Италиански Твърдокосмест Птичар, известен също така като Спиноне Италиано и

...
Италиански Твърдокосмест Птичар, известен също така като Спиноне Италиано и
Коментари Харесай

Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар, прочут също по този начин като Спиноне Италиано и Италианско Спиноне, е порода ловни кучета, фамозни със своите работни качества и с лоялността си към стопанина. Италиански Твърдокосмест Птичар може да оказва помощ в лова както на сушата, по този начин и във водата.

История на Италиански Твърдокосмест Птичар

Смята се, че Италиански Твърдокосмест Птичар произлиза от древноримски ловни кучета. Първите писмени свидетелства за Италиански Твърдокосмест Птичар са от XIII век, непокътнати са средновековни стенописи и картини с ловни подиуми, на които са изобразени кучето от тази порода. Смята се, че Италиански Твърдокосмест Птичар е получил наименованието Спиноне от латинското название на тръните, които не били проблем за това куче.

По време на лов Италиански Твърдокосмест Птичар можел да влиза в трънаци, без те да се закачат за твърдата му четина, което го трансформирало в същинско богатство за ловците. С повишаването на известността на сетерите, които се придвижват много по-бързо от Италиански Твърдокосмест Птичар, породата почнала да губи своята популярност. Италиански Твърдокосмест Птичар се счита за една от най-бавните ловни породи, макар че на къси дистанции съумява да настигне дребни животинки. Италиански Твърдокосмест Птичар е известен и като придружител на четири лапи. Стандартът на породата е одобрен в средата на ХХ век.

Стандарт на Италиански Твърдокосмест Птичар

Мъжкарите от породата Италиански Твърдокосмест Птичар доближават до 70 сантиметра височина и тежат до 40 кг, женските стават високи до 65 сантиметра и тежат до 34 кг. Костната система на Италиански Твърдокосмест Птичар е солидна, тялото е мускулесто, с дълги крака.

Главата на Италиански Твърдокосмест Птичар е с овална форма, муцуната е необятна, като към носа се стеснява напълно леко. Носът е наедрял, в синхрон с оцветяването на козината. Очите са огромни, кръгли и мрачно жълти на цвят. Тялото на Италиански Твърдокосмест Птичар е издължено. Ушите на Италиански Твърдокосмест Птичар са клепнали, с триъгълна форма и са ситуирани относително ниско. Те са покрити с гъста четина. Шията е мускулеста, гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат.

Опашката на Италиански Твърдокосмест Птичар е дебела, стеснява се към върха и може да се купира на половина. Италиански Твърдокосмест Птичар носи опашката си хоризонтално, на линията на гърба и в никакъв случай не я завива над гърба. Козината на Италиански Твърдокосмест Птичар е твърда на пипане, гъста и е дълга към 5 сантиметра. Козината на Италиански Твърдокосмест Птичар няма низък пласт. На муцуната си кучетата от тази порода имат добре завършени мустаци и брада, които се образуват от дългата им четина. Италиански Твърдокосмест Птичар е с бяла четина, покрита с кафяви или рижави петна. Козината на кучетата от тази порода може да е едноцветна - бяла, ярко кафява или рижава.

Грижи за Италиански Твърдокосмест Птичар

 Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар има потребност непрекъснато да е в придвижване, с цел да се усеща добре. Ако не се употребява за лов, Италиански Твърдокосмест Птичар би трябвало да получава опцията да изразходва силата си. Твърдата четина на Италиански Твърдокосмест Птичар няма потребност от доста грижи, само че е добре да се разресва един или два пъти седмично, с цел да не се сплъстява.

Въпреки че бодлите на растенията не се закачат по козината на кучетата от тази порода, е добре след лов или разходки измежду природата тя да бъде разресана, с цел да се в профил мръсотията от нея. Не се предлага Италиански Твърдокосмест Птичар да се къпе по-често от три или четири пъти в годината. Ако козината му се замърси, е добре да се изчака мръсотията да изсъхне, след което да се изчетка добре. Очите и ушите на Италиански Твърдокосмест Птичар би трябвало да се ревизират постоянно.

Обучение на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар е доста интелигентно куче и с лекост се научава както да извършва команди, по този начин и да оказва помощ по време на лов. Обучението на Италиански Твърдокосмест Птичар би трябвало да се организира от човек, който има опит с породата, защото е допустимо първоначално кучето да прояви дебелоглав. Не е добра концепция да се пречупва характера на Италиански Твърдокосмест Птичар, като се ползва физическа мощ, тъй като той ще откаже да взе участие в процеса на образование.

Хранене на Италиански Твърдокосмест Птичар

 Италиански Твърдокосмест Птичар

Може да храните Италиански Твърдокосмест Птичар с натурални артикули или с храни за кучета от висок клас, които да обезпечат задоволително потребни субстанции за здравето, мускулатурата и положителния външен тип на това ловно куче. Италиански Твърдокосмест Птичар на драго сърце ща хапва дивеч, агнешко и пилешко месо, телешко и заешко месо и техните субпродукти. Не се предлага да давате на Италиански Твърдокосмест Птичар прясно мляко, овнешко и свинско месо, мазни и пържени храни, тестени и сладки произведения, пушени меса и риба. Може де допълвате менюто на кучетата от тази порода с кисело мляко, разнообразни типове плодове и зеленчуци, сварени яйца, сварен ориз.

Заболявания на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар може да страда от дерматити и болести на очите и ставите. Възможно е Италиански Твърдокосмест Птичар да страда от тазобедрена дисплазия и от проблеми с храносмилателната система.

Любопитни обстоятелства за Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар е умерено и чинно куче. То е недоверчиво към непознати, само че в никакъв случай няма да ги нападне. Италиански Твърдокосмест Птичар не е бърз бегач, само че е доста издръжлив и може да тича дълго. Италиански Твърдокосмест Птичар може да плува в доста студена вода и да не настива. Ловците харесват кучетата от породата Италиански Твърдокосмест Птичар, защото те извършват доста функционалности - подплашват дивеча, откриват скривалищата му и носят отстреляните птици от водата.

Недостатъци на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар може да прояви деструктивно държание, в случай че не получава постоянно опция да изразходва силата си. Италиански Твърдокосмест Птичар не обича да стои дълго време самичък и може да лае с часове, като се пробва да вика стопанина си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР