Иван Тодоров на излизане от съда © Георги Кожухаров Собственикът

...
Иван Тодоров на излизане от съда © Георги Кожухаров Собственикът
Коментари Харесай

Собственикът на TAD Group остава за постоянно в ареста

Иван Тодоров на излизане от съда

© Георги Кожухаров Собственикът на TAD Group Иван Тодоров ще остане за непрекъснато в ареста, реши тричленен състав на Апелативния профилиран съд. Според прокуратурата TAD Group, компания за киберсигурност, стои зад приключването и разпространяване на данни на 4.6 млн. български жители от системата на Национална агенция за приходите през юли. Тодоров е считан за подстрекател на закононарушението, осъществено от негов чиновник, Кристиян Бойков. Двамата дружно с комерсиалния шеф на компанията Георги Янков са упрекнати в тероризъм посредством киберпрестъпления.

Решението на съда идва след съвсем през целия ден съвещание. Вчера прокуратурата изиска гледането на мярката на Тодоров да бъде закрито. Няколко дни преди този момент държавното обвиняване взе невижданото решение да пусне в медиите част от доказателствата против Тодоров, Бойков и TAD Group.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първоначално Тодоров бе задържан на летището в София, откакто по време на арестите на Бойков и Янков беше в Канада поради другия си бизнес - франчайзът на Subway в района. След това обаче беше пуснат на независимост против 100 хиляди лева гаранция. На втора инстанция съдът е решил, че дейности на Тодоров могат да имат " висока степен на социална заплаха " и притежателят на компанията би трябвало да остане в ареста.

Ина Лулчева, юрист на Тодоров, разяснява пред медии на излизане от залата, че някои от доказателствата са били тълкувани неправилно от страна на магистратите. Също съгласно Лулчева решението на съда е, с цел да може да бъде задоволено публичното очакване по случая. В съда беше също и Кристиян Бойков дружно със собствен юрист.

Бойков беше първият упрекнат за приключването на данни от Национална агенция за приходите два дни откакто информацията бе изпратена по медии, измежду които и " Капитал ". Той извървя бързо пътя от " магьосник " (според премиера Бойко Борисов) до " терорист " (според прокуратурата), като държавното обвиняване обвързва дейностите му с тези на неговите шефове, Тодоров и Янков. Сред пуснатите в медии доказателства да вземем за пример са скрийншотове от чатове, фотоси от охранителни камери и транскрипти на диалози, които съгласно прокуратурата потвърждават, че Тодоров и Янков са знаели какво прави Бойков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР