Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в

...
Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в
Коментари Харесай

Иван Таков: Столичното кметство нехае за общинските дружества

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. През 2002 година се дипломира в " McGill University ", Монреал, Канада - компетентност " Финанси ", има следдипломна подготовка в Българска народна банка - " Инвестиции ", и документ за професионална подготовка от " Училище за политика " по Националната стратегия " Управленски умения " на Нов български университет. Общински консултант от Българска социалистическа партия в София. Заместник-председател на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет и член на комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори.

" За да се усъвършенства работата на общинските сдружения, са нужни минимум две неща - ум и можене "

- Г-н Таков, Столичният общински съвет на последната си сесия одобри докладите на общинските сдружения, а ръководещите регистрираха сполучлива година от активността им. Действително ли има с какво да се похвали положението на общинската стопанска система за предходната година?

- Едва ли работата е за похвала. Оценявам положението на общинската стопанска система като незадоволително. Нашата група в Столичния общински съвет още веднъж не гласоподава поддръжка на отчета за годишните финансови доклади за 2018 година на общинските сдружения. При някои от тях се следи наклонност за усъвършенстване на финансовите резултати. Мисля, че това се дължи на по-доброто ръководство на сдруженията от шефовете им, в сравнение с дейностите и контрола на Столичната община. Тя е притежател, а нехае за тяхното положение, не упражнява задоволителен надзор и поддръжка за развиването им. В това отношение общината е дебитор на столичани - мощна общинска стопанска система с нейните лични сдружения ще вдигне качеството на живота на хората - ще имат по-високи приходи, по-висока претовареност, по-добро опазване на здравето, по-качествено обучение.

- Според ГЕРБ общинските сдружения имат главно обществена функционалност и не трябва да се търси безусловно облага от работата им. Това по този начин ли е?

- Съгласен съм. Общинските лечебни заведения имат такава функционалност. Същото може да се каже в някаква степен и за сдруженията " Спортна София " и " Лозана ". Но какво обществено има в сдружения като " Топлофикация ", " Чистота-Искър ", " Софинвест "? Едва ли е доста обществена функционалността на Центъра за градска подвижност с слагането на скоби и повдигането на колите. Ако всички пари от санкциите отиваха за нови и модерни паркинги, тогава можем да приказваме за някаква обществена грижа. Това е най-обикновена измама на ГЕРБ и ръководещото болшинство. Оправдават неприятните резултати на някои сдружения с несъществуващи обществени функционалности. Тук не приказвам единствено за облагата на сдруженията, а за това по какъв начин ръководят и се разпореждат с общинското имущество. Защото то е на всички софиянци. Нашата група упорства и работи за доста по-социален метод и политики на общинските сдружения и предприятия, несъмнено, при качествено различен надзор от общината.

- Около 30 млн. лева е загубата на сдруженията за регистрирания интервал, като главната част от тях са по традиция на " Топлофикация-София ". Те въпреки всичко са намалели по отношение на миналата година. Значи ли това, че сдружението върви в вярната посока?

- Загубата на " Топлофикация-София " за 2018 година е 20 млн. лева и макар че е намаляла с към 15 млн. лева по отношение на 2017 година, финансовото положение на сдружението продължава да е обезпокоително и повдига редица въпроси по отношение на неговото бъдеще. Задълженията единствено в границите на една година са се нараснали с нови 100 млн. лева, достигайки в края на 2018 година размер от над 860 млн. лева Натрупаната загуба през годините надвишава 570 млн. лева На фона на всички тези отговорности неотдавна се разбра, че от 93 млн. лева, които потънаха при банкрута на КТБ, сдружението ще получи назад едвам 10 млн. лева

" Топлофикация-София " към момента не върви в вярната посока. Продължава да изпитва съществени финансови и механически проблеми. Традиционно през годините капиталовата стратегия на сдружението не се извършва в цялостния си размер. В доста дребна степен се прави и рехабилитация на топлопреносната мрежа, което води до зачестяване на повредите. Често през последните години софиянци оставаха да мръзнат с дни заради повреди на топлопроводите.

Да, има известно усъвършенстване в ръководството на сдружението, надлежно и във финансовия резултат. Това, несъмнено, е и функционалност на общите старания на Столичния общински съвет за намиране на решение на тежката финансова обстановка, в която е изпаднала столичната " Топлофикация ".

Преди няколко месеца нашата група внесе предложение в СОС за повсеместен механически и софтуерен одит на " Топлофикация ". Беше образувана работна група с представители от всички политически сили, като задачата е да се направи обстоен разбор за опциите от софтуерно обновяване на мощностите. Намерението е по този метод, с изключение на да се усъвършенства икономическото положение, да се увеличи и качеството на услугата, която се предлага на софиянци.

- По време на сесията на СОС групата на Българска социалистическа партия посочи като проблематични общински компании " Чистота-Искър " и " Софийски парцели ". Какво става в тях?

- При " Чистота-Искър " несъмнено има проблеми. Наблюдава се увеличение на приходите с близо 5 млн. лева за 2018 година, а в същото време облагата се свива близо 20 пъти! Има и необяснимо нарастване на разноските за външни услуги с 4,6 млн. лева, като в края на 2018 година техният размер е над 12 млн. лева От тази сума към 8,5 млн. лева са към един контрагент.

Всяка година за непорочност на София се разходват към 200 млн. лева от парите на софиянци. Въпреки тази колосална сума за всеки е видно, че столицата ни продължава да е прашна и мръсна. И това на фона на всички закани и обещания от страна на ръководещите, че ще се мият и метат улиците по-често. Видимо за разходваните средства не получаваме нужното качество. От години групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет упорства почистването на София да се прави не от частни компании, а от общинско дружество, като за задачата общинското сдружение " Чистота-Искър " може да бъде трансформирано в такова дружество. Виждаме, че в Пловдив са възприели този модел и той е добре работещ.

Проблемът със " Софийски парцели " е обвързван с тяхно дъщерно сдружение " Лабело ", което от своя страна е притежател на друго сдружение - " Завод план ". В неговите активи са 26 жилището. От години настояваме те да бъдат трансферирани в активите на " Софийски парцели ", с цел да може да се прави по-стриктен надзор от Столичната община върху разпореждането с тях. Вместо това още веднъж получаваме опрощение с краткотрайна неспособност заради юридически неуредици, което към този момент буди съществено неразбиране. В последните години " Софийски парцели " се ръководи добре. Продължават построяването на един доста значим план за София и за регион " Възраждане " - втора част от парк " Възраждане ". Този парк, за който районната организация на " БСП-Възраждане " се бори и постави огромни старания през годините да го резервира от не една и две инвеститорски упоритости.

- Как може да се усъвършенства работата на общинските сдружения?

- Трябват минимум две неща - ум и можене. Отговорно и мъдро ръководство и несъмнено, сериозен надзор и интензивно присъединяване от страна на притежателя - Столичната община.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР