Италия отбелязва 5-ата годишнина от срутването на моста Моранди с искания за справедливост за 43-мата убити

...
Италия отбелязва петата годишнина от срутването на моста Моранди в
Коментари Харесай

Италия отбелязва петата годишнина от срутването на моста Моранди в Генуа с минута мълчание и искания за справедливост за 43-мата загинали души

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Associated Press, 14 август 2023 г., 8:10 ч. Най-голямата лятна ваканция в Италия, която кара автомобили да потъват в сухото речно корито отдолу.

Петдесет и осем души бяха изправени пред съда миналата година, обвинени в непредумишлено убийство и други обвинения. Те включват бивши ръководители и технически експерти на компанията, управлявала много от италианските мостове и магистрали, както и бивши служители от министерството на Салвини.

Прокурорите твърдят, че обвиняемите са знаели, мост, който е построен през 60-те години на миналия век, е бил изложен на риск от срутване и че ъглите са били изрязани при поддръжка, за да се спестят пари. Проектантът на моста препоръча редовна поддръжка на циментовия участък, за да се премахне ръждата, особено поради корозивния ефект на влажния солен въздух от близкото Лигурско море.

Салвини каза на тълпа, събрана под новия участък, който беше открит през 2020 г., за да замени Morandi, че той е прочел част от документацията от процеса. Въпреки че каза, че не иска да предрешава изхода, той твърди, че доказателствата за алчност и небрежност са ясни.

„Имаше милиарди евро печалби, някои от които се предполагаше, че са били реинвестирани в поддръжка, които очевидно въз основа на това, което стана ясно, не са били инвестирани в поддръжка“, каза той.

Той добави, че до следващия Годишните възпоменания той се надяваше, че парламентът ще одобри закон, предложен след срутването, който разглежда жертвите на такава небрежност в обществените работи като еквивалентни на жертвите на тероризъм или организирана престъпност по отношение на правото им на възстановяване на финансова компенсация.

След като той говори и докато църковните камбани бият и сирените реват в Генуа, тълпата спази минута мълчание в 11:36, момента на срутването.

Егле Посети, виден член на комитета на роднините на жертвите на Моранди, каза на тълпата, че семействата на Моранди се доверяват на съдебната система, но че развитието на процеса до момента е било обезсърчаващо.

Тя цитира свидетелства на ръководители и технически експерти, отричащи всякаква отговорност, твърдейки, че не знаят или помнят подробности, както и доказателства за транспортно министерство, което сляпо, „почти коленичило“ ”, прие думата на компания за поддръжка, която трябваше да регулира.

„Има също свидетелства от много хора, които са знаели проблемите на този мост и не са говори. Те се направиха, че не чуват — каза тя с пречупен глас. „Те си играеха с живота на милиони хора, без минималното гражданско чувство да говорят.”

Докато Моранди беше най-смъртоносният колапс през последните години, Италия има видях други срутвания на мостове и магистрали, които подчертаха разпадащото се състояние на застаряващата транспортна инфраструктура на страната. Салвини каза на тълпата, че неговото министерство, което отговаря за 21 000 моста и виадукта в цялата страна, работи, за да навакса „десетилетията на невнимание“ за поддръжка.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР