Италианският остров Сицилия може да е достигнал най-горещата температура, регистрирана някога

...
Италианският остров Сицилия може да е достигнал най-горещата температура, регистрирана някога
Коментари Харесай

В Италия отчетоха най-високата температура в историята на Европа

Италианският остров Сицилия може да е достигнал най-горещата температура, регистрирана някога в Европа - 48,8 градуса по Целзий. Италианските власти, позовавайки се на локалната метеорологична работа, оповестиха за температурния връх, отчетен близо до Сиракуза в сряда. Той трябва да бъде проверен от Световната метеорологична организация (СМО), прецизира BBC. Според СМО актуалният формален връх в Европа е 48 градуса по Целзий, регистрирани в Атина, Гърция, през 1977 година

Последната гореща вълна в Италия е породена от антициклон, наречен Луцифер, който идва от Африка. Очаква се той да се насочи на север през континентална Италия, като в допълнение увеличи температурите в градовете, в това число в столицата Рим. Италианското министерство на опазването на здравето издаде " червени " сигнали за рискови горещини в няколко района.

Очаква се броят на градовете, които са изправени пред най-висок риск за здравето, да се усили от осем на 15. В отговор на новините от Сиракуза, Дънкан Скот, шотландски метеоролог, сподели, че скоро ще има повече върхове.  " Опасна топлинна вълна, обхващаща огромна част от Северна Африка и Южна Европа, се разпростира сега. Фокусът на топлината ще се измести леко на запад и север през идващите дни. Още върхове са неизбежни. "

Подобно на доста елементи на Европа и Северна Африка, Италия е жертва на тежки пожари през последните седмици, като Сицилия, Калабрия и Пулия са най-засегнатите райони. Италианските пожарникари обявиха в сряда, че са взели участие допълнително от 300 интервенции в Сицилия и Калабрия за интервал от 12 часа. Те са се борили и през нощта, с цел да управляват пожарите, изгарящи хиляди акра земя. 

Три смъртни случая, свързани с пожари - два в Калабрия и един в Сицилия - са обявени от италианските медии.

Отделно горските пожари не престават в цяла Гърция, подхранвани от мощни ветрове и изсъхнала растителност. Чуждестранните екипи оказват помощ за справяне с пламъците в това, което министър председателят Кириакос Мицотакис дефинира като " кошмарно лято ". 

Изменението на климата усилва риска от горещото и изсъхнало време, което евентуално ще подхрани горските пожари, акцентира BBC. Светът към този момент се е затоплил с към 1,2 градуса по Целзий от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се повишават, в случай че държавните управления по света не създадат стъпка към внезапно понижаване на излъчванията.
 

 
Огнен пъкъл в Гърция - изтеглят популацията, горят цели къщи
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР