Италианците са застрашени от драстично увеличение на бедността, след като

...
Италианците са застрашени от драстично увеличение на бедността, след като
Коментари Харесай

Италианците - „новите бедняци“ заради коронавируса?

Италианците са застрашени от фрапантно нарастване на бедността, откакто страната бе една от най-тежко засегнатите от ковид в света. По данни на Колдирети, фермерска асоциация, към 1 милион души са съществено застрашени от беднотия, написа The Guardian. Катализатор на икономическите проблеми е парализирането на туристическия и ресторантьорския бизнес, както и този, обвързван с организирането на частни събития и празненства. Именно тези видове бизнес са водещи в страната.

Свидетелство за наченките на финансовите проблеми е обстановката, която се следи в римския квартал Трастевере. Там опашката пред публичната кухня върви по-бавно и е по-дълга в сравнение с преди началото на пандемията. Отново пред The Guardian шефката на кухнята с благотворителна цел твърди, че преди няколко месеца раздадените ястия са били 300 дневно. Днес те са 500. Освен обичайните посетители – бездомниците, се появяват и непознати лица. Това са хора, изгубили приходите си или несемейни, които няма на кого да разчитат. Новите лица в Трастевере са част от този 1 милион, за който към този момент споменахме.

В непосредственост до публичната кухня се намира и историческият замък Казино дел Бел Респиро. Там министър председателят Джузепе Конте организира полемика за спасяването на националната стопанска система. По думите му е евентуално Италия да надвиши прогнозния недостиг от 10% на вътрешната продукция. Конте съобщи също, че ограничения като предварителна защита на съкращенията в застрашени браншове (като туризма) не могат да чакат до септември. Тогава ще бъде показан обстоен проект за рестарта на стопанската система.

За дребния бизнес и едноличните търговци обаче предложенията на Конте няма да имат съвсем никакво значение. Бюрократичната система на Италия е причина едвам 30% от фирмите да получават обещаното финансиране. Затова към момента доста притежатели на бизнес са в очакване да получат своите гарантирани заеми. Да получат своите пари, чакат и хиляди служащи, принудени да излязат в заплатен отпуск.

И до момента в който водачите се стараят да стабилизират стопанската система, грижата за нуждаещите се е поета от благотворителните организации. В римските супермаркети да вземем за пример има нова инициатива – spesa sospesa. Клиентите на магазините могат да купуват хранителни артикули, които след това се раздават от благотворителните организации. Съпричастност към хората в нужда прояви даже папа Франциск, който през последната седмица основа фонд за подкрепа на обществено слабите фамилии. 

„ Нона Рома “ е една от благотворителните организации, които раздават храна. Според техни статистики броят на фамилиите, получили помощ, е 7 500 спрямо 300 преди спешната обстановка. Доброволецът Алберто Кампая е на мнение, че италианците са „ новите сиромаси “. В поддръжка на изказванието му е фактът, че доста от безработните са хора, правили работа в частни домове или други, които са били с нестабилно работно място още преди пандемията. Кампая показва също, че държавното управление би трябвало да се погрижи за нарастването на главния приход, както и да помогне на хората, които плашат наеми.

Ако предстоящите помощи от избавителния фонд на Европейския съюз бъдат утвърдени, средствата няма да бъдат разпределени до 1 януари. На свои ред страните членки би трябвало да потвърдят, че парите няма да бъдат изхарчени за други цели. За задачата би трябвало да предложат капиталови планове, които в дълготраен проект да допринесат за икономическия напредък. Дотогава единственото финансиране, което Италия може да получи, идва от друга стратегия на Европейски Съюз, която предлага най-вече спомагателни средства за насилствените платени отпуски. Отварянето на бизнеса също не е добра опция – към този момент отворените обекти се сблъскват с неналичието на клиенти, а разноските са по-големи от всеки път. Представители на дребния бизнес настояват, че последствията от обстановката ще бъдат усетени най-силно през есента.  

 
Сгреши ли Швеция в метода си към ковид?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР