- Италианските власти започнаха да освобождават мафиотски босове от затвора,

...
- Италианските власти започнаха да освобождават мафиотски босове от затвора,
Коментари Харесай

Италия освобождава топ мафиоти от затвора заради коронавируса

- Италианските управляващи започнаха да освобождават мафиотски босове от пандиза, като част от ограниченията против разпространяването на ковид в местата за отнемане от независимост, заяви тв каналът Фокс Нюз, като цитира изданието Il Fatto Quotidiano. Пуснатите мафиоти са заболели и в рискова  възраст. 

На независимост към този момент е Паскуале Загария (60 г.), който е брат на боса на неаполитанския клан Казалези – Микеле Загария. Той излежава 20-годишна присъда на остров Сардиния, само че е получил позволение да се върне в континенталната част на Италия. Паскуале Загария е болен от рак и съгласно лекарите в пандиза не може да получи нужното му лекуване. Съдията, пуснал мафиота, категорично акцентира в решението си, че повода за освобождението е пандемията и здравословното положение на Загария. Той бил изложен на риск от болест с COVID-19 зад решетките. Болницата, в която до момента е лекувано онкозаболяването на Загария, е превърната в център за лекуване на ковид и не може да се грижи за пациента. 

Под домакински арест е изпратен и топмафиотът от сицилианската Коза Ностра - Франческо Бонура (65 г.). Той може да напуща дома си в Палермо единствено по здравословни аргументи. Бонура, който е наказан на 23 година отнемане от независимост, имал онкологично и сърдечно заболяване. Съдията, разгледал проблема, също е решил, че в изискванията на ковид зад решетките е рисково за мафиота. 

На независимост са и други мафиоти, за които престоят в пандиза е рисков поради COVID-19. Пускането им на независимост изуми италианските депутати, които упорстват Антимафия комисията да преразгледа правосъдните решения. Министърът на правораздаването Алфонсо Бонафеде разгласи, че е подготвен " да се намеси ", най-вероятно като подреди всяко правосъдно решение за освобождение на мафиот поради ковид да бъде в съгласие с Антимафия комисията. 

- Китай скрито работел, с цел да получи обществена хвалба от Германия поради напъните, които поставя в борбата с ковид , съобщават Дойче веле и в. " Велт ам Зонтаг ". Това излиза наяве от държавен отговор на въпрос, заложен от депутатката от партията на Зелените Маргарете Баузе. Властта удостоверява, че китайски дипломати са открили контакт с немски служители в опит да провокират позитивни публични реакции за дейностите на страната си в рецесията с ковид. Германското МВнР уверява, че държавните чиновници в Берлин не са последвали китайските апели и се акцентира, че прозрачността е решителен фактор в битката с пандемията, което било „ ясно посочено “.

Депутатка Маргарете Баузе обаче не е удовлетворена от отговора на ведомството. Според нея той показвал, че Берлин гледа да не нервира Пекин.

Пандемията ще аргументи най-големия спад на немския Брутният вътрешен продукт от основаването на федералната република насам, написа „ Зюддойче Цайтунг ”, представен от БГНЕС. Немското държавно управление чака понижението на националния Брутният вътрешен продукт тази година да доближи 6.3 %.

Властите обаче считат, че пикът на рецесията към този момент е доближат и чакат през втората половина на 2020 година и идната година обстановката последователно да стартира да се усъвършенства. Но няма да бъде допустимо да се доближи икономическото равнище преди пандемията и през 2021 година Прогнозите за растежа на безработицата сочат, че към 3 милиона немци ще останат без работа през тази година.

Междувременно броят на доказаните случаи на коронавирусна зараза в Германия надвиши 155 000 души, а 5750 са умрелите, обяви институтът „ Робeрт Кох ”. За последните 24 часа жертвите са 110. Най-голям брой инфектирани има в Бавария (41 070), Северен Рейн-Вестфалия (31 879) и Баден-Вюртемберг (31 043). В Берлин са регистрирани 5638 случая на зараза.

- Румънският президент Клаус Йоханис заяви през днешния ден, че детските градини, учебните заведения и университетите в страната няма да отворят порти до края на образователната година , а триумфът ще бъде завършен с получените до момента оценки, оповестява Аджерпрес.
" Беше решено през днешния ден за болшинството от учащите през тази образователна година учебните заведения, университетите да не отварят порти повече. Учениците, студентите няма да се върнат физически в часовете ", съобщи президентът, като посочи, че това се отнася и за детските градини. Йоханис заяви, че образователната година ще приключи на 12 юни, а до тогава ще продължат отдалечените форми на образование.
Той посочи, че от 2 юни ще се върнат на учебно заведение за две седмици единствено учениците от последните класове, които ще държат изпит през лятото, показва в. " Адевърул ". Нормите за отдалеченост ще се съблюдават, означи президентът.
" Епидемията не е свършила. Чувам от доста хора, че времето е хубаво, можем да се отпуснем. Не е по този начин. Имаме над 300 нови случая, не можем да приказваме никога за закъснение на тази зараза ", уточни още Йоханис.
Той означи, че в случай че учениците стартират още веднъж да вървят на учебно заведение, това включва два съществени риска: " могат да занесат заболяването в учебно заведение или да донесат заболяването от учебно заведение у дома ". Румънският президент уточни, че образователните заведения ще бъдат отворени още веднъж през септември.
Йоханис съобщи през днешния ден, че хората над 65-годишна възраст към този момент ще имат разполагаем повече часове, в които ще могат да излязат на покупки или да се разходят към дома си, оповестява телевизия Диджи24.
 Съгласно новите разпореждания възрастните хора към този момент ще могат да излизат в интервалите 7.00-11.00 часа и 19.00-22.00 часа, уточни президентът. Досега хората над 65 години можеха да напущат домовете си в интервала 11.00-13.00 часа, като се изключи тези, които вървят на работа или които правят аграрни действия.

COVID-19 е „ отстранен “ в Нова Зеландия , а разпространяването на вируса за момента е спряно. Това заяви министър председателят на страната Джасинда Ардерн и се похвали, че за последните 24 ч. има единствено една позитивна проба. Здравните управляващи обаче предупреждават да няма прибързана наслада, тъй като тези данни не значат тотално премахване на вируса от територията на Нова Зеландия.

Въпреки това строгите ограничения ще бъдат разхлабени. От на следващия ден отварят магазините в страната, възобновяват се плановите прегледи и интервенции, а децата се връщат в клас. Хората споделят, че към момента се тормозят от заразяване и ще продължат да заобикалят обществените контакти. „ Рестартираме стопанската система, само че не и естественият темп на живот “, посочи Ардерн.

- Гърция последователно стартира да разхлабва ограничаващите ограничения, наложени в битката против разпространяването на ковид. Това ще стане от началото на идната седмица. Говорителят на държавното управление Стелиос Пецас изясни, че рестрикциите трябва да отпаднат до края на юни. 

От другата седмица хората ще могат да излизат от домовете си, без да изпращат SMS на държавен номер или да носят документ за аргументите за напускането на жилищата. Предстои да се реши дали хората ще могат да изоставен обитаемото място, в което живеят, с цел да пътуват до вилите си. Малките магазини за търговия на дребно ще могат да се отварят от 4 или 5 май. Училищата обаче ще стартират да одобряват възпитаници последователно. 

Отварянето на църквите ще бъде позволено по-нататък, каза Пецас, само че без да уточнява конкретни дати. Архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йероним прикани в писмо до премиера Кириакос Мицотакис да позволи храмовете още веднъж да проработят, като се ангажира да се съблюдават всички ограничения за сигурност.

Едва половината от гърците са сигурни, че ще почиват това лято, демонстрира изследване на гръцките медии, представено от БНР.  Другата половина от анкетираните не виждат благоприятни условия за лятна отмора, тъй като не могат да отделят средства за това или пък се опасяват от COVID-19.

Англия се намира пред " оптимален риск " във връзка с разпространяването на ковид, разгласи министър председателят Борис Джонсън в първия си работен ден, откакто се излекува от COVID-19, представен от Би Би Си. Той сподели, че държавното управление няма да бърза с разхлабването на въведените поради болестта ограничавания, така като  " отхвърлям да захвърля жертвата, направена от британците, и да пожертвам втори пик на болестта ". Според него " има риск от втори пик, риск да изгубим надзор над този вирус и да позволим още веднъж всеобщо да се възпроизвежда, което би означавало освен нова вълна от гибел и заболявания, само че и икономическа злополука ". Джонсън акцентира, че желае стопанската система да проработи колкото може по-бързо, само че към този момент спазването на рестриктивните мерки е належащо. В последните дни държавното управление в Лондон е сложено под мощен напън да стартира да разхлабва рестриктивните мерки, както и не рецензиите, че не може да се оправи с пандемията.

Премиерът Борис Джонсън даде обещание, че всички решения във връзка със обстановката с ковид " ще се вземат с максимално възможна бистрота. " Той съобщи също, че ще бъдат поканени да участват и опозиционните партии.

3 002 887 души досега са се разболели от ковид по света , сочи уеб сайтът Worldometer, представен от БГНЕС. Общият брой на умрелите досега е 207 080 души , само че по-важното е, че преборилите смъртоносния вирус са близо 900 000 души.

Най-много са инфектираните в Съединени американски щати – 987 322 или съвсем една трета от всички заболели. На второ място са Испания и Италия със надлежно 226 629 души и 197 675. В печалната класация влизат още две огромни европейски страни - Франция и Германия, където болните са 162 100 и 157 770. Но Федералната република, за разлика от останалите страни в първата петица, има минимум смъртни случая – едвам 5 976, до момента в който в Съединени американски щати са 10 пъти повече – 55 415 души.

Ръст на броя на инфектираните и умрелите през последните дни се записва в Русия. Страната, която в началото беше пощадена от пандемията, сега влиза измежду първите 10 по брой на болните от ковид с общо 87 147 случая.

- В демократична Швеция управляващите започнаха да затварят питейни заведения и заведения за хранене , които отхвърлят да съблюдават разпоредбите за поддържане на обществена отдалеченост. Скандинавската страна разрешава на учебните заведения за деца под 16 години, питейни заведения, заведения за хранене и бизнеси да останат отворени, само че в това време упорства хората и бизнесите да се преценяват с условията. В заведенията да вземем за пример масите би трябвало да са ситуирани на разстояние два метра една от друга, с цел да не се стига до скупчване на хора.

- Автомобилната промишленост в Европа от през днешния ден възобновява работа, откакто доста от страните започнаха да разхлабват ограничителните ограничения, въведени в битката против разпространяването на ковид, предадоха осведомителните организации.  " Фолксваген " (Volkswagen) отваря завода си в немския град Волсфбург. Компанията BMW също от през днешния ден възобновява производството на мотори, фабрики й в Лайпциг и Регенсбург ще отворят след 18 май. Фабриката на BMW в китайския град Шънян работи от средата на февруари. 

Френско-американската автомобилна компания " ФиатКрайслер "  също през днешния ден ще поднови дейността на завода си Севел в централната част на Италия. Японската компания " Тойота "  рестартира през тази седмица работата на завод си във френския град Валансиен, а френската " Рено "  започва да създава мотори в Клеон, западно от Париж. Това ще бъде последвано от завода на " Рено " във Флинс, западно от Париж, където обаче се планува единствено 25% от работната мощ да възобнови активността си. Шведската компания " Волво " също отваря тази седмица.

- България и Албания имат най-нисък брой смъртни случаи от COVID-19 по отношение на броя на популацията в Европа - надлежно 8 и 9 на един милион поданици. Това твърди Албанската академия на науките, заяви локалната телеграфна организация, представена от БГНЕС.

На Стария континент продължава низходящата наклонност в броя на смъртните случаи. Вчера на европейския континент са били регистрирани по-малко от 3 000 летални изхода от болестта, което е с към 380 по-малко от предходния ден – най-ниското равнище на смъртност досега. Причината, считат учените, е спадът на смъртните случаи в огромни европейски страни като Италия, Испания и Франция, които са минали пика на болестта.

- В Норвегия от през днешния ден възобновяват работа началните учебни заведения , предадоха осведомителните организации. Една седмица след отварянето на детските градини, учениците на възраст от 6 до 10 години ще се върнат в класните стаи. В тях обаче ще се позволяват не повече от 15 възпитаници. Норвегия стартира последователно унищожаване на рестриктивните мерки поради ковид, наложени на 12 март.

Фризьорските салони и кожните лекари също получиха позволение да възобновят активността си. В мощ остават още доста ограничаващи ограничения като възбрана за провеждането на спортни и културни събития, както и рекомендациите за обществено разграничаване и хигиена.

Премиерът Ерна Солберг акцентира, че обстановката не би трябвало да бъде изпускана от надзор и хората би трябвало да са деликатни, с цел да няма съществени последствия. „ В най-лошия случай ще би трябвало още веднъж да затягаме рестриктивните мерки “, предизвести тя.

- В  Чехия отварят от през днешния ден университетите, като част от разхлабването на ограниченията против разпространяването на ковид, което започна преди повече от седмица.  Работата си възвръщат книжарници, всички магазини с повърхност от 2500 кв.метра отвън комерсиалните центворе, фитнесцентрове, автошколи и зоопаркове. Носенето на защитни маски и обществената дистанция остава задължитлено в Чехия. 

В Чехия инфектираните са над 7400 души, умрелите са 220, а излекуваните - 2545 души.

- Италия стартира да разхлабва строгите ограничения, въведени преди седем седмици в границите на битката срещу COVID-19, съобщи Би Би Си. Премиерът Джузепе Конте представи в тв изказване нощес проектите за това. От 4 май порти ще отворят парковете и градините, заводите и строителните обекти. Възобновяват се самостоятелни тренировки за спортистиИталианците ще могат да посещават и родственици, само че в стеснен състав. Разрешено е пътуването в районите, в които италианците живеят, само че не и отвън тях. На погребения и траурни церемонии ще се позволяват не повече от 15 души, като е мощно целесъобразно те да се организират навън. Баровете и заведенията за хранене ще отворят порти след седмица, само че единствено в случай че закупената храна се употребява у дома. В момента заведенията вършат единствено доставки по домовете. 

От 18 май е планувано да проработят музеите и книжарниците, както и огромна част от магазините. Отборите в другите спортове ще могат да още веднъж да стартират тренировките си. Засега обаче не е планувано да бъдат обновени футболните мачове, даже и без аудитория. От 1 юни би трябвало да проработят фризьорски салони, студиа за хубост, както и заведенията за хранене, само че с стеснен брой гости и при извънредно строги ограничения за сигурност. Училищата  в Италия ще остават затворени до септември. 

Премиерът Конте предизвести, че ограниченията за обществената отдалеченост ще продължат месеци наред и даде обещание, че страната ще наложи таван от 50 евроцента за цената на защитните маски. Църковните служби в Италия към този момент остават неразрешени. 

Италианските управляващи започнаха да разхлабват рестрикциите, откакто броят на новозаразените и умрелите от ковид значително намалява в последните дни. Вчера смъртните случаи са 260, което е най-ниският брой от 14 март насам. Общият брой на жертвите в Италия от началато на пандемията е 26 644 и е най-високият в Европа. Заразените с COVID-19 в страната са 197 757 души, съгласно данните на университета " Джонс Хопкинс ".

- Япония  забрани в страната да влизат граждани на общо 87 страни. Досега в забранителния лист на управляващите в Токио влизаха САЩ, Китай, Южна Корея, страните от Европейски Съюз. Сега към тях се прибавят Русия, Беларус, Украйна, както и 11 други страни от Близкия изток, Африка и Латинска Америка, съобщи е министър председателят Шиндзо Абе, представен от осведомителните организации.

- В Турция  са арестувани 402 души поради " неоснователни и провокативни изявления в обществените мрежи, свързани с пандемията от ковид, заяви министерството на вътрешните работи в югоизточната ни съседка, съобщи bTV. " През последните 42 дни са оценени 6 362 акаунта в обществените мрежи и са доказани 855 обвинени, а 402 са били арестувани ", гласи информацията.

Властите оповестяват, че въпросните постове съдържат обвинявания, че ръководещите лъжат за броя на смъртните случаи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР