Ако по този начин продължи, ще съумеете ли да се справите като културна столица следващата година?
По-скоро ще търсим аварийни разновидности. Ще се надяваме в някои от процедурите да минем сред капките и да вървим напред. Но като цяло ни е мъчно сега. Преди лятото не можем да строим каквото и да било, а в този момент трябваше да стартираме обектите. Времето е хубаво.
Как се развива въпросът със заградения парцел в центъра на Пловдив?
Стои си заградено още. Сега ние жалим процедурата. Този парцел трябваше да бъде част от площада, само че площадът до на никое място не е като процедура.
Разбрахме, че общината е притежател на парцела до паметно заведение " Скалата " в Пловдив и сте го разделили с Гражданска отбрана. За какво става въпрос?
Това бяха заведения, които 20 години са на земя в доста странна съсобственост сред общината и Гражданска отбрана. Не беше ясно какъв брой тъкмо от тях има община Пловдив. 4-5 години делихме парцелите. Вече е ясно кои са общински и започваме да си събираме ние наемите.
Интервю : Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР