Ива Александрова е експерт по миграция с дългогодишен опит в

...
Ива Александрова е експерт по миграция с дългогодишен опит в
Коментари Харесай

Следващите 30 | Ще продължим да бъдем страна на емиграцията

Ива Александрова е специалист по миграция с дълготраен опит в региона на развиването на миграционни политики на национално и европейско равнище и към Организация на обединените нации. Тя е създател на книга и публикации, свързани с източноевропейските мигранти в Англия.
Миграцията е феномен, съпътстващ човешката история от момента, в който първите хора потеглят от Рифтовата котловина в Африка, и е неразривно обвързван както с предишното ни като човешки тип, по този начин и с оцеляването ни пред настъпващите промени на климата. В България миграцията е надълбоко обвързвана с развиването ни и като народ, и като страна от древността с идването на прабългарите от Централна Азия, през икономическите мигранти - гурбетчиите, в основата на фолклора и светогледа ни от епохи, невъзвращенците и българските турци - бежанци и жертви на властническата комунистическа власт, огромната емиграция на 90-те години, която докара до свиването на популацията ни с 2 милиона, която в по-малка степен, само че непроменяемо продължава и до през днешния ден. Същевременно тук намират леговище гонени и преследвани хора от Армения, изселниците от Тракия, Македония и Румъния и недотам признатите бежанци от Афганистан, Ирак, Сирия и последните две години от Украйна.

С взор напред към идващите три десетилетия за България се обрисуват три съществени трендове.

Ще продължим да бъдем страна на емиграция - генерации българи ще не престават да живеят и работят в чужбина, водени от желанието за по-добър живот за себе си и фамилиите си, както и желанието да живеят без корупция, в правова страна, уважаваща правата им, и където имат обезпечен достъп до съответни на потребностите и функциониращи обществени системи.
Реклама
Паралелно с този развой нашата стопанска система от ден на ден изпитва потребности от работна ръка, които не могат да бъдат задоволени единствено на локалния пазар на труда ; мигрантите са значима (но не и единствената) част от решението. Важното обаче е достъпът до пазара на труда да бъде на база на ясни правила и обезпечени работни права, с цел да не бъде провокирано " съревнование към дъното ", уронващо заплащането и придобивките на работещите и създаващо конкуренция сред локалните и непознатите служащи. Необходимо е и основаване на условия за включване в пазара на труда на хората, търсещи и намерили леговище у нас. Не на последното място е предприемането на промени в просветителната система, тъй че да се сътвори включваща среда за децата с друг генезис, която ще подкрепи процеса на интеграция освен в стопански, само че и в обществен проект.
Приемането на феномена като част от естественото развиване, с неговите изгоди и провокации, и смяна на публичните настройки е основно за това дали ще успеем да катализираме позитивите от миграцията
Предвид географското ни състояние директната миграция на хора, които са се насочили към други страни в Европа, също ще продължи . Обективната действителност е, че споровете в света ще продължат, както и несъответствието сред съществуването и потребността от работна ръка във от ден на ден браншове. Разликите сред другите типове миграция - икономическа, миграция на високо-, средно- и нискоквалифицирани фрагменти, хора, търсещи леговище, климатични бежанци, студенти, фамилна миграция и миграцията по обич, са все по-замъглени. Системите и интернационалните съглашения, които ни служеха до момента, са значително несъответстващи на настъпващите промени.

Бъдещето на България, както и значително на света, е обвързвано с от ден на ден, а не по-малко, миграция. Антиимигрантските настроения у нас са факт, само че не са закрепени, значително те са подбудени от несигурността, в която от ден на ден хора живеят. Истината обаче е тъкмо противоположната, за стандарта и равнището на живот, които те желаят, мигрантите освен не са опасност, а са единствената гаранция. Приемането на феномена като част от естественото развиване, с неговите изгоди и провокации, и смяна на публичните настройки е основно за това дали ще успеем да катализираме позитивите от миграцията - обмена на култури, езици, опит, хрумвания - които дефинират развиването на обществото ни и превръщането му в гъвкаво, адаптивно и новаторско стопански и обществено, способно да отговори на потребностите на едно нестабилно бъдеще.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР