Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е

...
Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е
Коментари Харесай

Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!

Историята с консултантския контракт по ПРСР за община Костинброд е почтена за пример по отношение на реализирането на планове с европейски средства. Началото ѝ представихме оня ден, 10 май, продължихме с позицията на консултанта по контракта Арбен Хавальов, а през днешния ден е ред на кмета на Костинброд Трайко Младенов.

Г-н Младенов, за какво е бил провален единственият контракт за безплатна помощ от Държавна фирма " Земеделие " в предходния програмен интервал?
Защото не бяха ни предоставени авторските права от фирмата-консултант, от въпросния Арбен Хавальов. Като не даде авторските права, планът не може да се осъществя.
Но той пък споделя, че не ги е дал, тъй като не му било платено?
Беше му препоръчана сумата от 360 хиляди лв., която той отхвърли. Реално това беше форма на рекет, тъй като колкото повече е бавел разтрогването на тези взаимоотношения, толкоз повече му се е натрупала неустойката. Той не е имал сметка да вземе препоръчаните пари, имал е сметка да чака. Той единствено печели, мотаейки ни две години и половина до връщането на сумата във фонд " Земеделие ", тъй като ние по този начин и не можахме да си осъществяваме плана. Много по-интересно е за какво многоуважаваният съд на никое място не пояснява член 4, алинея 1 от контракта, която е доста ясна, че той ще си вземе парите при утвърждение от фонда. А в заповедта от фонда се споделя, че консултантските са нула, тъй като има нарушаване при възлагането на публичната поръчка, смяна на предмета.
Казусът тъкмо там се завързва - че той е приключил работа и ще си желае парите, което е естествено?
Добре, ние сме му дали 360 000 лева, които той отхвърли. После му дадохме 800 000 лева за консултантска работа, която не е осъществена.
Нали с решение на Общинския съвет сумата е 651 хиляди?
Да, само че платихме и 120 000 лева възнаграждения, лихви, такси. 800 000 лева към този момент сме изгубили по това дело. Дали сме му извънредно доста пари за нищо - тъй като плановете му не са утвърдени от фонд " Земеделие ", планът не е осъществен и парите са върнати. За нищо е взел над половин милион. Сега претендира за още.
Претенцията в този момент е за 4 милиона и половина?
Без 200 000 лева, тъй като те са му платени като утвърден непълен иск. Аз по тази причина съм ги дал на ДАНС - и предходния, и по-предходния кмет, и въпросния съветник. Той въобще не е имал сметка да се спогажда с нас и да му се платят 360 000 лева, тъй като можеше всичко да завърши с това. По-същественият въпрос е за какво всичко това избухна преди да изтече давностният период, към този момент в моя мандат. Реално видяно до моя мандат той водеше едно дело с веществен интерес 120 000 лв. на равнище Районен съд. След влизането ми в служба той вкара още 60 000 веществен интерес по делото, подвигна цената му и влезе на равнище Окръжен съд. Де факто тези години той не е имал сметка да завърши връзките си с общината. Задавам си въпроса дали не е имало вид на съглашение с предходния кмет - да не тормози общината тогава примерно?!
Кой кмет кмет визирате тъкмо - Димитров?
Да, аз бях заместник-кмет на Милен Димитров, само че не бях наясно в детайлности.
Казахте, че сте подали сигнал до ДАНС - за какво?
Подал съм сигнали на всички места. Визирам обстоятелството, че форматът, по който са се развили търговско-правните взаимоотношения, е абсурден. Нелогично е взаимоотношенията да не са прекъснати до дъно в предходния мандат, след което внезапно консултантът да скочи толкоз брутално на общината в сегашния мандат. Консултантът да споделя: " Аз имам референции от единия и другия кмет, аз имам призната работа от единия и от другия кмет ". И многоуважаваният съд, който установи, че по член 4-ти от контракта ние изискуем на консултанта, което не е вярно, само че кой съм аз, съдът е самостоятелен. За мен профилираните органи би трябвало да установяват каква е била схемата и за какво се цели да се банкрутира общината.
От по кое време е сигналът Ви?
Още през предходната година. Последните две години се занимавам със профилираните органи.
Имате ли отговор?
В единия случай прекратиха производството, само че по-късно го започнаха още веднъж, като споделиха, че са намерили нови доказателства. В последна сметка всичко е в развой на работа, аз дори не знам какви са новите доказателства. Дал съм информация, дал съм показания, от този момент не са ме търсили.
Да, само че в това време против общината има дело и за по-голямата сума - над 4 млн. лева?
Защо се действа по този начин, откакто не сме комерсиално сдружение? Общината има предел, бюджетът не е неограничен. И взимането на тези пари ще банкрутира общината. Капиталовата стратегия на общината е 1 милион на година, което значи, че няма да имаме финансова стратегия 4 години. Само ще седим и ще вършим административна работа. А ние не можем без съглашение да му дадем тези пари, те са извънредно доста. Няма по какъв начин вкупом да ги извадим, няма и от кое място.
Съществен въпрос съгласно мен е кой кмет в края на втория си мандат може да подпише подобен контракт? И то човек, който преди този момент е бил заместник-кмет и се е занимавал с финансите на общината. И по какъв начин двама кметове не вземат решение проблема, изключително предходният, и оставят всичко да решаваме ние, в нашия мандат. А този човек - Арбен Хавальов, аз въобще не го знам, не съм го чувал. За мен това е било отсрочване на време, туптене на топката, до момента в който дойдат едни преференциални хорица, при които въпросният съветник да банкрутира общината. 800 000 лв. се имат за нищо!
В изявление за Actualno.com той споделя, че е подготвен да седне на масата за договаряния, само че никой до момента не го е търсил за съглашение?
Какво съглашение откакто са му дадени 800 хиляди " живи " пари?! Аз ги изтеглих от дневния център за работа с деца на улицата. Направих вътрешен заем, тъй като това беше в края на 2017-та година. Те ни запорираха сметките. Сега желае още 4 милиона и 200 хиляди. Спечеленият план не е бил толкоз, а той за съветник желае тази сума! Няма логичност. Ние имаме цялата преписка сред предния кмет и него. Видно е, че той напълно рядко се е появявал. В нашия мандат вкара още 60 000 лв. и стартира тежкото дело. Изчакал е задоволително доста за отминалостта и да се натрупат пари от неустойките, да свърши мандата на предходния кмет, с цел да пристигна по-изгоден евентуално. Съжалявам, само че аз няма какво да разисквам с него. Как да се спогаждам с човек, който желае да банкрутира общината?
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР