Иван Пачелиев, обвинен в убийството на фелдшера Димитър Факирев, извършено

...
Иван Пачелиев, обвинен в убийството на фелдшера Димитър Факирев, извършено
Коментари Харесай

Извънредна новина за бившия легионер, убил зверски фелдшера в Орешник

Иван Пачелиев, упрекнат в убийството на фелдшера Димитър Факирев, осъществено в тополовградското село Орешник, ще продължи да обитава в ареста, откакто Бургаският апелативен съд не почете жалбата му и отхвърли да промени мярката за неотклонение, написа "Труд ".

Мъжът е арестуван под стража от октомври 2019 година. Той е упрекнат за това, че на 08.10.2019 година в здравната работа на селото съзнателно умъртвил, посредством нанасяне на удари с нож по тялото, Димитър Ф. от Тополовград, който е медицински експерт и убийството е осъществено при осъществяване на служебните му отговорности.

За закононарушението с предмет на упрекнатите законът е планувал санкции – отнемане от независимост от двадесет до тридесет години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.

В постановеното определение са посочени претекстовете, с които Апелативен съд – Бургас отхвърля да промени мярката за неотклонение от „ задържане под стража “ в по-лека.

Според апелативните съдии събраните след потвърждаване на първичната мярка за процесуална насила доказателствени материали не престават да обосноват съмнение за виновността и авторството на обвинения Иван П. по отношение на осъщественото закононарушение.

Твърденията на отбраната, че няма директни доказателства и показания от очевидци на убийството на медицинския експерт не са учредения за различен извод, считат апелативните съдии и дават образец с решения от практиката на съда в Страсбург, в които е посочено, че съдът най-общо преценя наличните доказателства, с цел да дефинира на пръв взор „ prima facie “ дали съмнението има някакво съображение, без да преценя дали показаните и разисквани от страните доказателства са задоволителни за неоправдателна присъда.

Към делото към този момент е приложено умозаключение на ДНК експертиза на материални доказателства, видно от което върху колана на натрупа на потърпевшия Димитър Ф. са открити елементи от човешки косми от глава, които демонстрират морфологично подобие с тези от главата на обвинения Иван П.

Не е отпаднала и регистрираната от първоинстанционния съд действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение или да се укрие поради тежестта на обвиняването.

Относно здравния статус на Иван П. и недоволствата за „ луксация “ в изкълчена дясна лакътна става въззивният съд, въз основата на приложената здравна документи е направил извод, че не са налице твърдените от обвинения и бранителя му болести, които да не могат да бъдат лекувани при изискванията на задържане.

На последно място, въззивният съд като е съпоставил тежестта на обвиняването и продължителността на задържането /период по-малък от два месеца/ е намерил, че не е налице нарушаване на условието за рационален период по чл.5 от Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи.
Определението е дефинитивно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР