Италианският предприемач Роберто Коланино почина на 80

...
Роберто Коланино, главен изпълнителен директор и председател на производителя на
Коментари Харесай

Роберто Коланино, главен изпълнителен директор и председател на производителя на автомобили Piaggio, почина в петък. Той беше на 80.

Инвестиционната фирма на Коланино, Immsi SpA, обяви смъртта му в събота сутринта в съобщение за новини, но не предостави допълнителни подробности.

Коланино започва своята бизнес кариера като главен изпълнителен директор на италианския производител на авточасти Fiaam, преди да създаде своя собствен производител на компоненти, Sogefi, в началото на 80-те години.

Той спечели международна известност през 1999 г., когато неговата ИТ компания Olivetti пое тогавашния италиански телекомуникационен монопол Telecom Italia, компания, няколко пъти по-голяма от него. Изкупуването с ливъридж беше на стойност 58 милиарда долара, което го прави най-голямото враждебно поглъщане на компания досега.

Изкупуването беше разглеждано като определящ момент в италианския и западноевропейския капитализъм. Еврото беше пуснато като валута по-рано същата година.

Коланино беше принуден да напусне Telecom Italia през 2001 г. и неговите инвеститори продадоха компанията. Но през следващите няколко години той придоби инвестиционната компания Immsi SpA и Piaggo, която произвежда скутери Vespa. Той отговаряше за разширяването на дейността на компанията в страни като Виетнам и Индия.

През 2013 г. Коланино беше удостоен с наградата Леонардо, признание, дадено на лица от италианското правителство за популяризиране на имиджа на страната на международната сцена.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР