Иван Гешев е възможно най-посредственият защитник и лобист на Пеевски.

...
Иван Гешев е възможно най-посредственият защитник и лобист на Пеевски.
Коментари Харесай

Цветан Василев: Гешев е възможно най-посредственият защитник на Пеевски

Иван Гешев е допустимо най-посредственият бранител и лобист на Пеевски. Задкулисието съществува и се зарежда от корупция и рекет. Ако за мнозина страни и в Европейски Съюз е присъща корупцията, задкулисието в България, чиито лица са Пеевски и Доган, съумя посредством подчиняването на силовите институции – прокуратура, полиция, служби, Национална агенция за приходите, а в редица случаи и съда, да вкара рекета като инструмент за в допълнение обогатяване за зареждане на голямата машина, осигуряваща тяхното владичество.

Цялата мощ на тази система беше тествана на първо време против мен и КТБ. Дойдоха и идващите, въпреки и не напълно еднотипни еднопосочни удари на мафията. Пресни са образците и с Арабаджиеви, и с Баневи, и с Миню Стайков, да не приказвам за Васил Божков и Бобокови.
Лошите практики, които наложи Пеевски с представителите на руснаците в плана „ Южен поток”, са транспонирани и в „ Турски поток”, единствено че с едно утежняващо изискване – покриването на поетите задължения от Пеевски и компания към руснаците по първия план. "

Това сподели пред LIBERTA.BG банкерът Цветан Василев. Ето и цялото му изявление:

- Г-н Василев, в последния ни диалог изразихте мнение, че Бойко Борисов е политически мъртвец. Защо съгласно Вас, обаче, той продължава да не подава оставка? Какви са аргументите, откакто е ясно, че митингите за неговата и на основния прокурор Иван Гешев оставки няма да бъдат прекратени от жителите?

- Аз не съм трансформирал по никакъв метод мнението си за политическото настояще и бъдеще на Борисов. Факт е, че той няма храброст към този момент да излезе пред хората. Това е задоволително доказателство за необратимия темперамент на края на неговата политическа кариера. Проблемите за Борисов се усилват освен поради митингите, които ясно артикулираха, че партията му е притежател на корупционните практики в България и дружно с елита на Движение за права и свободи е част от „ Дълбоката страна ", превзела всички институционални центрове за реализиране на държавността. Наред с това, за първи път от началото на дългогодишното му ръководство, проблемите на България застанаха във фокуса на вниманието на Европейските институции и най-много на Европейския парламент. Приетата декларация от Екологичен потенциал е невиждана по своя темперамент и без значение, че няма директен административен резултат, занапред ще се усеща в България и ще прави неспокойни сънищата освен на Борисов, само че и на всеки идващ, поел кръста на ръководството на страната.

Що се отнася до упорството на Борисов и Гешев да подадат оставки, моето пояснение е просто – боязън от загуба на властта, изключително при осъществяване на рискови за тях избори от длъжностен кабинет на президента Радев. Задкулисието осъзнава доста добре, че са нужни промени, само че се пробва да ръководи процеса, тъй че да ограничи възможните провали. А най-важната задача за тях е да опитат да запазят господството си във Висш съдебен съвет и естествено основния им коз – Гешев.
В този смисъл главните губещи от това дирижирано твърдоглавие безспорно ще бъдат Борисов и ГЕРБ.

- Близо 2 месеца България е сложена под невъобразим до в този момент интернационален медиен мониторинг поради антиправителствените митинги. Събитията у нас се наблюдават под лупа от международната и европейската преса – анализите и мненията са с отрицателен темперамент за ръководещата България мафия, в Екологичен потенциал бе гласувана резолюция за неналичието на господство на закона у нас… Ще повлияе ли всичко това на отпущането на средства от Европейска комисия за България в новия икономическа криза поради Covid-19?

- Несъмнено е, че България влезе във фокуса на Европа, освен това несъмнено в отрицателен подтекст. Лобито на Борисов в ЕНП не съумя да предотврати сериозния удар по имиджа на „ златното момче”, а това абсолютно ще повлияе и на отношението на надалеч „ по-толерантната” към България и Борисов Европейска комисия. Предстои да забележим какво ще е развиването, само че като регистрирам проблемите в стопанските системи на главните страни-донори в Европейски Съюз, несъгласието на мнозина от тях да финансират автократични и клептократични режими, при което главната част от средствата на европейските данъкоплатци се изсмукват от диктаторите и техните доближени олигарси, прекомерно бавния развой на взимане на решенията и неяснотата на източниците на финансирането по спомагателните стратегии, както и за идващия бюджетен интервал (да загатна единствено, че в Съединени американски щати към този момент напомпаха над 4 трилиона долара), моята прогноза напълно не е оптимистична. А като прибавим и цялостната безпринципност на държавното управление, неналичието на готови стратегии и планове за асимилиране на бъдещите фондове и прочие, картината става още по-черна. За да не ме обвинят в словоблудство и родоотстъпничество ще дам като образец размазващата рецензия на Европейска комисия за Националната енергийна стратегия на България до 2030.
Смятам, че Борисов и неговите сътрудници прекомерно доста разчитат на розовите прогнози на МВФ, само че това ще им изиграе скоро неприятна смешка.

- Как смятате, кой имаше интерес от изнасянето в общественото пространство на записите и фотосите с Борисов? Каква, съгласно Вас, е била задачата, тъй като несъмнено не се е търсил досегашния резултат – 3 месеца митинги, както и оставка на държавното управление?

- За да се отговори на този въпрос би трябвало да си дадем сметка кой по-скоро има достъп до светая-светих на премиера. Отговорът за мене е явен – оня, който управлява НСО и се употребява с цялостното доверие на Борисов. Причините изясних в отговора на първия Ви въпрос. Но е реалност, че даже и „ вещи” мръсници и интриганти като сътрудниците на Борисов не регистрираха лавинообразния отрицателен резултат от частичното проявление на кирливите ризи на премиера. Имам възприятието, че даже и те се изплашиха от това. А считам, че те и не дооценяват вредите, които нанесоха както на Борисов (за което надали ги е еня), по този начин и на самите себе си.

- Виждате ли потичането на съветска газ през България в тръбите на „ Турски поток “? Имате ли информация до какъв стадий е този план у нас и обезпечава ли се финансово?

- Борисов беше доста „ горд”, че взе участие в прекъсването на „ Южен поток” през 2014 година Вероятно му беше внушено, че негативите от това прекъсване ще бъдат понесени от мене, заради насажданото мнение, че аз съм водещ лобист за „ Южен поток” в България и че КТБ е обслужващата банка на плана. Очевидно е, че освен е бил измамен, само че не е и дооценил в какви проблеми ще го вкарат Пеевски и задкулисието, с цел да разчистят поетите задължения към руснаците по отношение на неуспеха на плана и проведения банкрут на КТБ. За мене няма подозрение, че неприятните практики, които наложи Пеевски с представителите на руснаците в плана „ Южен поток”, са транспонирани и в „ Турски поток”, единствено че с едно утежняващо изискване – покриването на поетите задължения от Пеевски и компания към руснаците по първия план. Затова към този момент се приказва за повишение на цената на „ Турски поток” на съвсем 2 милиарда евро. Проблемите за този план, естествено, идват и по линия на финансирането, което явно Булгартрансгаз няма потенциал да обезпечи, което е причина за забавения ритъм на работа на полагането на тръбите. Дори тук, в Сърбия, се подочува, че изпълнителите, които работят на плана, са недоволни от нередовните заплащания от страна на вложителя.

Далеч по огромен проблем за „ Турски поток” е отрицателното отношение на Съединени американски щати, което въпреки и не изразено към момента в съответни наказания, вгорчава сънищата на Борисов и задкулисието на Пеевски. Да не приказвам, че снабдител на жизненоважните за плана газово-разпределителни станции е американска компания. Определено дърварските лобистки совалки на Борисов, свързани със самопредлагането България да закупи още 8 изтребителя Ф-16, както и несериозното оповестяване на построяването на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, надали ще доведат до нужния целян резултат – да се подсигурява доизграждането на „ Турски поток” с цената на нови стопански реверанси към Съединени американски щати. Естествено е, че въздействие върху това ще имат и резултатите от ноемврийските избори в Съединени американски щати. Но треската, с която Борисов приема проблемите на плана демонстрира единствено едно - че нечии глави ще бъдат оставени на дръвника, в случай че планът не свърже Турция със Сърбия. Нещо, което Борисов най-тържествено даде обещание, че ще стане до май 2020 година в изявление за сръбска телевизия през есента на предходната година.

- Може ли да се окаже меродавна хипотезата, че Борисов връща борчовете на Пеевски и компания към Русия с „ Турски поток “, а в това време купува политическа индулгенция за себе си, Пеевски и Доган от Съединени американски щати с допитвания за нови F-16, построяването на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “? Не е ли прекомерно рискова тази игра, като знаем от предишното за съдбовния край, който тя е донесла за други авторитетни български „ играчи “?

- По създание аз отговорих на този въпрос. За мен даже не съществува и капка подозрение, че „ Турски поток” и кражбата на " Виваком " от масата на несъстоятелността на КТБ са обезщетенията за руснаците от прекратяването на „ Южен поток” и фалирането на КТБ, в която малко прочут факт е, че с изключение на акционерното си присъединяване, съветски банки имаха взимане по облигации, възлизащо съвсем на 90 млн. $. Познавайки практиката на руснаците, някой е трябвало да ги компенсира. И този някой е уредникът на офанзивата против банката и индивидът, който контролираше „ Южен поток” България –Делян Пеевски. Източниците за компенсацията явно са активите на КТБ (в частност Виваком и НУРТС) и „ Турски поток”.
Друг е въпросът за двойната игра на Борисов по отношение на руснаци и американци, само че, както се споделя в националната мъдрост, най-после може да се окаже в ситуацията на „ хитрата сврака с двата крака”.

- Вие сте добре осведомен с фигурите от задкулисието на България. Смятате ли, че Пеевски и Доган са изплашени колкото Борисов от разрастващите се обществено-политико-икономически процеси в страната ни? Лично аз получих информация, че линията на Съединени американски щати е моделът „ Доган-Пеевски “ да бъде оптимално далечен от властта и стеснен от обществените финанси на България и Европейски Съюз, включително и на Борисов, който обслужва същите ползи. Какво е Вашето мнение?

- Задкулисието съществува и се зарежда от корупция и рекет. Ако за мнозина страни и в Европейски Съюз е присъща корупцията, задкулисието в България, чиито лица са Пеевски и Доган, съумя посредством подчиняването на силовите институции – прокуратура, полиция, служби, Национална агенция за приходите, а в редица случаи и съда, да вкара рекета като инструмент за в допълнение обогатяване за зареждане на голямата машина, осигуряваща тяхното владичество. Цялата мощ на тази система беше тествана на първо време против мен и КТБ и тъй като съумя, с помощта на мълчанието на всички (дори и при нескритите „ симпатии” от страна на някои „ демократични” формирания към очевидното безвластие в този сложен случай), пристигнаха и идващите, въпреки и не напълно еднотипни еднопосочни удари на мафията. Пресни са образците и с Арабаджиеви, и с Баневи, и с Миню Стайков, да не приказвам за Васил Божков и Бобокови. Тук не включвам разнообразни случаи, в които бизнесът „ доброволно” колаборира с тях за добиване на корупционни облаги или просто оцеляване. Най-ярки са образците с инфраструктурните компании, само че и на всевъзможни други, изкушени от бизнес с държавни институции и компании, се постанова да го „ споделят” с Пеевски и задкулисието.

Проблемът за Пеевски и неговите подмолни сътрудници е, че от единичния случай с КТБ, услужливо представян дълго време и от държавното управление на Борисов като най-голямата „ машинация “ в българската стопанска история, се стигна до лавина от сходни случаи, за които към този момент е доста мъчно да убеждаваш, че всички в България, с изключение на Пеевски и неколцина други присъдружни, са измамници и нарушители. Очевидно е, че тази приказка към този момент не върви. Мнозина ехидно се подсмихваха на моите и на други хора старания да създадем известни закононарушенията на Пеевски и прокуратурата в България, само че те към този момент дават своя резултат.

Пеевски е предмет на следствие в Съединени американски щати, а се надявам в скоро време да стане подобен и в Европа. През декември евентуално съдията по делото РИКО ще се произнесе по юрисдикцията на делото и съм сигурен, че освен Пеевски сънува кошмари.

В последна сметка аз смятам, че комфортът, който имаше задкулисието при Борисов, е неосъществим повече. А това значи по-малко пари и ентропия на мафиотската система.

- През миналата седмица се организира парламентарно чуване на основния прокурор Иван Гешев в пленарна зала. Докладът му не беше признат от опозицията в Народното събрание (БСП), която му изиска оставката. Депутатите на левицата го засипаха с сериозни въпроси, както и с изказвания. Едни от тях бяха свързани с наличието на буквите Директива за птиците и ДП1 в досиетата на делото за КТБ. Разкажете повече за тези букви, зад които основният прокурор не знаел дали стои Делян Пеевски, а също по този начин – какви обвързване има Пеевски към КТБ и дали ги погасил?

Аз смятам, че Иван Гешев е допустимо най-посредственият бранител и лобист на Пеевски. Зад арогантността и слабата актьорска игра прозират неопитност по тематиката и неустановеност. Цитирането на ангажирания през 2014 година Стив Ханке, на който са пробутани няколко обикновени постановки за КТБ, единствено ускорява гротеската. Много би ми било забавно мнението на професора, в случай че би схванал, че КТБ непосредствено и косвено е имала най-големия телеком в страната, най-голямата верига бензиностанции, не дребна част от военната промишленост и прочие Това за мен в и водещото - обществото да разбере освен за Директива за птиците и ДП1.

Аз нямам подозрения, че амнезията и на основния им очевидец, и на останалите платени държанки на прокуратурата във връзка с Пеевски, скоро ще бъде излекувана. И най-важното не е, че Директива за птиците са били отговорности, директно свързани с интензивности на Пеевски. Това има значение главно за нескопосания памфлет на Гешев и ко, наименуван обвинителен акт. А може би и за някои, които се изживяват като демократи и истина от последна инстанция.

Лично за мен емного по-важно да се разбере, че Пеевски банкрутира благодарение на прокуратурата финансово здрава банка, с активи, каквито не има нито една от останалите банки на пазара в България, и че за източване на банката можем да приказваме единствено след преодоляването ѝ от мафията след 20.06.2014 година Действията ни преди тази дата (правилни или неправилни) са били ориентирани единствено към едно - адаптиране към изискванията и основаване на портфейл от работещи вложения, изключително в разгара на международната финансова рецесия след 2008 година
Докато обществото не стане от ушите си и не си даде отговор на въпроса - кой и с чия помощ присвои активите на КТБ, ние няма да успеем да се преборим и с мафията, превзела страната.

- Ще стигнем ли до предварителни избори, или да чакаме постоянните парламентарни?

- Технически към момента има възможност за предварителни избори, въпреки и доста по-малка, в съпоставяне със обстановката от преди месец, да речем. За разлика от други, аз обаче не съм уверен, че Борисов печели от това. Точно противоположното. Смятам, че омразата, която се натрупва против него персонално и партията му, ще резултира в фрапантен спад на резултата им на изборите. Условие за това, несъмнено, е интензивността на гласоподавателите.

- Прогнозира се идващият парламент да бъде пъстър и хетерогенен. Дали ще успее да излъчи кабинет и какво потребно би могъл да свърши той за българите и България, или по-добрият вид е Народното събрание да не успее да образува болшинство и да бъде назначен длъжностен кабинет от президента? Какви са преимуществата и минусите при двете хипотези, като бъде регистрирано, че жителите желаят обвинявания, съд, присъди, конфискация и затвор за довелите страната ни до следващата национална злополука?

- Най-вероятно имате право за пъстрота парламент и компликациите по образуване на последващо държавно управление. Но белким мислите, че в този момент имаме обикновено държавно управление? Нямам даже поради обстоятелството, че министър председателят се скита несретник по гори и паланки. А неоспоримото чувство, че той и министрите му са подчинени на оня всесилен център в сянка, който отъждествяваме с Пеевски и Доган. Истината е, че в случай че някой е очаквал образуване на реформаторско болшинство, което да почисти организма на страната от мафиотския израстък и неговите метастази с един удар, явно е бил надълбоко подведен. За мен няма подозрение, че ще има интервал на държавна неустойчивост, само че аз съм уверен, че това освен няма да е съдбовно, а по-скоро ще способства за превъзмогването на най-грубите корупционни практики, присъщи за това ръководство. Взаимният надзор и нежните предстоящи болшинства са в някаква степен гаранция за това.

Големият проблем, обаче, си остава завладяването на правосъдната система от мафията. Най-вече това касае контрола върху Висш съдебен съвет и основния прокурор. Предложените от него промени в Наказателно-процесуален кодекс са симптоматични за задачите на „ Дълбоката държава”. Решаването на този проблем е задача с нараснала компликация. Но във всички случаи минава през свалянето на Борисов от власт – било посредством предварителни, било посредством постоянни избори, или пък посредством служебно държавно управление на президента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР