Италия призова за конфискация на спасителния кораб Акуариус, като твърди,

...
Италия призова за конфискация на спасителния кораб Акуариус, като твърди,
Коментари Харесай

Италианската прокуратура иска да конфискува спасителния кораб Акуариус

Италия прикани за конфискация на избавителния транспортен съд " Акуариус ", като твърди, че в техни пристанища нелегално са депонирали 24 тона евентуално токсични боклуци , оповестява БиБиСи.

Една от двете благотворителни организации, които наемат кораба, " Лекари без граници ", осъди мярката като " неоснователна и злокобна " . " Акуариус " е част от дългогодишна омраза с Италия за избавителни интервенции в Средиземно море. Корабът е избавил хиляди мигранти, само че понастоящем е закотвен в Марсилия.

Той е във френското пристанище от месеци, откакто Панама анулира регистрацията му, цитирайки мощен политически напън от италианските управляващи . Оттогава има проблеми с поддържането на регистрационния си статус, а корабът е демаркиран и не може да плава законно.

" Ние сме безусловно сюрпризирани и възмутени . Ние сме упрекнати в основаването на незаконна организация, ориентирана към противозаконния трафик на боклуци - същата организация, която за 50 години избавя живот в 72 страни по света и получи Нобелова премия за мир ", разясниха в Туитър от организацията.

"We are absolutely surprised and indignant. We are being accused of setting up a criminal organization aimed at illicit waste traffic - the same organization that for 50 years, has been saving lives in 72 countries around the world & received a Nobel Peace Prize " -@gab_eminente pic.twitter.com/RKSnPMVgi9
— MSF International (@MSF) November 20, 2018

" Работим в морето от 2015 година и сме създали над 200 прекъсвания в пристанища на Италия . Тези моменти са измежду най-контролираните и следени от италианската полиция . Би трябвало очевидно да сме правили противозаконни действия тъкмо под носа на управляващите " , изясняват те.

" Лекари без граници " настояват, че п ротиворечието е обвързвано с ръководството на боклуци, като останки от храни, облекла и медицински боклуци .

 Конте ядосан на Макрон за мигрантите от
Конте ядосан на Макрон за мигрантите от " Акуариус "

Стотиците мигранти бяха разпределени в няколко страни от Европейски Съюз, само че Италия отхвърли да ги одобри на своя територия.

Прокурорите в Сицилия настояват, че 24 тона евентуално рискови боклуци са изхвърлени за интервал от две години и половина в 11 пристанища , от които пет са в Сицилия.

Според италианските отчети дрехи от мигранти с инфекциозни болести не са вярно изхвърлени и 24 души са разпознати като обвинени.

Също по този начин в следствието е включен още един транспортен съд на " Лекари без граници ", Vos Prudence, който приключи търсенето и спасяването преди повече от година.

Организацията упорства, че корабите постоянно са следвали общоприетите процедури в пристанищата и че не са им повдигани обвинявания или запитвания по отношение на ръководство на отпадъците от пристанищните управляващи през последните три години. Те настояват, че обвиняванията са политически стимулирани .

⚡PRESS STATEMENT: @MSF is submitting an appeal to Italian review courts. We are fully willing to cooperate with authorities, but refute accusations that MSF was involved in criminal activity aimed at illicit waste management of any kind. #Aquarius https://t.co/XrkhtE8jpq
— MSF Sea (@MSF_Sea) November 20, 2018

" След д ве години оскърбителен и неоснователни изказвания за секрети съглашения с трафиканти на хора, правосъдни следствия и бюрократични спънки пред нашата филантропична работа ние в този момент сме упрекнати в проведена престъпност , ориентирана към противозаконен трафик на боклуци ", разяснява " Лекари без граници ".

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който от дълго време подлага на критика избавителните интервенции на мигрантите, упрекна благотворителните организации в съдействието с трафикантите на хора , опериращи от Либия и изпълняващи " таксиметрови услуги " до италианските пристанища.

 Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта
Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Не желае да ги приема

Прокурорът от Катания , взел участие в последното следствие, Кармело Зукаро, допуска, че НПО-та да имат директен контакт с трафикантите . Италианската политика е, че мигрантите, открити в морето, би трябвало да бъдат върнати в Либия от бреговата защита на страната.

В отговор на решението на сицилианците да конфискуват кораба, той разяснява: " Бях прав да препречвам корабите на НПО-то . Спрях освен трафика на незаконни имигранти, само че по този начин наподобява блокирах контрабандата на токсични боклуци ", изясни той и добави, че " пристанищата са затворени " .

 В Италия утвърдиха крути ограничения против мигрантите
В Италия утвърдиха крути ограничения против мигрантите

Затягат разпоредбите за имиграцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР