Италианският президент Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте и

...
Италианският президент Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте и
Коментари Харесай

Криза в Италия

Италианският президент Матарела одобри оставката на премиера Джузепе Конте и го предложения да продължи да извършва функционалностите на началник на държавното управление до края на политическата рецесия.

Разговорът сред Конте и Матарела е траял към 15 минути.

Държавният глава стартира през вчерашния ден съвещания с главните политически партии на страната, с цел да откри излаз от актуалната държавна рецесия.

Острата политическа рецесия в Италия стартира на 8 август, когато водачът на партия " Лига ", вицепремиерът Матео Салвини, осведоми Конте, че заради съществени различия ръководещата коалиция на процедура е престанала да съществува, и изиска допустимо най-скоро да се проведат предварителни избори. Салвини прикани за нови избори. В разгара на летните отпуски обаче разискването на обстановката и изказването на премиера беше отсрочено.

Настоящото държавно управление, включващо представители на " Движението 5 звезди " и " Лига ", постави клетва на 1 юни 2018 година след траяли три месеца съвещания. Коалиционният кабинет работеше въз основа на стратегия от 30 предпочитани задания.

Пред Народното събрание Конте изрази надълбоко страдание, че кабинетът би трябвало да спре да работи. Според него държавното управление е работило доста плодотворно и за богатството на Италия. Той също по този начин уточни, че рецесията заплашва страната със съществени опасности и я слага в уязвимо състояние. Конте упрекна в безнаказаност своя заместник-министър на вътрешните работи и водач на една от двете ръководещи партии " Лига " - Матео Салвини, наричайки го опортюнист.

" Заявявам, че министърът на вътрешните работи е нарушил своите задължения, преследвайки персоналните си ползи и ползите на своята партия, проявявайки политическа безнаказаност ", сподели Конте.

Той уточни, че след триумфа на евроизборите през май, на които " Лига " получи 34%, Салвини е " търсил мотив за рецесия ".

Премиерът също по този начин е припомнил на своя заместител отхвърли да направи изказване в Народното събрание по отношение на хипотетичното финансиране на " Лига " от Русия. По този мотив се води следствие.

Като цяло речта на Конте, която неведнъж беше прекъсвана от аплодисментите на сенаторите, а също по този начин от протестните викове на законодателите от " Лига ", се трансформира в обществена рецензия на вицепремиера Салвини, означават наблюдаващи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР