Иван Гешев отсъства от около седмица, но въпросът около предсрочното

...
Иван Гешев отсъства от около седмица, но въпросът около предсрочното
Коментари Харесай

Иван Гешев остана без защитници в Народното събрание. Как се сменя главен прокурор?

Иван Гешев отсъства от към седмица, само че въпросът към предварителното му освобождение още веднъж „ взриви “ политическите пристрастености у нас. Предложената за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел хвърли „ бомбата “ и разгласи на брифинг, че една от първите й задания, в случай че бъде определена на поста е да изиска посредством правосъдния си министър уволнението на Гешев от Висшия правосъден съвет.

Габриел се аргументира сбито – „ уронване на престижа на правосъдната система “, като не доразви тезата си, само че разгласи, че ще работи и за механизъм за надзор над обвинител №1.

Най-интересното от последвалите диалози на Мария Габриел с политическите сили (без ПП-ДБ и „ Възраждане “) , се оказа поддръжката от страна на Движение за права и свободи за това желание. С нея в последна сметка ръководителят на държавното обвиняване остана без бранители в Народно събрание.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ окачестви желанието на Габриел като „ положително “, а заместникът му Йордан Цонев непосредствено я приветства.

Решителността на ГЕРБ и Движение за права и свободи, чиито представители бяха глобени преди няколко месеца по световния закон „ Магнитски “ за корупция, евентуално се дължи на желанието им да покажат нов облик пред европейските сътрудници, както и на последните турбуленции в правосъдните и политическите среди към гърмежа с кортежа на Иван Гешев на 1 май.

Макар да говореха в интерес на правосъдна промяна и въвеждане на правилник за наказателно гонене на основния прокурор, от ГЕРБ не започнаха нищо значително в тази посока през миналите мандати. По време на предизборната акция и след нея обаче партията на Бойко Борисов изключително пламенно дава обещание тази промяна да се случи - евентуално и в името на коалиция с обединяването на ПП-ДБ, което е и най-големият труженик за правосъдна промяна и за промяна на Иван Гешев.

„ Гешев към този момент евентуално е непоносим и за тези сили, които до неотдавна го крепяха на поста. Много е значимо да сме сигурни, че не става дума просто за освобождение на един човек, който е достигнал своята полза от дълго време. Защото, в случай че на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква основна смяна. Пример давам. Въпросът е каква е концепцията на госпожа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, Висш съдебен съвет и цялата система, която прави допустима освен Гешев, само че и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя концепциите на ГЕРБ и госпожа Габриел за промените ", разтълкува пред кореспонденти някогашният правосъден министър и съпредседател на „ Демократична България “ Христо Иванов.
Предишните опити 
Досега бяха направени няколко опита от изпълнителната власт да бъде отхвърлен ръководителят на държавното обвиняване. И правосъдният министър Надежда Йорданова в кабинета " Петков ", както и служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов желаеха от Висш съдебен съвет да прегледа работата на Гешев поради обвинявания в съществени нарушавания, само че съветът отхвърли настояванията им след дълги процедури и отсрочване, което в избрани моменти изглеждаше съзнателно.

Дали това може да се промени значително?

Настоящият Висш съдебен съвет господства от доближени на основния прокурор, което значи, че с цел да бъде утвърдена оставката му, би трябвало да бъде определен нов състав на съвета. Или болшинството от сегашните му членове внезапно да премислят поддръжката си.

Част от съвета е с изминал мандат от предишния октомври. Съдиите и прокурорите към този момент избраха своите нови 11 представители в кадровия орган. Заради политическата рецесия и късия живот на последните национални събрания, депутатите не са избрали своите 11 представители, което се случва с 2/3 болшинство в Народното събрание. А този избор е от основно значение и ще покаже дали новите политически настройки ще се пренесат и във Висшия правосъден съвет. 

За свалянето на основния прокурор са нужни най-малко 17 от общо 25 гласа на правосъдните кадровици. Дали този път Гешев ще си тръгне предварително и дали въобще процедурата ще се задвижи, следва да стане ясно след политическата развръзка. В момента обаче наподобява, като че ли целият политически хайлайф е подготвен да го прежали.

Което съгласно дългогодишни адвокати би могло да се пояснява и като интервенция на несъстоялата се към момента изпълнителна власт и на политическите партии в активността на самостоятелната по конституция правосъдна система. А това - считат те - би послужило като съществена защитна теза на Иван Гешев в идващите му ходове. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР