Иван Портних по време на сесия на Общинския съвет днес.

...
Иван Портних по време на сесия на Общинския съвет днес.
Коментари Харесай

Ето какво рече Портних на днешната сесия на ОбС Варна

 Иван Портних по време на сесия на Общинския съвет през днешния ден. Той разяснява няколко настоящи тематики:

" Видно е, че в нашия обществено-икономически живот има неща, които би трябвало да се поправят. Наша обща задача е да се вслушваме в това, което споделят протестиращите, изключително младежите. Доживяхме обаче Борислав Гуцанов да води митинги и да вика " Мафията вън “. Това за мен е парадоксално! Тъжно, че доста младежи имат упования, само че биват използвани и подвеждани редовно от избрани провалени политици и партии. Убеден съм, че това по никакъв метод не дава отговор на желанията на тези младежи, огромна част от които не знаят генерирането на проблемите през годините. Затова някои съветници в тази зала дължат пояснение за дейностите на своите партийни водачи – да вземем за пример, от ДСБ и " Да, България “ да обяснят по какъв начин техният варненски водач е продал " Лазурен бряг “ – т.е. част от постройките на Алея Първа, на ТИМ? Нека опишат за скандалната приватизация, за застрояването, за продажбата на общински парцели в центъра на Варна за жълти стотинки по време на най-тежката рецесия в страната “, съобщи Иван Портних. Той добави, че би трябвало да бъде даден явен отговор на варненската общност - за какво водачи от ДСБ и " Да, България “ имат разнообразни позиции за придвижването на коли в Морската градина. " Нека представителите на тези партии, които през днешния ден четат всякакви заявления, да опишат всичко. Призовавам ги: Спрете с двойния стандарт на нравственос и морал в политиката!

" По тематиката за презастрояването запитвам - по кое време и по какъв начин се е случило това? Цинизъм е да се стачкува пред здания, чиито планове са подписвани от специалисти на партия, която провежда митинг. Темата е сензитивна и аз ще дава обществено всички разработки на ПУП-ове, които не са процедирани от нас, с цел да се срещнат жителите на Варна с тях. Самият аз съм несъгласен с доста неща. Помним най-големия курортен комплекс " Златни пясъци “ отпреди приватизацията – зелен и хубав, който по-късно бе трансфорат в презастроен жилищен квартал. Нека чуят младите за приватизационната договорка, за бариерите в курорта, които не допускаха хората до плажа. Важно е да знае предисторията на другите проблеми, против които през днешния ден се стачкува “, добави Иван Портних.

" Темата е значима, тъй като визира развиването и опазването на зелените площи във Варна. За територията на бившето отделение на Гарата - няма да бъде разрешено нищо да се строи. Същите неуместни обвинявания имаше и за Аспаруховия парк, където щяло да има небостъргачи. Стига подправени вести! Три години обясняваме, че това не е правилно. Вече е влезнал в действие ПУП-ът на парка, който планува 1% застрояване – за тоалетни и за пространства, в които майки да сменят памперси на бебетата. В Галата ще бъде аналогично – единствено парк, място за пикник, за разходки и велоспортове. Не съм внасял предложение до Общински съвет, дал съм на съветниците да прегледат писмо с предложение за стопанисване на територия като екопарк, което да даде начало на разискването на огромната тематика за разширение на парковите зони във Варна. Защото такива тематики ще има и за Джанавара, за териториите от естествен парк " Златни пясъци “ до Владиславово. Това е зеленото благосъстояние на Варна, което би трябвало да опазваме, облагородяваме и развиваме, с цел да бъдат дейно употребявани от всички варненци, място, където младежите да спортуват, да имат контакт с природата. Мисля, че това е общата цел на всички “, разяснява кметът.

Последните няколко месеца не бяха лесни за никого, рецесията следва. Затова се опитваме в придвижване да преформатираме стопанската система на града. Защото сме уверени, че Варна е град на знанието и има капацитет да бъде център на бизнес с висока добавена стойност. Това значи по-високи приходи за хората, по-добър стандарт, разяснява кметът.

Той напомни, че сега се приготвят доста нови планове за новия програмен интервал, основани на просвета, технологии, обучение. " Работим доста интензивно с университетите, в пряк контакт сме с еврокомисар Мария Габриел. На финала е приемането на Общия организационен проект на Аксаково, след което стартираме построяването на Индустриална зона – Варна. Всичко това значи развиване на Варна!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР