Италианската партия Лига, която е част от управляващата коалиция в

...
Италианската партия Лига, която е част от управляващата коалиция в
Коментари Харесай

Италианската партия Лига скъса връзките си с руския президент Путин

Италианската партия " Лига ", която е част от ръководещата коалиция в Италия, разтрогна през днешния ден публично партньорството си с партията на съветския президент Владимир Путин " Единна Русия ", подписано през 2017 година, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Лидерът на " Лига " Матео Салвини е подложен на възходящ напън поради историческите си връзки с Кремъл.

Ройтерс показва, че Салвини, който е вицепремиер в крайнодясното държавно управление на италианската министър-председателка Джорджа Мелони, от дълго време се възхищава от Путин, като се е появявал на обществени места с фланелки с облика на съветския президент.

Агенцията напомня, че водачът на " Лига " е подкрепил глобите против Москва, наложени след съветската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, както и оръжейните доставки за Киев, само че е избягвал да подлага на критика директно Путин. Петгодишното съглашение за съдействие сред " Лига " и " Единна Русия " бе автоматизирано възобновено през 2022 година

" Войната промени радикално преценките и политическите връзки с Русия ", се споделя в изказването на " Лига ", в което се прибавя, че партньорството с " Единна Русия " " към този момент не е годно в резултат на нашествието в Украйна ".

Ройтерс обръща внимание на обстоятелството, че изказването се прави в навечерието на вота на съмнение против Салвини в италианския парламент. Предложението за него бе импортирано от центристката партия " Действие " на някогашния министър на стопанската система Карло Календа и беше подписано и от антисистемното " Движение 5 звезди ", от десноцентристката Демократическа партия, както и от по-малки леви партии.. Според тези партии досегашното отвращение на вицепремиера, който е и министър на устойчивата инфраструктура и превоза, да скъса връзките си с ръководещата съветска партия и неговото удивление от Путин са го създали неспособен за заеманата управническа служба.

В изказването си " Лига " разяснява, че съдействието с " Единна Русия " не е довело до съответни начинания, и показва, че преди нашествието в Украйна редица италиански държавни управления са насърчавали връзките с Русия, като надлежно упреква опозицията в двуличие.

Според Ройтерс Салвини ще оцелее във вота на съмнение, като се има поради, че ръководещата коалиция разполага с парламентарно болшинство, само че всеки глас против него от представители на десноцентристки партии би породил вътрешно напрежение в държавното управление на Мелони. Дебатите за Салвини в Народното събрание стартират на следващия ден, като се чака гласуването да е също на следващия ден или вдругиден.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР