Италия може да закупи руската ваксина „Спутник “ още преди

...
Италия може да закупи руската ваксина „Спутник “ още преди
Коментари Харесай

Италия е готова да ползва „Спутник V“ преди одобрението от ЕМА


Италия може да закупи съветската ваксина „ Спутник “ още преди утвърждението й от Европейската организация по медикаментите, съобщи министър председателят Марио Драги на конференция по тематиката.

Ако европейската съгласуваност не работи, би трябвало да се готвим да действаме без значение, акцентира той и цитира немския канцлер Ангела Меркел, която също загатна, че Германия може да пристъпи към договаряния за съветската ваксина. Тя съобщи по-рано през вчерашния ден, че страната й може да пристъпи към независимо закупуване на „ Спутник “, даже и в случай че Европейски Съюз не се споразумее за общи поръчки. Меркел акцентира обаче, че избира да изчака утвърждението на ЕМА за препарата.

Досега две страни от Европейски Съюз утвърдиха съветската ваксина посредством национални процедури за незабавни случаи - Унгария и Словакия. В редица европейски страни пък има по-бавен развой на имунизация, откакто имунизацията на " АстраЗенека " беше извадена краткотрайно от приложимост, а компанията " Пфайзер " понижи доставките си за Европейски Съюз.

Марио Драги също по този начин сподели, че той персонално би се имунизирал с имунизацията на " АстраЗенека ", само че в това време отбрани краткотрайното прекъсване по-рано тази седмица на нейната приложимост в страната поради опасения по отношение на вероятни странични резултати.

Италия възобнови използването на англо-шведската ваксина в петък след зелена светлина от Европейската организация по медикаментите (EMA) и след тридневна пауза заради опасения за възможни кръвни съсиреци.

Девизът на немското държавно управление за битка с ковид е " ваксинирайте се, ваксинирайте се, ваксинирайте се " и скоро ще има по-голяма еластичност при предлагането на хората на ваксини против Covid-19, съобщи Ангела Меркел в послание към германците. Амбицията на немските управляващи е до лятото да приключат с имунизацията на всички жители на страната.

Тя добави, че Германия би употребила всяка една ваксина, утвърдена от Европейската организация по медикаментите (EMA), в това число и съветската " Спутник V ", в случай че тя получи зелена светлина.

Германия ще поръча съветската ваксина " Спутник V ", в случай че тя бъде позволена за приложимост в Европейския съюз, съобщи в Меркел, добавяйки, че Берлин може да обезпечи самичък доставките, в случай че блокът не го направи.

" По отношение на съветската ваксина от известно време съм на мнение, че би трябвало да използваме всяка ваксина, утвърдена от европейския регулаторен орган по медикаментите ", сподели тя, представен от Франс прес.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР