Иван Гешев твърди, че подслушвания и проследявания са прекратени след

...
Иван Гешев твърди, че подслушвания и проследявания са прекратени след
Коментари Харесай

Странният случай с "прекратените" СРС-та на спецсъда

Иван Гешев твърди, че подслушвания и проследявания са " прекъснати " след закриването на спецправосъдието Разрешенията за СРС-та на профилираното звено са до една и съща дата Исканията за позволения в градския съд са се покачили доста
Закриването на профилираните съд и прокуратура докара до взрив на престъпността - в последните два месеца това резюме, чийто създател е основният прокурор Иван Гешев, се чува на всевъзможни места из страната. Интервюта, срещи с парламентарни групи, открити уроци пред гимназисти. През миналата седмица сакралната, наподобява, фраза беше произнесена от шефа на обвиняването на среща с представители на локалната власт в Силистра.

При всяко увещание за закритите спецструктури от държавното обвиняване акцентират разнообразни причини, които би трябвало да послужат като илюстрация: от една страна, прокурорите са работливи и добросъвестни, а от друга - политиците, протегнали ръка на спецправосъдието, са неразривно свързани с олигархията.

През седмицата в Силистра Гешев приказва за битовата престъпност, без да е ясно какво общо има тя със закрития спецсъд. По време на срещите му в Народното събрание преди време пък намекваше, че партиите, дали своят вот измененията в Закона за правосъдната власт в предходното Народно заседание, са имали скрити цели и са обслужвали непознати ползи. В свое изявление основният прокурор даже съобщи, че " тази институция се разстреля в полза на престъпността ".
Реклама " Тъжните неща "
Като " причини " за изказванието си Гешев употребява серия внушения. Особено впечатляващо беше обяснението, че " нещата са доста тъжни, () тъй като в деня, в който закриха спецсъда, бяха прекратени всички специфични разследващи средства (СРС), а те са към 70% от всички на територията на страната ". " След този миг СРС-тата щяха да са противозаконни, а приказваме за корупция, шпионаж ", сподели основният прокурор на срещата с парламентарната група на Движение за права и свободи. И добави, че специфичните разследващи средства са " прекъснати не тъй като не дават резултат, а просто поради това законодателно решение ".

Всъщност нито законодателното решение е такова, нито СРС-та са прекъснати . В измененията на Закона за правосъдната власт на никое място няма наредба, която да визира СРС, а те пък не са " прекъснати ", тъй като магистратите сами са си решили, че би трябвало да дават позволения за следене и подслушване единствено до датата, на която спецсъдът е закрит, без да се преценяват с тематиката на следствията - корупция, шпионаж и така нататък (по Иван Гешев).

Явно с цел да илюстрира " тъжните неща ", в обществените си изяви основният прокурор изяснява, че след 10 ноември прокуратурата ще е подготвена с разбор на резултата от закриването на профилираното правораздаване. В него би следвало да се направи обзор и на това до какво е довело решението всички СРС-та в спецсъда да имат идентичен краен период.

Дали има сходен документ не е ясно. " Капитал " зададе въпроси на прокуратурата и изиска констатациите, само че до публицистичното привършване на текста отговори не бяха получени.
Реклама
Ясно обаче е друго - обяснението за специфичните разследващи средства, за които основният прокурор приказва като за прекъснати, е доста по-различно и се крие в самодейността на профилираните структури да поясняват закона. В последна сметка точно те са взели решението да издават позволения за подслушване и следене единствено до 27 юли (датата, на която беше закрит спецсъдът).

Подобна норма няма записана в закона, а с неговите преходни разпореждания не се вършат и промени в Закона за специфичните разследващи средства. Така остава изцяло неразбираемо за какво на спецмагистратите им е хрумнало сами да блрамират следствията по каузи за корупция или шпионаж, както твърди самият Гешев.
" Ще стане проблем "
Проверка демонстрира, че още преди предходния парламент да одобри законовите промени, които закриха изключителните правораздавателни органи, тематиката за разрешаваните от тях СРС-та е била поставяна няколко пъти на разискване и в правната комисия на Народното събрание, и в Министерството на правораздаването. На поредност работни срещи, на които представителите на профилираните съд и прокуратура се обявяваха против закриването им, те са предупреждавали, че " ще стане проблем със СРС-тата ".

Във всички случаи отговорите и на изпълнителната, и на законодателната власт са били идентични: няма законова норма, която да постанова прекратяване на способите, употребени в следствията на тежки закононарушения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР