Итеа Виргиника (Itea virginica), известена също като Вирджинска шипка“, е

...
Итеа Виргиника (Itea virginica), известена също като Вирджинска шипка“, е
Коментари Харесай

Итеа Виргиника: изящни цветове и полезни свойства

Итеа Виргиника (Itea virginica), известена също като „ Вирджинска шипка “, е красиво растение, характеризиращо се с изящни цветове и атрактивни листа. Това вечнозелено растение има и голям брой потребни свойства и е скъп акцент в пейзажната архитектура. Itea virginica е вечнозелен шубрак или малко дърво, има елегантни, дълги, овални листа, които се трансформират в разнообразни нюанси на зелено през сезоните. През пролетта и лятото, растението създава изобилни количества от нежни, бели, кремави или розови цветове, които обогатяват околната среда с приятни аромати и притеглят потребни пчели и други опрашители.

 HappyWoman_Astrology_1200x300

 Лалетата: цветна палитра в градината  

Вижте повече за Итеа Виргиника: изящни цветове

 Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства

Отглеждането на Итеа Виргиника нормално е много елементарно, защото това растение е задоволително стабилно и се оправя добре с разнообразни условия на развъждане. Ето и някои съществени насоки:

Предпочита място с умерена до цялостна слънчева светлина, само че може да се оправи и на полусянка. Избягвайте места с директна слънчева светлина през следобедните часове, изключително в по-горещите райони. Растението избира влажна, добре дренирана почва с неутрално или едва кисело Ph на почвата. Мулчирането с органически материал може да помогне да се резервира влагата и да се поддържа почвата хладна. По време на сухи интервали, изключително през лятото, Вирджинската шипка изисква постоянно, само че не прекалено поливане. Итеа Виргиника не изисква доста подкастряне, само че може да се образува и подрязва, с цел да резервира мечтаната форма и гъстота. По предпочитание, може да се отрежат старите, повредени или нежелани клони през зимата или ранната пролет. Въпреки че, Вирджинската шипка не изисква доста наторяване, леко поддържане напролет, може да насърчи здравия напредък. Подходяща е за образуване на живи огради, както и за самостоятелни или групови насаждения. Растението е постоянно употребявано за обогатяване на култивиран пространства, водни градини и паркове.
 Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства

Итеа Виргиника (Itea virginica) се цени освен поради своите декоративни качества, само че и поради някои потребни свойства, които носи. Съдържа разнообразни антиоксиданти, които могат да оказват помощ в битката със свободните радикали в организма. Това може да има позитивен резултат върху здравето на кожата, сърцето и други органи. Някои проучвания демонстрират, че съединенията, открити в Itea virginica, могат да имат противовъзпалителни свойства, които се употребяват в обичайна медицина за облекчение на възпалителни положения като артрит и упорити кожни проблеми.

 Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства

Също може да помогне за детоксификацията на организма, като подкрепя естествените процеси на изчистване на токсините и отпадъците от тялото. Консумацията на Вирджинска шипка или потреблението на нейни екстракти може да подкрепи здравето на кожата, като я направи по-светла и по-младежка. Това е заради високото наличие на антиоксиданти и витамини в растението. Някои проучвания демонстрират, че потреблението на Вирджинска шипка може да помогне за поддържане на здравето на сърцето, като усъвършенства кръвообращението и понижава равнищата на неприятния холестерол в организма.

 Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства Итеа Виргиника: изящни цветове и потребни свойства

Преди да започнете да употребявате Вирджинска шипка за лечебни цели, постоянно е добре да се консултирате с доктор, изключително в случай че имате каквито и да било здравословни проблеми или сте на медикаменти. Като всяко билково средство, Вирджинската шипка може да има и евентуални странични резултати и взаимоотношения с други медикаменти. Итеа Виргиника е вълнуващо и разнообразно растение, което предлага освен красиви цветове и текстури, само че и редица изгоди за екосистемите и човешкото здраве. Това е растение, което постоянно се радва на известност в градините и пейзажните планове, с помощта на своята резистентност и хубост.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР