Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение в региона на

...
Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение в региона на
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Италианският министър председател Джузепе Конте разгласи изключително състояние в района на Генуа, откакто при сриване на мост починаха 39 души

1125 лева доближава междинната брутна месечна работна заплата през второто тримесечие съгласно данните на Национален статистически институт. Това е растеж от 8.2%. Заради абсурда със срутва на Търговския указател вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че до 10 дни Министерският съвет ще е подготвен с решение за основаване на единно електронно държавно вместилище на данните от всички регистри. Търговският указател няма да действа пълноценно най-малко още една седмица, оповестиха от Агенцията по вписванията, без да посочат краен период. Единствената налична услуга е опцията да се вършат електронни информации единствено по ЕИК.

Обществени поръчки за 57 млн. лева е спечелила брачната половинка на шефа на Държавния запас Станимир Пеев. Охранителната компания " Мултифорс А.С. " на Магдалена Пеева има над 100 контракта за публични поръчки от 2007 година насам.

Общинският консултант от Несебър Пейко Янков, който е упрекнат за присъединяване в незаконната група на Димитър Желязков - Митьо Очите, остава в ареста. Спецсъдът реши, че няма задоволително доказателства по главното обвиняване против Янков, само че той е упрекнат и за изнудване на съдружници да се откажат от дяловете си в хотел. Междувременно зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев получи обвиняване за персонално укривателство на Желязков, само че остана с мярка за неотклонение парична гаранция от 50 000 лева

Салих Хатер - жител на Англия от судански генезис, бе арестуван по съмнения в тероризъм, откакто кола се блъсна пред английския парламент

[Reuters] Свят

Спасителите не престават да търсят оживели след сриването на моста край Генуа с най-малко 39 жертви. Италианското държавно управление се задейства против оператора на оборудването - Autostrade, и желае той да заплати санкции и обезщетения, както и да му се отнеме концесията. От Autostrade настояват, че са осъществявани постоянни инспекции на моста от " компании, които са международни водачи в инспекциите ", като резултатите са били удобни. Транспортният министър Данило Тонинели съобщи, че е почнал развой по прекратяването на концесията и упорства висшето управление на оператора да подаде оставка.

Виена измести Мелбърн като най-хубав град за живеене в света. За пръв път европейски град оглавява годишната ранглиста на Economist Intelligence Unit. В нея са включени 140 града, подредени съгласно фактори като политическа и обществена непоклатимост, престъпност, обучение и достъп до опазване на здравето.

Венецуелският президент Николас Мадуро разгласи, че субсидираните цени на горивата би трябвало да се покачат до пазарна стойност, с цел да се спре контрабандата към прилежащи страни, което е преуспяващ бизнес. Като доста страни, добиващи нефт, Венецуела предлага на своите жители мощно субсидиран бензин. Но икономическата рецесия в страната се задълбочава и държавното управление търси средства, с цел да запълни дупките в държавните си финанси.

Нова Зеландия забрани на множеството чужденци да купуват жилища в опит да овладее бързо растящите цени на парцелите

[Reuters] Икономика

Фалиралият кипърски осигурител " Олимпик " остави 275 хиляди водачи в България без " Гражданска отговорност ". Чрез клона си в страната и с помощта на ниските цени, които оферираше, компанията имаше пазарен дял от 9.2% по данни на КФН към май. До проблема се стигна след окончателното затваряне на компанията поради несъстоятелност. Сега всеки застрахован в " Олимпик " има период до 18 август да купи нова застраховка. Ако до тогава аргументи злополука, разноските за са негова сметка.

Държавен фонд " Земеделие " отпусна 2 млн. лева незабавна държавна помощ на розопроизводителите. Сумата бе подредена след митинги в сектора от началото на юни поради ниски изкупни цени. Според европейските условия парите за един претендент са лимитирани до 15 хиляди евро в границите на три поредни данъчни години. Финансирането са получили общо над 850 претендента, излиза наяве от известието на фонд " Земеделие ". Средствата са отпуснати по схемата de minimis.

Икономическото министерство ще дава отговор за регистъра на компаниите за благородни метали. Ведомството поема тези функционалности от Министерството на финансите, а точно - да записва и издава удостоверения на компаниите и търговците, които работят с благородни метали и скъпоценни камъни, както и произведения от тях. Това се предлага с промени във Валутния закон, които са оповестени за публично разискване.

Най-големият производител на безалкохолни питиета в света - ръководената от Джеймс Куинси Coca-Cola, купува миноритарен дял с алтернатива за увеличението му в производителя на спортни питиета BodyArmour. Целта на компанията е да конкурира сполучливо притежаваната от Pepsi американска компания Gatorade.

[Reuters] Бизнес

Ръстът на пасажерите на летищата във Варна и Бургас изпреварва упованията от началото на сезона. Средният растеж до края на юли 2018 година е 17.3%. Това сподели докладът на Fraport, която има 60% присъединяване във " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", концесионер на двете черноморски летища. В Бургас пасажерите порастват с 12.1%, а във Варна - с 25.6%. В началото на сезона упованията на концесионера бяха за нарастване от 10%.

БДЖ се е допитала до четири компании за изчисляването на парите, нужни за пазаруване на новите мотрисни влакове. Това са PESA Bydgoszcz, Stadler Rail Management, Skoda Transportationa и Siemens. Проектът за капиталов разход за нов преносим състав е показан и утвърден от Министерския съвет. Компанията към този момент разгласи, че за първите 42 броя мотриси, които желае да купи до 2023 година, ще са й нужни 450 млн. лева Те би трябвало да дойдат от държавния финансов трансфер от 35 млн. лева в продължение на 10 години плюс още 100 млн. лева, които към този момент бяха отпуснати.Сделки

Германската автомобилна група VOSS Automotive ще вложи близо 15 млн. евро в машини и съоръжение в новото си произвеждане в ловешкото село Баховица. Групата, която създава съставни елементи за леки и тежкотоварни коли, е наела за 10 години някогашния цех на " Литекс моторс ". Планът е да се стартира произвеждане през май 2019 година и към края на 2020 година да има 1000 чиновници в страната.

Българската компания Flipps, разработваща платформата за стрийминг на бойни спортове FITE, закупи американския стартъп Avid AI. Целта е да предлага по-персонализирано наличие на потребителите. Сделката на компанията, която оперира в България през сдружението " Флипс медиа ", е в акции и кеш, като от компанията не разясняват точния размер на сумата.

" Ромпетрол България " придобива пет бензиностанции на " Синергон петролеум " посредством подписване на контракт за наем за период от 10 години. Обектите са в София, регион " Овча купел ", Пловдив, Плевен, Севлиево и в община Борово, община Русе. Цели на договорката са постигането в по-голяма степен на икономии от мащаба и по-добро обслужване на досегашните корпоративни клиенти с спомагателни точки за зареждане.

Два плана с общ бюджет, надхвърлящ 18.8 млн. лв., ще дадат опция на работодателите да получат дотации за образование и наемане на безработни лица с трайни увреждания. Средствата са от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020. Очакванията са те да обезпечат претовареност на 200 младежи с трайни увреждания до 29 години и на 800 лица над тази възраст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР