Италиански лекари разкриха вероятната причина, поради която известният немски композитор

...
Италиански лекари разкриха вероятната причина, поради която известният немски композитор
Коментари Харесай

Вижте защо Бетовен оглушал

Италиански лекари разкриха евентуалната причина, заради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетовен е изгубил слуха си, съобщи БГНЕС.

Подобни признаци при техен актуален пациент допускат, че глухотата на музиканта може да е била в резултат на отравяне с олово. Резултатите от проучванията са оповестени в научното списание „ Laryngoscope “.

Бетовен стартира да губи слуха си през 1796 година, в 26-ата година от живота си, а до 1811 година изцяло оглушава. Заболяването не стопира композитора да основава музика, само че прави доста по-трудно осъществяванията му на концерти.

Известен е случай, когато по време на премиерата на „ Деветата симфония “ стоящият с тил към публиката Бетовен е бил особено извърнат по този начин, че да може да види залата, която избухнала в овации.

Учените са излагали голям брой хипотези за аргументите за заболяването на композитора - измежду тях са тиф, разнообразни автоимунни болести и необикновеният табиет на Бетховен да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Но в този момент лекари, водени от Давиде Бротто от университета в Падуа (Италия), оферират нова причина - отравяне и алкохол.

Симптомите на един от пациентите, които лекарите следят през 2018 година, значително съответстват с това, от което страда известният композитор.

Причината за неразположението е високото наличие на олово в кръвта и урината на италианеца. Токсичният метал попада в организма му от остарял тиган, на който защитният керамичен пласт е изхабен.

Анализ на косата на Бетовен и фрагменти от черепа му през 2005 година също демонстрират, че в тялото на композитора има нараснало наличие на олово.

Композиторът може да е получавал нараснали дози олово дружно с вино – по това време тази напитка е съдържала огромно количество тежки метали. Освен това обичания бокал на Бетовен е отчасти изработен от олово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР