Италиански арт историк твърди, че е намерил мястото, на което

...
Италиански арт историк твърди, че е намерил мястото, на което
Коментари Харесай

Откриха мястото, на което Мона Лиза позира пред Леонардо

Италиански арт историк твърди, че е намерил мястото, на което Мона Лиза е театралничила за портрет пред Леонардо да Винчи, написа организация АНСА. Силвано Винчети е убеден, че на декор на мистериозния портрет се виждат особености от пейзажа на дребен тоскански град. Доказателството съгласно него се крие в моста в задния проект, счита Винчети.
Прочетете още
Конструкцията мощно припомня на моста „ Romito di Laterina “ над река Арно край град Латерина, провинция Арецо в Централна Италия. Докаже ли се теорията му, това ще постави завършек на дълготраен спор за пейзажа в най-популярния портрет в историята на изкуството, отбелязва „ Гардиън “.

За да поддържа теорията си, Винчети се допитва до исторически документи от архивите на Медичите, прави фрагменти с дрон и съпоставя фона на „ Мона Лиза “ с фотографии от района на Арецо, изяснява той на конференция в Рим. Детайлът, който най-вече му оказва помощ, е броят на арките на моста – на картината структурата има четири арки, тъкмо колкото „ Ромито “. Бройката на арките при останалите мостове не съответствува, твърди той. 



Днес мостът над река Арно е отчасти опустошен и от него са останали единствено основите и една арка. По времето на основаването на портрета обаче това е бил работещ и доста претрупан мост, съкращаващ с няколко часа пътуването сред Арецо и Флоренция. Теорията е подкрепена и от биографията на художника, защото по това време Да Винчи е на работа в района – първо при Чезаре Борджия, след това при Пиеро Содерини.

Жителите на Латерина, наброяващи малко над 3500, са мощно разчувствани от догатката на Винчети, споделя кметът на градчето Симона Нери, и се надяват, че това ще ускори интереса на туристите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР