Иван Гешев - волно или неволно - тласка Бойко Борисов

...
Иван Гешев - волно или неволно - тласка Бойко Борисов
Коментари Харесай

Колтуклиева: Гешев - волно или неволно - тласка Борисов към съглашателство с ПП-ДБ

Иван Гешев - волно или несъзнателно - тласка Бойко Борисов към съглашателство с “Продължаваме смяната ”- “Демократична България ”. И самичък заплашва оставането си на поста основен прокурор.

Защо?

В понеделник, 15 април, Иван Гешев, с вратовръзка на Републиканската партия на Съединени американски щати, театрално скъса неподписаната си оставка и се закани на “лицето Бойко Методиев Борисов ”, като загатна делото “Барселона ”, което е в досъдебна фаза и следва да завърши към септември тази година.

Какво последва: възторжена реакция на Васил Божков-Черепа, разбойник от 90-те години на предишния век и хазартен необут, натрупал милиони от пенсионерското триене на талончета, който се закани да се върне в България и да стане защитѐн очевидец. Адвокатът му бързо отърча̀ в Съдебната палата, с цел да подава молба до Софийска градска прокуратура. Свидетел по кое дело, прочее? Няма дело против тези, против които бълва огън и жупел: Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Черепа е обвинен, укриващ се в Дубай, с алена бюлетина от Интерпол и следва да бъде задържан незабавно, щом кацне на летището в София.

На 15 април, в 9:30 часа, Корнелия Нинова изрично е уведомила Бойко Борисов, че Българска социалистическа партия ще поддържа проекто-кабинета “Габриел ”. Броени часове след атрактивния брифинг на основния прокурор, Корнелия Нинова разгласи, че прекъсва диалозите с ГЕРБ-СДС, след това отиде в БТВ и остро ги атакува. Типично за лидерката на алените!

Само ще вметна, Корнелия Нинова е работила като млада следователка с Иван Гешев. В 46-я парламент, когато “братството на почтените ”, “протестърските партии ” яростно водиха война против основния прокурор, Крум Зарков беше предизвестил шефката си, че се готви искане до Висш съдебен съвет за отстраняването му, тъй като отхвърля да се яви на разпит пред парламентарната правна комисия, т.е. уронва престижа на правосъдната власт.

Иван Гешев бързо-бързо се появи в Народното събрание. Съмненията, споделяни тогава от авторитетни депутати, бяха, че Корнелия Нинова е предизвестила основния прокурор.

Разбира се, обединението ПП-ДБ, подготвена да направи взаимни отстъпки, поради Мария Габриел, внезапно завоюва преимущество и е на път да победи със служебна победа в един мач, изигран майсторски и търпеливо от Бойко Борисов. Но … досега, в който Мария Габриел съобщи, че министърът на правораздаването в нейното държавно управление, ще внесе искане във Висш съдебен съвет за преустановяване мандата на основния прокурор.

Иван Гешев изстреля предупредителна ракета, че е подготвен на война. Само предупредителна. Но задоволително брутална.

Какво може да стори Бойко Борисов в своя отбрана? Да поддържа втория мандат на ПП-ДБ. Да се съюзи с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов - доста бързо да бъде попълнена парламентарната квота на Висшия правосъден съвет, тъй че да се съберат нужните (поне) 17 гласа за отстраняването на Иван Гешев.

Откъм ГЕРБ - цялостна тишина два дни. Днес Бойко Борисов се появи в Народното събрание и насочи публицистите с въпроса за първия мандат към Мария Габриел.

Надявам се, че от ГЕРБ са затворили вечно вратата на този, който даде неправилен съвет на Бойко Борисов. Ако това е Иван Кръстев, приятелят на Иво Прокопиев, изтъкнат соросоид и непосредствен на Джеймз О’Брайън, шеф на отдела по глобите (и листата “Магнитски ”) в администрацията на президента Байдън - от дълго време трябваше да бъде дистанциран.

Приятели на Бойко Борисов настояват, че той - в тежки обстановки - се затваря, пуши пура от пура - след това намира решение; калѐн е в тежки борби с предупреден неприятен край, който съумява да обърне в своя изгода. Инстинкти на политическо животно, както се споделя в Америка.

И най-силният основен прокурор е по-слаб от най-слабия парламент. Политиците имат способността скрито да се сдружават, когато са застрашени или имат общи ползи. Вече съумяха да закрият профилираното правораздаване. Не е невероятно да съберат конституционно болшинство. И да реалокират прокуратурата под шапката на изпълнителната власт или да трансформират разпоредбите за избор на Висш съдебен съвет и на основния прокурор.

Съглашателство на ГЕРБ с Политическа партия ще нанесе рани върху вярата на гласоподавателите на първата политическа мощ. Вече са задоволително разтърсени от разнопосочните послания на Генерала от акцията за предходните избори.

Иван Гешев прогърмя против “политическата мафия ” и “политическите отпадъци ”. Всички политици му се наскърбиха.

Иван Гешев се ядоса и се закани да си отмъсти. Обяснима човешка реакция.

Обаче, и други са подготвени на отплата. “Кой - кого ” е въпросът.

Сега играта е: кой е по-по-най-слаб пред силата на прокуратурата. Но ще се обърне на: кой е по-по-най овластѐн със законова мощ.

Мария Габриел: “Ще извърша мандата! ” Да забележим по какъв начин!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР